Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev neuničljivega upanja [FOTO, VIDEO]

Za vas pišejo:
Katja Zver, Kaja Zupanc
Objava: 19. 02. 2023 / 08:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.02.2023 / 08:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev neuničljivega upanja [FOTO, VIDEO]
Katja in Kaja na obisku pri župniku Lojzetu Kozarju ml. v Odrancih. FOTO: Katja Zver

Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev neuničljivega upanja [FOTO, VIDEO]

Pot naju je tokrat popeljala v prekmurske ravnice, natančneje v vas Odranci. Obiskali sva župnika Lojzeta Kozarja ml., ki nama je predstavil cerkev Sv. Trojice in naju popeljal skozi bogato, a težko zgodovino njegovega predhodnika in prvega odranskega župnika Alojzija Kozarja.

Božji služabnik Alojzij Kozar je bil prvi odranski župnik. Novo mašo je daroval leta 1936 v cerkvi sv. Ane v Boreči v župniji Gornji Petrovci. 1. novembra 1945 je bil imenovan za ekspozita duhovnije Odranci, kjer je živel vse do svoje smrti 29. aprila 1999. S svojim prizadevanjem je močno zaznamoval prekmurski prostor, saj se je skupaj z verniki boril za gradnjo odranske cerkve. Ni ga zlomil ne zapor, ne kazni in ne ovire.

Alojzij Kozar skozi življenje. FOTO: Zajem zaslona/Spletna stran Lojzekozar.si  

Vodil je prizadevanja vernikov, da so si najprej postavili zasilno leseno cerkev, nato pa zidano cerkev, ki je bila zgrajena med leti 1964 in 1967 po načrtih arhitekta Janeza Valentinčiča.

Epizoda #6

Cerkev Sv. Trojice je posebna zaradi svoje nenavadne arhitekture, ima kar dve kupoli in tri zvonike.

Odranska cerkev. FOTO: Katja Zver

Freske neuničljivega upanja

Odranska cerkev je dragocena tudi zaradi fresk, ki jih je naslikal akademski slikar, duhovnik Stane Kregar iz Ljubljane. To je po površini njegovo največje delo, saj obsega čez 220 m2.

Notranjost cerkve. FOTO: Katja Zver

Lojze Kozar ml. je nečak prvega odranskega župnika

Lojze Kozar ml. svoje delo v župniji opravlja že 30 let. Leta 1991 je v Odrancih nadomestil prvega odranskega župnika, svojega strica Lojzeta Kozarja. Od leta 2015 opravlja službo generalnega vikarja Škofije Murska Sobota, sodeluje pa tudi pri škofijskem postopku za beatifikacijo Božjega služabnika Kozarja. Stric ga je spremljal skozi vse življenje, saj je pri njem živel že kot gimnazijec.

Tudi po smrti strica čutim, da je z menoj, da me podpira, zato vztrajam, se trudim in delam naprej. (Lojze Kozar ml.) 

Najbolj črn dan za Odrančane

14. marec 1966 se je v Odrancih zgodila tragična nesreča, ko se je med gradnjo zaradi hudega mraza podrla kupola cerkve in pod seboj pokopala osem vaščanov, med njimi je bil tudi triletni fantek. V cerkvi je osem stebrov in vsakega izmed njih zaznamuje spominska plošča preminulih, ki se jih vsakodnevno spominjajo.

Spominska plošča ene od preminulih. FOTO: Katja Zver 

700-letnica cerkve

V lanskem letu je župnija Odranci praznovala 700-letnico obstoja. Na župnijski parceli je član ŽPS Milan Hozjan v posebni obliki posejal ajdo, ki je značilna poljščina Odrancev. Napis je bil v celoti viden samo od zgoraj.

Napis ob 700-letnici. FOTO: Boštjan Vaupotič

Kakor bo ajda rasla in dozorevala, se bo spreminjal tudi ta napis, ki bo dobival različne barvne odtenke in tudi vsebino, zrna, ki bodo potem na voljo obiskovalcem kot značilen spomin na Odrančane, ki so prehiteli celo Američane. Anekdota pravi, da je Neil Armstrong na Luni našel Odrančana, ki je tam prodajal kašo.

Film o Božjem služabniku Alojziju Kozarju

»Domov« je kratek film, ki govori o najpomembnejših trenutkih iz življenja Alojzija Kozarja. V filmu spremljamo Lojzeta Kozarja na njegovih poteh, ki so v prizadevanju, da bi Bogu v Odrancih postavil dom, krenile skozi trpljenje in preizkušnje. Prehoditi jih je mogel, ker je vedel, da se bo na koncu vrnil k Njemu – domov.

Vabljeni k ogledu prejšnje epizode, v kateri sva si ogledali cerkev sv. Mihaela v Grosupljem in poklepetali z župnikom Martinom Golobom



Nalaganje
Nazaj na vrh