Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaja in Katja raziskujeta: Kaj si v novem letu želi župnik Martin Golob? [FOTO, VIDEO]

Za vas pišejo:
Katja Zver, Kaja Zupanc
Objava: 01. 01. 2023 / 17:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.01.2023 / 20:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaja in Katja raziskujeta: Kaj si v novem letu želi župnik Martin Golob? [FOTO, VIDEO]
Na obisku pri Martinu Golobu v Grosupljem. FOTO: Martin Golob

Kaja in Katja raziskujeta: Kaj si v novem letu želi župnik Martin Golob? [FOTO, VIDEO]

Stopili smo v novo leto in si zastavili določene cilje in zaobljube, ki jih tekom leta želimo izpolniti. V ta namen sva se odpravili v Grosuplje preveriti, kaj si v novem letu želi župnik Martin Golob. Za vse nas pa svetuje naslednje …

Župnija v Grosupljem je postala samostojna župnija leta 1964, zavetnik pa je ostal nadangel Mihael.   

Cerkev sv. Mihaela. FOTO: Katja Zver 

Zunanjost cerkve spominja na trup ladje 

Ogledali sva si cerkev sv. Mihaela, ki se po zunanjosti in notranjosti razlikuje od drugih cerkva v Sloveniji. 

Novo leto je priložnost, da se ustavimo in pogledamo nazaj sledi, ki smo jih pustili v preteklem letu in si začrtamo nove. (Martin Golob) 

Cerkev sv. Mihaela. FOTO: Katja Zver in Kaja Zupanc 

Leta 1972 so zraven stare cerkve sv. Mihaela postavili prvo moderno oblikovano cerkev v Sloveniji, ki je tudi posvečena sv. Mihaelu. Cerkev je bila zadnjič obnovljena leta 2004. V obokih nad ladjo lahko vidimo freske iz 18. stoletja. Barvna okna iz leta 1965 so delo akademskega slikarja Staneta Kregarja. Na južni strani cerkve so župnijske plošče žrtev druge svetovne vojne. Njena posebnost je tudi mozaik Kristusa Odrešenika, ki je delo p. Marka Ivana Rupnika.

Križev pot. FOTO: Katja Zver 

Epizoda #5


Župnija polna dejavnosti

V župniji Grosuplje je vzdušje zelo pestro in živahno, saj se vsakodnevno odvija veliko projektov, druženj, srečanj in dogodkov. 

Martin Golob je pred kratkim izdal tudi knjigo Na spletni prižnici. Pričevanje o stikih z njegovimi sledilci v času epidemije, o pristni navzočnosti na spletu ter o bistvenih vsebinah krščanske vere sta pripravila z Lojzetom Grčmanom, novinarjem portala Aleteia.

Med drugim imajo v Grosupljem tudi Karitas, ki v župniji deluje že 30 let. Mladi imajo vsak teden mladinsko srečanje, kjer ne zmanjka dobre volje in modrih misli. Močno skupino imajo tudi skavti, ministranti, pevski zbori, pritrkovalci in zakonske skupine. Izvajajo tudi program katehumenata. Vsak dan pol ure pred sveto mašo se v cerkvi moli rožni venec, vsak petek pred mašo pa se moli pred Najsvetejšim.  

V letu 2023 bi rad prebral več knjig in manj časa preživel na socialnih omrežjih. (Martin Golob) 

Vabljeni k ogledu prejšnje epizode, v kateri sva si ogledali jaslice z vseh koncev sveta in baziliko Marije Pomagaj na Brezjah.  

Nalaganje
Nazaj na vrh