Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev posvečena Don Bosku [FOTO, VIDEO]

Za vas pišejo:
Katja Zver, Kaja Zupanc
Objava: 05. 03. 2023 / 13:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.09.2023 / 12:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev posvečena Don Bosku [FOTO, VIDEO]
Na obisku pri župniku Janezu Potočniku. FOTO: Katja Zver

Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev posvečena Don Bosku [FOTO, VIDEO]

Pod Mariborskim Pohorjem stoji prav posebna cerkev sv. Janeza Boska. Po izgledu se zelo razlikuje od klasičnih cerkva. Oblečena je v opečnat plašč, ki se na vrhu zaključuje s krono. Cerkev sv. Janeza Boska je združena s centrom Don Boska, ki je namenjen zbiranju mladih.

Opečnat plašč krasi sedem križev, ki pa je simbolno sveto število – znamenje, da je tukaj sveti kraj, da je tu božje svetišče. Ko vstopimo v ovalno dvorišče s staro lipo se preko arkadnega hodnika odpre pogled na vhod v cerkev. 

Cerkev je postavljena ob lipo, ki je bila zasajena iz zaobljube za srečno vrnitev iz nemškega ujetništva. Na notranjem dvorišču pa stoji Don Boskov kip, očeta in učitelja mladih. 

Kip sv. Janeza Boska. FOTO: Janez Potočnik 

Svetlobnik

Notranjost cerkve pa zaznamuje intenzivno doživetje svetlobe. Iz ladje kot prostora je odprt en sam pogled – v nebo. S preprosto, pa hkrati kompleksno in precizno zasnovo vodenja svetlobe cerkvena ladja postane posoda luči in posoda transcendence. Objemajoča posoda sten ladje je interpretirana s svetlobo. 

Svetlobnik. FOTO: Katja Zver 

Ovalni obod ladje ima bočne horizontalne vdolbine, v katerih so kapela s tabernakljem, vhod v stranske prostore do zakristije, spovednice, stranski in zadnji kor ter prostor za spremljanje občestvene molitve. Te odprtine vzpodbudijo občutek mirne rotacije v prostoru, z osjo v okulusu stropa. 

Notranjost cerkve. FOTO: Katja Zver 

Sto ročno izdelanih glinenih svetilk prihaja iz lončarske delavnice salezijanske ustanove v Veržeju.

Epizoda #7

Vabljeni k ogledu že sedme oddaje, kjer sva si pogledali cerkev sv. Janeza Boska, katero nama je predstavil župnik, salezijanec Janez Potočnik, ki prihaja z Gornjega Gradu. V Mariboru je že pet let, od tega pa šele drugo leto župnik, saj je pred tem opravljal druge duhovniške poklice.


Dar

Prezbiterij krasijo kipi Vstali Kristus, Don Bosko z Dominikom Savijem in angel s harfo. Kipi so dar salezijancev iz Švice, ki so pomagali pri gradnji cerkve.  

Kipi so delo prof. Jakoba Koppa. FOTO: Katja Zver 

Dragocen pa je tudi Marijin kip, ki je dar salezijanske skupnosti iz Veržeja. 

Kdo je bil Janez Bosko?

Sv. Janez Bosko, ustanovitelj salezijancev, se je v zgodovino Cerkve neizbrisno zapisal kot apostol mladine in veliki častilec Marije Pomočnice. 

Janez Bosko. FOTO: Wikipedia 

Njegovo celotno življenje je bilo posvečeno Bogu in mladini. Sad njegove vzgoje je več vzornih fantov. Med njimi je najbolj znan sv. Dominik Savio

Sv. Janez Bosko je zavetnik mladine, dušnih pastirjev za mladino in katoliških založb.

Sv. Janezu Bosku je posvečena ena župnijska cerkev v župniji Maribor – Sv. Janez Bosko ter ena kapela v Ljubljani na Gornjem trgu.  

Janez Bosko obkrožen z mladino. FOTO: Vatican news 

Kratka zgodovina gradnje

30. septembra leta 1904 je bil v Mariboru rojen veliki salezijanski misijonar in Božji sl. Andrej Majcen. Leta 1986 mariborski škof Franc Kramberger podpiše dekret o ustanovitvi župnije sv. Janeza Boska. Leto kasneje salezijanci želijo zgraditi svetišče in pri snovanju Don Boskovega centra naletijo na številne ovire. 

Leta 1999 papež sv. Janez Pavel II. ob drugem obisku v Sloveniji in razglasitvi Antona Martina Slomška za blaženega v Mariboru blagoslovi temeljni kamen za svetišče.

Leta 2011 je Upravna enota Maribor izdala gradbeno dovoljenje za gradnjo centra. 16. avgusta, na Don Boskov rojstni dan pa so se začela zemeljska dela. Dokončanje cerkve od 200-letnici Don Boskovega rojstva vrhovni predstojnik salezijancev Angel A. Fernandez blagoslovi cerkev, mariborski nadškof Alojzij Cvikl pa posveti oltar. 

Salezijanska skupnost 

Don Boskovi salezijanci (SDB) so redovna družba, ki jo je ob koncu 19. stoletja v Torinu ustanovil katoliški duhovnik sv. Janez Bosko. To je skupnost redovnikov apostolskega življenja, ki dela in živi v duhu svojega ustanovitelja. 

Salezijanci v Mariboru: Tone Ciglar, Mitja Štefan Franc, Srečko Feliks Golob, Janez Potočnik. FOTO: Spletna stran Don Bosko Maribor 

Kaj je njihova naloga?

So oznanjevalci evangelija mladim, posebno najrevnejšim. Posebno skrb namenjajo duhovnim poklicem; zlasti z družbenim obveščanjem in oznanjevanjem evangelija ljudstvom, ki ga še ne poznajo.

Mlade vzgajajo, da postanejo dobri kristjani in pošteni državljani.

Njihova karizma znotraj katoliške Cerkve je vzgoja mladih po vzgojnem načinu sv. Janeza Boska, ki temelji na preventivnem vzgojnem sistemu. Svoje vzgojno poslanstvo opravljajo na najrazličnejših področjih: župnije, šole, dijaški-študentski domovi, mladinski centri, oratorij, socialno področje, področje družbenega obveščanja, misijoni.

Na Slovenskem Don Boskovi salezijanci delujejo od leta 1901. V Mariboru so salezijanci navzoči od leta 1986, ko je bila 30. novembra ustanovljena župnija sv. Janeza Boska.

Vabljeni k ogledu prejšnje epizode, v kateri sva si ogledali cerkev Sv. Trojice v Odrancih

Nalaganje
Nazaj na vrh