Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev sv. Valentina – slovenska Pisa [VIDEO]

Za vas pišejo:
Kaja Zupanc, Katja Zver
Objava: 12. 05. 2024 / 05:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.05.2024 / 08:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev sv. Valentina – slovenska Pisa [VIDEO]
Župnik Milan Stepan. FOTO: Katja Zver

Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev sv. Valentina – slovenska Pisa [VIDEO]

Črni Kal ni poznan le po dobri plezalski lokaciji, ampak tudi po cerkvi sv. Valentina, ki ima prečudovit razgled. Prvotna cerkev v Črnem Kalu je bila posvečena sv. Lovrencu. To je bila gotska cerkev, najverjetneje sezidana v času med letoma 1461 in 1490. V 17. stoletju so cerkev prezidali, leta 1887 pa je njen zavetnik postal sv. Valentin. Ob cerkvi stoji prostostoječi zvonik, ki se je zaradi plazovitega terena nagnil za več kot meter proti zahodu.

Podružna cerkev sv. Valentina ima dominantno pozicijo v vasi, saj stoji na izpostavljenem mestu ob njenem robu. Notranjost cerkve krasi velik glavni oltar v roza in belem marmorju ter renesančni elementi,  ki so iz starejše cerkvene zgradbe.

Cerkev sv. Valentina. FOTO: Kaja Zupanc 

Župnija ima dolgo življenjsko dobo. Omenjena je že leta 1067, vendar so se vse listine izgubile. »Ta župnija je zelo stara, pravimo ji tudi prafara. Včasih se je klicala Loke ali Lonke. Po vojni je nato nastalo novo naselje, zato se danes imenuje Predloka. 

Po razpadu Italije so sem prišli Nemci in začeli zažigati vasi. To se je zgodilo 2. oktobra leta 1943. Med drugim so požgali cerkev sv. Cecilije v Loki. V njej so bile zbrane vse pomembne listine in matične knjige, ki so skupaj s cerkvijo izgorele,« je pojasnil Župnik Stepan.

V cerkvi je ostal ohranjen samo en »zvežčič«, v katerega si je takratni župnik zapisoval razne zanimive informacije iz teh knjig.

Epizoda #25


Poševni zvonik

Zvonik ob cerkvi sv. Valentina se je nagnil zaradi plazovitega terena. Plazovit teren pa je kriv tudi za to, da se je porušila prejšnja cerkev sv. Lovrenca iz leta 1680. Zvonik krasi lep portal, vrh cerkvenega stolpa z biforami pa je osmerokotni nastavek s čebulasto oblikovano kupolo.

Zvonik je visok 22 metrov in se je zaradi plazovitega terena nagnil za več kot en meter proti zahodu.

Župnik Milan Stepan

Milan Stepan duhovniško poslanstvo opravlja že 45 let, od tega 29 let v župniji Predloka.

Milan Stepan. FOTO: Anej Fajdiga

»Kakšnega posebnega razloga, da sem postal duhovnik, nimam. Rad sem sodeloval pri sveti maši kot ministrant, ker takrat televizije še ni bilo.« (smeh) Pri odločitvi je imel veliko vlogo župnik, saj ga je povabil v semenišče v Vipavo. Milan je na to pristal, čeprav je imel možnost iti v gimnazijo v Postojno ter prejemati štipendijo, ki je bila za tiste čase zelo redka.

»Pot se je obrnila v drugo smer in za to mi ni žal.« (Milan Stepan)

Nesrečni človek

V cerkvi je zelo značilen tudi križev pot. Zanimivo je, da se je slikar na dveh postajah podpisal kot »nesrečni človek«. »Ko je izdeloval križev pot, je bil star le 25 let, ne vem pa, zakaj je bil nesrečen. Živel je do svojega 50. leta,« je pojasnil Milan.

Podpis slikarja kot nesrečen človek. FOTO: Anej Fajdiga 

»Skrivnostni« sv. Valentin

Sveti Valentin, ki je živel v 3. stoletju, je zelo »skrivnosten« svetnik, saj o njegovem življenju kroži več legend. »Ko sem pred 29 leti prišel v župnijo, sem v roke dobil časopis Primorske novice, kjer sem zasledil, da ljudje v teh krajih sv. Valentina ne poznajo. V slovenskih krajih je veljal bolj za zavetnika proti božjasti. V Istri pa ga imajo kot znanilca pomladi. Obstaja en rek: 'Valentin, prvi spomladin,'« je povedal župnik. Še več rekov o sv. Valentinu pa Milan Stepan razkrije v videu.

Vabljeni tudi k ogledu prejšnje epizode, ko sva si ogledali kamnito lepotico na Rinži.

Nalaganje
Nazaj na vrh