Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaja in Katja raziskujeta kamnito lepotico na Rinži [VIDEO]

Za vas pišejo:
Kaja Zupanc, Katja Zver
Objava: 21. 04. 2024 / 05:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.04.2024 / 09:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaja in Katja raziskujeta kamnito lepotico na Rinži [VIDEO]
Župnik Damjan Štih. FOTO: Katja Zver

Kaja in Katja raziskujeta kamnito lepotico na Rinži [VIDEO]

19. julij 1903 je bil za Kočevje poseben dan: ob 8. uri zjutraj se je namreč začela slovesnost, med katero je takratni ljubljanski knezoškof dr. Anton Bonaventura Jeglič posvetil župnijsko cerkev, posvečeno sv. Fabijanu in Boštjanu.

Kočevska župnijska cerkev stoji v centru mesta ob reki Rinži, na prostoru nekdanje kapele Turjačanov in starejše cerkve. Petindvajset metrov široka, petdeset metrov dolga in petnajst metrov visoka cerkev, ki se je je zaradi velikosti prijel izraz ‘stolnica’, je grajena v historičnem neoromanskem slogu.

Nastanek prvotne župnijske cerkve lahko postavimo v 14. stoletje, saj je leta 1363 v Kočevju že stala cerkev sv. Jerneja, verjetno na mestu nekdanje kapele, omenjene leta 1386. 

Nastanek prvotne župnijske cerkve lahko postavimo v 14. stoletje, saj je leta 1363 v Kočevju že stala cerkev sv. Jerneja, verjetno na mestu nekdanje kapele, omenjene leta 1386. 

Zanimivost te cerkve pa je tudi, da ima kar tri zavetnike. Prvotna zavetnika te cerkve sta sveti Fabijan in Boštjan, ki godujeta 20. januarja, potem pa so kasneje dodali še svetega Jerneja. Da so v poimenovanje cerkve dodali še sv. Jerneja obstaja več razlag. Poglej v video. (LINK) 

Epizoda #24

Župnik Damjan Štih 

Župnik Damjan Štih svoje duhovniško poslanstvo opravlja 26 let, tukaj v Kočevju pa deluje že enajsto leto. Doma je iz sosednje župnije Hinje, tako da že od rane mladosti dobro pozna Kočevje. »Naša župnijska cerkev ima kar nekaj znamenitosti, posebnosti, tako da je vredna ogleda. Je ena od treh cerkva v Sloveniji, ki ima baldahinski oltar, torej nad glavnim oltarjem, nad tabernakljem s stebri in potem pokrito kamnito,« je povedal Štih. 

Župnik Damjan Štih. FOTO: Anej Fajdiga 

Zanimivost Kočevske cerkev je tudi ta, da ima edina v Sloveniji povišano obhajilno mizo. Žal ohranjeno le deloma. 

Župnik ali mesar? 

Damjan je že od malega vedel, da želi postati duhovnik. V njem je tlela prav posebna želja.  »Dejansko si nisem predstavljal, da bi bil kaj drugega. V drugem razredu osnovne šole smo spis o tem, kaj bomo postali, ko bomo veliki.« Napisal sem duhovnik. Če pa to ne bi bilo mogoče, pa je bila moje druga izbira poklic mesarja. Ker imam rad domače mesnine. (smeh) Rad sem bral Sveto pismo, še posebno tisto s slikami. To sem do 15. leta prebral vsaj 10-krat.  

Vojvodska klop 

Ker so bili Auspergi cerkveni patroni, so v cerkvi imeli postavljeno tudi svojo lepo izrezljano in oblazinjeno vojvodsko klop, izdelano leta 1905 po načrtu arhitekta Kirsteina.

Vojvodska klop. FOTO: Kaja Zupanc 

Krasita jo dva grba: turjaški in družinski grb žene zadnjega kneza Karla Auersperga, grofice Eleonore rojene Breuner. Cerkev je dobila korne klopi v prezbiteriju  šele v letih 1913 - 1914. Načrte je pripravil ravnatelj domače Lesarske šole Knabl. Izdelali so jih učenci 3. letnika. Rezbarije so delo učiteljev. Pri sestavljanju so sodelovali učenci 1. in 2. razreda. 

Srca kočevskih vojvod

V vlogi župnijski patronov so Turjačani posegli tudi v cerkveno življenje, zlasti pri imenovanju župnikov in vzdrževanju cerkva. Srca nekaterih izmed njih so zato po letu 1800 svoje poslednje počivališče našla v stenskem tabernaklju župnijske cerkve.

Vabljeni tudi k ogledu prejšnje epizode, ko sva si ogledali Cerkev z osmerokotnim zvonikom.

Nalaganje
Nazaj na vrh