Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev, ki na podstrešju skriva prav posebne freske [VIDEO]

Za vas pišejo:
Kaja Zupanc, Katja Zver
Objava: 17. 03. 2024 / 10:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.03.2024 / 06:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev, ki na podstrešju skriva prav posebne freske [VIDEO]
Katja Zver, župnik Blaž Dobravec in Kaja Zupanc. FOTO: Katja Zver

Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev, ki na podstrešju skriva prav posebne freske [VIDEO]

Župnija Stari trg pri Ložu je v samem srcu notranjske in je zelo stara. Pred desetletji so praznovali že 800-letnico župnije. Gre za pražupnijo, iz katere je nato nastalo več župnij. Posebnost je, da je že po dobrih 200 letih imela 20 podružnic. Kasneje so dodali še štiri. Župnik mora torej upravljati dve župnijski cerkvi in 24 podružnic.

Župnija Stari trg je prafara. Obstajala je že okrog leta 1160. To sklepamo iz listine, ki jo je izdal patriarh Berlot 15. 11. 1221 v Ogleju. Loška dolina je samostojna občina od začetka l. 1995. 

V grbu občine je podoba svetega Jurija – farnega zavetnika župnije Stari trg. Na upodobitvah je običajno prikazan kot golobrad mladenič s kodrastimi lasmi, oblečen kot vojščak v oklep in s čelado na glavi. V grbu sv. Jurij čuva mesto pred turškimi vpadi.

»Zanimivost cerkve je, da se v njej prepleta več slogov. Najprej je bila romanska bazilika z ravnim lesenim stropom, kasneje so prizidali gotski prezbiterij, še kasneje pa so jo barokizirali,« je o cerkvi izpostavil župnik Blaž Dobravec.

Epizoda #22


Na sv. Jurija je v župniji veselo

23. aprila, ko goduje sv. Jurij, oziroma na nedeljo blizu tega datuma v župniji že na soboto začnejo s češčenjem Najsvetejšega. Takrat se na obhajanje župnijskega praznika molitveno pripravi celotna župnija. 

»Ker živimo na podeželju, je to neugoden čas, saj imajo ljudje veliko dela na poljih, travnikih in v gozdovih. Zato z obiskom nismo preveč zadovoljni. Je pa potem naslednji dan, na farni dan sv. Jurija, res slovesno. Po maši pripravimo program in se vsi skupaj podružimo,« je povedal župnik. 

Župnik Blaž Dobravec

Blaž Dobravec prihaja iz sosednje župnije Bloke. Poleg župnije Stari trg pri Ložu upravlja tudi župnijo Babno Polje, ki je še posebej znana po dolgih in mrzlih zimah. 

Blaž Dobravec, župnik. FOTO: Sandi Žnidaršič 

»Že kot otrok sem se veliko igral za duhovnika,« pripoveduje. »Prihajam iz verne družine. Kasneje pa je ta klic, ki ni bil tako izrazit, precej zamrl. V gimnazijskih letih sem se celo oddaljil od Boga, pa vendar, na koncu gimnazije sem ponovno začutil vero. Bog je res bil živ, ne le zgodovinska oseba, o kateri smo se učili.«

Freska predstavlja pogreb Marije

Poleg tega, da cerkev združuje različne arhitekturne sloge, je v njej še en poseben detajl, ki je skrit in se moramo do njega »dokopati« na podstrešju. Tam se nahajajo starodavne freske iz 16. stoletja, ki predstavljajo pogreb Marije, matere Božje.

»Apostoli nosijo krsto z Marijo. Na freskah pa je ohranjen še Jezusov vhod na cvetno nedeljo v Jeruzalem. Prikazano je njegovo trpljenje in pa še prej zadnja večerja.«

Kako so videti freske, pa si poglejte v VIDEU.

Zvonci z napisi

V zvoniku so prav posebni zvonci, saj na njih najdemo različne zapise. Na velikem zvonu je slika sv. Jurija in napis: »Sv. Jurij, varuj svojo župnijo!« Na srednjem zvonu je upodobljena sveta družina in nosi napis: »Kuge, lakote in vojske, reši nas, o Gospod!« Na malem zvonu je podoba sv. apostola Filipa in napis: »Odganjam nevihte, sočustvujem z mrtvimi, vabim k molitvi!«

FOTO: Kaja Zupanc 

Sandi Žnidaršič o srečanju z vero

V župniji naju je prijazno sprejel tudi Sandi Žnidaršič, fotograf in ustvarjalec vsebin za družbena omrežja, ki nama je zaupal svojo zgodbo o svojem svetem krstu, birmi in prvem obhajilu: zakramentih, ki jih je prejel v najstniških letih.

Sandi Žnidaršič. FOTO: Kaja Zupanc 

»Nahajamo se pred cerkvijo, kjer sem jaz pri 14 letih začel svojo versko pot. Takrat so me prijatelji povabili, naj se udeležim svete maše in podobnih dogodkov v naši župniji. Spoznaval sem župnijsko skupnost in ljudi. Postopoma sem utrjeval svojo vero in pri šestnajstih letih pristopil do našega župnika in ga prosil, če lahko opravim zakramente. Nato sem čez eno leto, na veliko soboto 2018, prejel vse tri zakramente. Od takrat naprej se aktivno udeležujem dogodkov v župniji. Sem član pevskega zbora, animator, včasih pa sem bil tudi aktiven skavt,« je povedal Sandi.

Vabljeni tudi k ogledu prejšnje epizode, ko sva si ogledali cerkev v obliki križa, po čemer je dobila tudi ime

Nalaganje
Nazaj na vrh