Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako bom preživel poletne počitnice? [ANKETA]

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 08. 07. 2023 / 07:21
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 08.07.2023 / 08:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako bom preživel poletne počitnice? [ANKETA]
Mladi bodo preživeli aktivne počitnice v krogu svojih najbližjih in prijateljev. FOTO: Pexels

Kako bom preživel poletne počitnice? [ANKETA]

Poletne počitnice - čas brezskrbnosti, oddiha in priložnosti za ustvarjanje nepozabnih spominov. Kaj mlade navdihuje in motivira med poletnimi počitnicami? Kako bodo preživeli svoj prosti čas? Da bi odgovorili na ta vprašanja, smo se pogovarjali z mladimi in pridobili vpogled v njihove načrte ter pričakovanja.

Eva Jocif

Med poletnimi počitnicami bom nadaljevala s študentskim delom, trudila se bom, da bom čim več časa preživela z meni ljubimi ljudmi. Konec avgusta se bom s Katoliško mladino odpravila v Taizé, v Francijo. Veselim se, da bom tam spletla nove prijateljske vezi ter s pomočjo tišine in sprejemajoče mednarodne skupnosti okrepila svoj odnos z Bogom. Prav tako bomo čez poletje nadaljevali s pripravami na Evropsko srečanje mladih v Ljubljani, osredotočili se bomo predvsem na jesenski sprejem mednarodne ekipe prostovoljcev. 

Eva Jocif, 22 let. FOTO: Osebni arhiv 

Lovro Kavčič 

Poleti me najprej čaka oratorij, čigar vodja bom prvič, kasneje pa še en oratorij, na katerem bom »zgolj« animator. Letos bom med počitnicami tudi prvič dalj časa delal in sicer dva tedna julija ter dva tedna septembra. Delal bom v študentskem domu Sidro, ki poleti postane hostel. Pripravljal bom zajtrk, čistil sobe ter delal na recepciji. Zelo se veselim novih izkušenj in seveda večernega kopanja. Po delu si bom privoščil 10-dnevni oddih na Pagu, nato pa še RadŽivim za mlade, ki ga organizira domača župnija. Septembra gremo z družno v Rim, ki je tako kot Pag zame nekaj novega. Očitno bo letos skoraj vse »prvič«! Komaj čakam!

Lovro Kavčič. FOTO: Osebni arhiv 

PREBERITE ŠE: Počitniško delo: kakšna je letos ponudba in kakšno plačilo

Jerneja Stopar

Letošnje počitnice bom posvetila predvsem duhovnim tednom, kjer bom animatorka na različnih duhovnih vajah za otroke. Poleg vsakoletnega jadranja z družino pa se bom tudi sama udeležila srednješolskega poletnega kampa, ki ga organizira Katoliška mladina. 

Jerneja Stopar, 16 let. FOTO: Osebni arhiv 

Nejc Ledinek Hovnik

»Torej, kako bom preživel letošnje počitnice?« Vprašanje, ki si ga zastavi prav vsak osnovnošolec, dijak ali študent. Za letošnje počitnice imam jaz pripravljeno nekaj posebnega. Najprej se bom odpravil v Izolo, kjer bom teden dni preživel kot animator na RadŽivimu (verski počitniški teden za otroke na morju). Odlična zadeva, ki te duhovno napolni ter ti hkrati da občutek, da si vsaj nekje koristen. Druga stvar, katero imam to poletje namen obiskati pa je svetovni skavtski Jamboree v Koreji (skupni skavtski tabor vseh skavtov sveta). Tako bom razširil svoja poznanstva in obzorja ter z novimi spoznanji zakorakal v prihodnje šolsko leto.  

Špela Vrtačnik

V letošnjih počitnicah bom kar nekaj časa namenila prostovoljstvu. Sodelovala bom na inkluzivnem kampu, avgusta pa se bom za slabe tri tedne s štirimi drugimi prostovoljkami odpravila v Kazahstan v okviru programa POTA. Da bo poletje še bolj pestro, pa se bom udeležila tudi Svetovnega dneva mladih v Lizboni. Verjamem, da bom tekom teh dveh mesecev dobila ogromno novih izkušenj, poznanstev in čudovitih spominov.  

Špela Vrtačnik, 23 let. FOTO: Osebni arhiv 

Klemen Kraševec 

Letošnje poletje bo ponovno obarvano v vzdušje prostovoljstva, saj bom skoraj cel julij preživel v misijonih preko programa POTA. S skupino osmih fantov bomo misijonarju Martinu Kmetcu v Turčiji pomagali pri tehničnih in gradbenih opravilih. Sledi direkten let v Lizbono, kjer se bom pridružil nepregledni množici mladih pri srečanju s papežem in slavljenju Boga na Svetovnem dnevu mladih. Takoj po vrnitvi v Slovenijo pa se že veselim organizacije in izvedbe oratorija v domači župniji. Za češnjo na torti pa za konec poletja s prijatelji planiramo še »road trip« do Međugorja, za kratek duhovni odmik in zahvalo, potem pa še hiter skok v morje. Komaj čakam! 

Klemen Kraševec, 24 let. FOTO: Osebni arhiv 

Pia Bonča

Letos poleti se bom prvič udeležila svetovnega srečanja mladih. V septembru me čaka Stična mladih in z njo povezane priprave, kot prostovoljka namreč sodelujem v ekipi Ulica. Poleg tega razmišljam o romanju v Assissi s kapucini ali pa o duhovnih vajah v tišini v Hiši kruha. Preostale dni pa mi bo polnilo študentsko delo.

Pia Bonča, 21 let. FOTO: Osebni arhiv 

Jakob Praznik

Tako kot vsako poletje, bo tudi letošnje precej natrpano in pestro, zato se bo oktobra kar prilegla vrnitev v študijske klopi, da se bom lahko malo odpočil od vseh aktivnosti. V teh dneh, ko se končuje prvi julijski teden, se končuje tudi naš družinski dopust, ki smo ga kot vsako leto preživeli na hrvaški obali. Prav tako smo pred dobrim tednom v naši župniji uspešno izvedli poletni otroški oratorij in vse skupaj je bil dober skok v počitnice. Sledilo bo nekaj dni doma, nato pa se v drugi tretjini julija s skupino prijateljev podajamo na Portugalsko, kjer se bomo najprej udeležili jezuitskega programa Magis, ki je priprava na Svetovni dan mladih. Tega se bomo kasneje tudi udeležili. V začetku avgusta se bomo vrnili v Slovenijo in si privoščili nekaj dni počitka. Avgusta sledita še priprava in izvedba gasilske veselice v domačem kraju in petdnevno animatorsko morje v Portorožu. In že bo tukaj september, ko bo več časa za spontana srečanja s prijatelji in hojo v hribe. Kot bi trenil bo počitnic konec in prišel bo oktober, ko se bom, upam da z lepimi spomini in spočito glavo, vrnil v študijske klopi.

Nalaganje
Nazaj na vrh