Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako čim bolje izkoristiti davčne olajšave za otroke?

Za vas piše:
J. P.
Objava: 25. 01. 2023 / 14:40
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.01.2023 / 15:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako čim bolje izkoristiti davčne olajšave za otroke?
Starši, ne pozabite na rok: ponedeljek, 6. februarja 2023! FOTO: Shutterstock

Kako čim bolje izkoristiti davčne olajšave za otroke?

Ker je 6. februar kot skrajni rok za oddajo vloge že pred vrati, v društvu za družini naklonjeno družbo, Družinski pobudi, staršem svetujejo, kako čim bolje izkoristiti davčne olajšave za otroke.

Tako je predsednik društva Družinska pobuda Tomaž Merše v zapisu, ki ga v celoti najdemo TUKAJ, opozoril starše, da morajo – če želijo, da bo najboljši izkoristek davčnih olajšav za njihove otroke upoštevan že pri informativnem izračunu – najboljši način ugotoviti že do ponedeljka, 6. februarja 2023, in po potrebi vložiti na FURS vlogo za ta namen, ki jo je najti TUKAJ.

Davčne olajšave za otroke

Davčne olajšave za otroke se v Sloveniji odštevajo od davčne osnove, od katere je treba plačati davek, in posledično znižujejo znesek plačanega davka. Olajšava je za vsakega naslednjega otroka večja kot za prejšnjega, hkrati je tudi obdavčitev progresivna, zato sta učinek davčnih olajšav in znižanje davka zaradi njih odvisna tudi od tega, kako jih zavezanci uveljavijo.

Primer izračuna za leto 2022

Družinska pobuda kot primer izračuna za leto 2022 navaja starša s tremi otroki in povprečnima plačama. Če eden uveljavi olajšavo za dva otroka in drugi za enega, bo njun skupni letni davčni prihranek zaradi otrok 2014 €. Če olajšave za vse tri otroke uveljavi le eden od staršev, bo prihranek 2112 €. Če uveljavita olajšavo vsak za po 6 mesecev za vse tri otroke, pa bo njun prihranek 2545 €.

Kateri starš naj uveljavlja olajšavo?

Kot poudarja Merše, je izkoristek praviloma najslabši, če si starši olajšave delijo po otrocih, bolje je, če olajšavo za vse otroke v celoti za vse leto ali vsaj večinsko uveljavi starš z višjimi dohodki. Od višine dohodkov staršev pa je odvisno, ali za najboljši izkoristek zadošča, da olajšave v celoti uveljavi starš z višjimi dohodki ali je bolje, da jo uveljavita oba, vsak za nekaj mesecev. Če imata približno enake dohodke, ne bosta zgrešila, če bo vsak od njiju uveljavil olajšave za vse otroke za 6 mesecev.

Tomaž Merše je predsednik društva Družinska pobuda. FOTO: Tatjana Splichal

Obrazec za izračun dohodnine

Najboljši način uveljavljanja olajšav je najlaže izračunati z obrazcem za izračun dohodnine, prilagojenim prav za ta namen, izračun z enakimi podatki pa preveriti še na spletni strani FURS. »Če ste ugotovili, da bi bilo olajšave bolje uveljaviti drugače, kot ste jih pri svojih delodajalcih uveljavljali med letom, ali jih med letom sploh niste uveljavljali, in želite, da se najboljši način upošteva že v informativnem izračunu, morate na FURS poslati Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane,« opozarja Merše.

Vlogo morata vložiti oče in mati

Vlogo je treba poslati najpozneje do ponedeljka, 6. februarja 2023. Tako bo FURS podatke upoštevala že v informativnem izračunu in bo zavezanec vračilo dohodnine zaradi ugodnejšega izkoristka olajšav za otroke dobil že poleti. Obrazec je možno dobiti na vsakem davčnem uradu ali na spletni strani FURS, vlogo pa je mogoče oddati tudi elektronsko na portalu e-davki, tudi brez digitalnega potrdila. Vlogo za spremembo uveljavljanja olajšav za otroke morata vložiti oče in mati.

Zamudili rok?

V primeru zamude roka lahko zavezanci način uveljavljanja spremenijo še z ugovorom na informativni izračun, po prejemu katerega izračunajo najboljši način uveljavljanja davčnih olajšav. Če je ta drugačen od tistega na informativnem izračunu, naj vložijo ugovor nanj. FURS bo pri ponovni odmeri dohodnine spremembe upoštevala. Tudi tu morata ugovor vložiti oba, oče in mama. Vračilo bo izvedeno jeseni.

Izračuna sta informativne narave

Izračuna za otroški dodatek in za državno štipendijo v obrazcu sta informativne narave in se lahko razlikujeta od izračuna CSD. V Družinski pobudi zavezancem svetujejo, da naj, tudi če izračun v obrazcu pokaže, da niso upravičeni do njiju, vseeno vložijo vlogo na CSD. Obrazec namreč za izračun uporablja nepopolne podatke o povprečni plači, pa tudi podatki, ki jih zavezanec vnese v obrazec, se lahko razlikujejo od podatkov CSD, zato izračun ni nujno povsem enak.

Kupi v trgovini

Razprodano
2x3 in še nekaj za družinsko srečo
Družina in vzgoja
5,41€
Nalaganje
Nazaj na vrh