Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako do poletja izgubiti 20 kilogramov?

Za vas piše:
Mojca Koman
Objava: 14. 01. 2023 / 10:00
Oznake: Zdravje
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.01.2023 / 10:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako do poletja izgubiti 20 kilogramov?
Telesna teža. FOTO: Unsplash

Kako do poletja izgubiti 20 kilogramov?

Prvi ukrep ob rednem naraščanju telesne teže naj bo pregled pri specialistu.

K prehranskemu svetovalcu ljudje navadno pristopijo s točno določeno težavo in praviloma pričakujejo hitro pomoč ali nasvet, s katerim bi težavo rešili v dnevu, največ dveh. Večinoma so razočarani, saj takih hipnih rešitev, ko gre za prehrano, ni. So le pravila, nasveti, navodila, ki naj bi jih upoštevali, da po nekaj mesecih lahko upajo na manjši napredek na poti k uspehu. To toliko bolj velja pri zdravem hujšanju.

S čezmerno telesno težo se spopada že vsak tretji Slovenec, kažejo statistični podatki, in to ni lepotna težava, ki naj bi jo odpravili nekako vsaj do poletja, kot si želi večina in je pogosta novoletna zaobljuba. Čezmerna telesna teža ali čezmerna prehranjenost vpliva na celotno življenje človeka. Ne le, da je tak človek okornejši, ima občutno zmanjšano mišično maso in je upehan že pri normalnih naporih, kot je prehoditi nekaj stopnic do višjega nadstropja. Čezmerna telesna teža vpliva na delovanje srca, na ožilje in velikokrat opažamo tudi hudo podhranjenost s hranili. Nabiranje telesne teže je resen zdravstveni problem, za katerega moramo poiskati vzrok, da ga trajno in zanesljivo odpravimo in omogočimo človeku življenje brez odrekanj.

Najprej izključimo resne motnje

Za naraščanje telesne teže je morda krivo nepravilno delovanje prebavnih in/ali presnovnih hormonov, zato je prvi ukrep pregled pri specialistu. Morda sploh ne gre za nabiranje maščevja, ampak zadrževanje vode, kar pokaže tehtnica kot nekaj kilogramov na mesec več. Z nastopom menopavze se zmanjša intenziteta presnove, zato ženske po 50. letu teže ohranjajo stalno in normalno telesno težo. Takšnih motenj v delovanju telesa, ki vplivajo na telesno težo, je še nekaj in vse naj zdravi zdravnik. Tudi nekatera zdravila s stranskimi učinki vplivajo na spremembo telesne teže. Šele ko vse te dejavnike izključimo, se lahko lotimo sprememb v načinu prehranjevanja, ki naj vodi v zdravo in za posameznika primerno telesno težo. Bodimo sočutni do ljudi s čezmerno težo, saj je vzrokov za to mnogo.

FOTO: Shutterstock 

Bodimo realni

Telesna teža je v večini primerov pokazatelj življenjskega sloga človeka. In to ni kratkotrajen, ampak resen večletni projekt. Bodimo stvarni: ni mogoče na zdrav način v nekaj mesecih izgubiti toliko kilogramov naenkrat, če smo jih pridobivali 10 let in več. Bodimo tudi razumni in naj izguba kilogramov ne bo edina tema pogovorov z drugimi.

Ne prehitro – raje bolj počasi, a zato zanesljivo in za zmeraj

Prehranski strokovnjaki smo si edini, da je učinkovito hujšanje zgolj počasno. Največ kilogram manj na teden naj bo želja, do nje pa pridemo z uspehom, če vsak dan pojemo za približno 250 kcal manj. Vsekakor je prvi ukrep beleženje obrokov: koliko jih je, kaj smo pojedli, koliko (v gramih ali v skodelicah, opisno) in predvsem kdaj v dnevu. Štirinajstdnevno beleženje prehrane je osnova, da znamo podati prvo oceno življenjskega sloga in nato svetovati, ob tem nas zanima tudi, kje se najpogosteje nekdo prehranjuje, ali kuha sam, v kakšnih loncih, kako pripravlja hrano, kako se spopada s stresom, koliko ur spanja si privošči in podobno. Vse to vpliva na to, kako kalorično/zdravo hrano nekdo poje.

Če bi se želeli lotiti zdravega hujšanja sami, za začetek svetujem, da namesto treh kosov kruha za zajtrk pojeste le dva, za kosilo si ne naložite še malo, kot to storite navadno, potem izpustite obvezen kos kruha celo ob goveji juhi, ob tem pa običajno količino testenin/riža/krompirja na krožniku zmanjšate vsaj za petino. Kozarcu vina/piva pri kosilu se odpovejte in za žejo pijte le vodo. Vsekakor povečajte količino zelenjave na jedilniku vsaj za polovico, nikar pa ne povečujte količine sadja. Mnogi menijo, da jedo zdravo, ker si tako za zajtrk, malico in pogosto še za večerjo privoščijo sadje, in se čudijo, od kod se kilogrami nabirajo. Sadje je vir mnogih hranil, je pa tudi sladko in precej kalorično.

Varno! Z dovolj vode in hranili

Otroke smo s promocijo zdravja v zadnjih dveh desetletjih navadili, da za žejo večinoma pijejo vodo. Žal mnogi odrasli v tem ne vidijo smisla in tudi za žejo pijejo sadne sokove, predvsem pa gazirane sladke pijače ter na to navajajo svoje otroke. Zdrav življenjski slog staršev je bistvenega pomena. Da vzgajamo z zgledom, je tu še kako koristno – tudi za nas, ne le za naše otroke.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Na spletni prižnici
Pričevanja
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh