Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako dostopna je kultura za družine z veliko otroki?

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 07. 02. 2024 / 05:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 07.02.2024 / 07:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako dostopna je kultura za družine z veliko otroki?
Kultura otrokom širi obzorja in jih vzgaja za lepo in dobro. FOTO: A. R.

Kako dostopna je kultura za družine z veliko otroki?

Vemo, kako pomembna je bila kultura za obstoj slovenskega naroda skozi vso zgodovino. Kultura ima pomembno vlogo tudi pri vzgoji otrok, ki so najbolj dojemljivi za lepoto in nove ideje. Pa vendar se zelo redko odpravimo v muzeje, na razstave ali koncerte. Je eden od razlogov tudi strošek?

Za družine, ki imajo štiri, pet ali več otrok lahko namreč vstopnine nanesejo kar precejšen znesek. Pobrskali smo, koliko kultura (v najširšem smislu) dejansko stane, in poiskali tudi nekaj cenovno ugodnih ali celo brezplačnih možnosti.

Ob kulturnem prazniku številne kulturne ustanove odpirajo svoja vrata. Izkoristimo to možnost!

S skupnimi doživetji pletemo skupne spomine

Obiskovanje lutkovnih in gledaliških predstav, koncertov ali kulturnih ustanov krepi vezi med družinskimi člani, jim širi obzorja in krepi njihovo identiteto. Otroci tako razvijajo socialne veščine, ustvarjalnost in nove načine izražanja, postajajo bolj razgledani in tako večajo možnost za uspeh v prihodnosti. 

Otroci kot naložba v prihodnost

Ob vse slabši demografski sliki Slovenije so družine z veliko otroki še toliko bolj dragocene. Starši, ki se odločijo za več otrok, vedo, da bo velik del družinskega proračuna namenjen njihovim oblekam, obutvi, stroškom, povezanim s krožki, treningi, glasbeno šolo ..., saj se stroški z vsakim otrokom seštevajo. "Potreben vložek v vzgojo in preživljanje vsakega otroka je po izračunih ekonomistov primerljiv z vrednostjo srednje velikega stanovanja, sadove te naložbe pa v veliki meri uživa celotna skupnost, zato je prav, da skozi državne ukrepe v podporo družinam celotna skupnost prevzame tudi del bremena te naložbe," poudarja Tomaž Merše iz društva Družinska pobuda. 

Enotna družinska vstopnica bi bila učinkovit ukrep

Na mednarodni konferenci o položaju velikih družin v družbi, ki je pred dvema letoma potekala v Ljubljani, so izpostavili primere dobre prakse večje dostopnosti do kulturnih ustanov in prireditev za velike družine. Najbolj učinkovit takšen ukrep je enotna družinska vstopnica. V Sloveniji se le redkokje pojavi ta možnost, običajno družinsko vstopnico omejijo na enega ali dva otroka, za ostale pa je treba doplačati. 

Če bi se družba zavedala, kaj za starše pomeni imeti veliko otrok in kako je to pomembno za celotno družbo, po drugi strani pa kako pomembno je, da so otroci deležni kulturne vzgoje, bi morda bolj širokosrčno odprla vrata velikim družinam brez seštevanja stroška za vstopnino. 

Koliko kaj stane? 

Izbrali smo nekaj različnih kulturnih ustanov z različnih koncev Slovenije in izračunali, koliko bi za obisk plačala družina s petimi otroki, štirimi šoloobveznimi in enim predšolskim.

V Prešernovi rojstni hiši v Vrbi se lahko veliko naučimo. Za obisk bi sedemčlanska družina odštela 17 EUR. FOTO: A. R.

Slovenska filharmonija za družine organizira koncerte ob sobotah dopoldne, posamezna vstopnica za koncert stane 8 EUR. Družina s petimi otroki bi tako za obisk koncerta plačala 56 EUR.

Gledališke predstave za otroke v Cankarjevem domu stanejo 10 EUR na osebo. Družina s petimi otroki bi tako za obisk predstave za otroke plačala 70 EUR.

Lutkovna predstava v Lutkovnem gledališču Maribor stane 4 EUR za odrasle in 3 EUR za otroke. Družina s petimi otroki bi za ogled lutkovne predstave plačala 23 EUR.

Obisk Blejskega gradu stane 17 EUR za odrasle, 11 EUR za študente, 7 EUR za otroke do 14. leta starosti, za otroke, mlajše kot 4 leta, pa je brezplačen. Družina s petimi otroki bi tako za obisk plačala 62 EUR, če so štirje otroci šoloobvezni in eden mlajši.

Ena od redkih ustanov, ki ponujajo enotno družinsko vstopnico za dva odrasla + 1 ali več otrok (stane 29 EUR), je znanstveno-zabavni park Tehnopark Celje.

Vulkanija, doživljajski park na Goričkem, ima vstopnico, ki stane 11 EUR za odrasle, 9 EUR za študente in dijake, za osnovnošolce 8 EUR, otroci pod 5 let starosti v spremstvu dveh odraslih pa vstopajo brezplačno. Ponujajo tudi družinsko vstopnico (28 EUR), a le za dva otroka. Sedemčlanska družina bi Vulkanijo in njihov geološki muzej tako obiskala za 44 EUR.

Lipica za ogled predstave lipiške jahalne šole in kobilarne ponuja družinsko vstopnico za dva odrasla in do tri otroke za 59 EUR, sicer pa imajo otroci, stari od 6 do 18 let ceno za vstop 12 EUR, za predšolske pa 1 EUR. Družina s petimi otroki bi za obisk Lipice tako odštela 72 EUR, če je najmlajši otrok še predšolski.

Kje lahko prihranite?

Nekateri muzeji, ki niso v zasebni lasti, vsako prvo nedeljo v mesecu odprejo svoja vrata in omogočijo brezplačen ogled zbirk.

Obiščite knjižnice! Veliko knjižnic otrokom ponuja brezplačno članarino, brezplačno pa se pri njih lahko udeležijo tudi pravljičnih uric, predavanj in različnih delavnic.

Podajte se na potep po slovenskih tematskih poteh. Imamo jih več kot pet tisoč kilometrov in so razporejene po različnih delih naše domovine. Združujejo naravno in kulturno dediščino, pa še razgibali se boste.

Podajte se na romanje. Naše romarske poti so dobro urejene in brezplačno dostopne, cerkvice pa pravi umetnostni biseri. Otroke lahko na primer poučite o tem, kaj je barok, jim pripovedujete o življenju svetnikov in svojo družino priporočite v Božje varstvo.


Kupi v trgovini

Družabno odraščanje
Družina in vzgoja
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh