Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

O izzivih in prednostih velikih družin

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 15. 03. 2022 / 14:06
Oznake: Družba, Mladi, Odnosi
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.03.2022 / 14:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
O izzivih in prednostih velikih družin
Mednarodna konferenca Položaj velikih družin z otroki v družbi – prednosti in izzivi. FOTO: Tatjana Splichal

O izzivih in prednostih velikih družin

Društvo Družinska pobuda in organizacija COFACE Families Europe sta v torek, 15. marca, v Ljubljani organizirala konferenco Položaj velikih družin z otroki v družbi – prednosti in izzivi.

Na konferenci so sodelovali predstavniki družinskih organizacij iz več kot desetih evropskih držav. Ocenili so stanje v različnih državah in zbrali primere dobre prakse. Glavni namen konference je bil izboljšati življenje velikih družin. Preučili so njihov položaj v izobraževalnem sistemu, na področju stanovanjske politike, pogovarjali pa so se tudi o tem, kako lahko Evropska unija podpira lažje usklajevanje službe in družine v družinah z več otroki.

Predsednik Družinske pobude Tomaž Merše. FOTO: Tatjana Splichal

Velike družine nosilke vzdržnega demografskega razvoja

Predsednik Družinske pobude Tomaž Merše je v uvodu povedal, da so velike družine s tremi ali več otroki eden pomembnih nosilcev vzdržnega demografskega razvoja družbe in države. Da bi bile deležne primerne obravnave od države, morajo države vključevati raznolikost njihovih potreb.

»Ko uspevajo družine, uspevata tudi demokracija in ekonomija«

Toma Šutić, predstavnik evropske komisarke za demokracijo in demografijo Dubravke Šuica, je predstavil dejavnosti, ki jih v podporo družin izvaja Evropska komisija. Dejal je: »Ko uspevajo družine, uspevata tudi demokracija in ekonomija.«

Pogovor med udeleženci. FOTO: Tatjana Splichal

Izzivi na stanovanjskem področju

Položaj velikih družin v Sloveniji je predstavil minister Janez Cigler Kralj, ki je prepričan, da so prav družine z več otroki pomemben ključ do vzdržnega razvoja. Izpostavil je ukrepe, s katerimi država podpira družine, da bi ustvarili razmere, v katerih večjega števila otrok ne bi več povezovali z revščino in socialno izključenostjo. Čeprav je teh ukrepov precej, še vedno obstajajo izzivi na stanovanjskem področju.

Na otroke gledati kot na naložbo

Minister Cigler Kralj je izpostavil, da je za ustanovitev družine pomembno, da si lahko družina ustvari svoj dom. Zaradi neurejenega stanovanjskega vprašanja pari dolgo odlašajo z odločitvijo za otroke. Opozoril je, da je politika bank diskriminatorna do družin z več otroki. »Otroka upoštevajo kot mesečni strošek, ne kot investicijo, ne gledajo nanje razvojno, in že družina z dvema otrokoma, kjer oba starša prejemata povprečno plačo, že skoraj ni več kreditno sposobna.« Cigler Kralj meni, da bi morali na otroke gledati kot na naložbo. Omenil je, da ima stranka Nova Slovenija v prihodnjem mandatu načrt, da ponudi mladim varčevalno in jamstveno shemo, ki bi mladim družinam omogočila dostopno kreditiranje in pridobitev lastnega stanovanja, pri čemer bi država ob rojstvu vsakega otroka odplačala del dolga.

Na konferenci so sodelovali predstavniki družinskih organizacij iz več kot desetih evropskih držav. Ocenili so stanje v različnih državah in zbrali primere dobre prakse. FOTO: Tatjana Splichal

Pomen dobrih družinskih odnosov

Stanovanjska stabilnost za družine pomeni varnost, minister pa je poudaril tudi pomen dobrih družinskih odnosov, saj se je v času epidemije koronavirusa izkazalo, da so bili otroci v urejenih družinah bolj odporni na stres kot otroci v enostarševskih družinah.

»Če bodo uspevale družine, bodo uspevali tudi otroci v njih«

Predsednica COFACE Families Europe Annemie Drieskens je povedala, da je njihova organizacija evropska mreža civilnih pobud (Družinska pobuda je del te mreže), ki poudarja neprecenljivo vrednost družine. »Če bodo uspevale družine, bodo uspevali tudi otroci v njih,« je dejala. Družine vidi kot toplo gnezdo in socialne mreže, ki so nenadomestljive še zlasti v kriznih časih, zato si COFACE prizadeva, da so politike držav v Evropi družinam prijazne, saj to vpliva na dobrobit vse družbe.

Kupi v trgovini

Kako biti srečen z 1, 2, 3 … otroki?
Družina in vzgoja
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh