Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako evangelizirati s pomočjo nove tehnologije

Objava: 30. 09. 2009 / 08:29
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kako evangelizirati s pomočjo nove tehnologije

Papež že pripravlja poslanico za Svetovni dan sredstev družbenega obveščanja prihodnje leto

Papež Benedikt XVI. se namerava v svoji poslanici ob naslednjem svetovnem dnevu sredstev družbenega obveščanja osredotočiti na sodobne medije in na možnost njihove uporabe pri širjenju Božje besede. Papeževa poslanica naj bi predvsem duhovnike spodbudila k uporabi novih komunikacijskih sredstev.

Naslov papeževe poslanice, ki bo objavljena 24. januarja prihodnje leto, na praznik svetega Frančiška Saleškega, zavetnika časnikarjev, se glasi ‘Duhovnik in pastoralna služba v digitalnem svetu: novi mediji v službi Besede’.

V izjavi, ki so jo včeraj objavili v Vatikanu, je zapisano, da je eden osrednjih namenov papeževega sporočila predvsem ‘vabilo duhovnikom, še posebej v Letu duhovnikov in v pričakovanju splošnega zasedanja škofovske sinode, da razmislijo o uporabi novih komunikacijskih sredstev kot o možnem pripomočku pri njihovem služenju, torej pri širjenju Božje besede. Obenem želi poslanica duhovnike spodbuditi, naj se spopadejo z izzivi, ki jih prinaša nova digitalna kultura’.

Sveti oče se bo v svoji poslanici dotaknil tudi teme, kako lahko ‘nova komunikacijska sredstva, če jih pravilno razumejo in ustrezno uporabljajo, duhovnikom in vsem pastoralnim delavcem nudijo obilje podatkov, ki so bili prej težko dostopni, in tako omogočajo sodelovanje in rast celotne skupnosti, kar je bilo nekdaj nepredstavljivo’. Zahvaljujoč novim medijem lahko pridigar pri oznanjanju Božje besede uporablja tudi zvok in sliko ter s tem doseže bodisi posameznike bodisi celotne skupnosti na vseh celinah.

In če nove medije uporabljamo ‘s ščepcem soli’, še dodajajo v Vatikanu, če s pomočjo nove tehnologije znamo poiskati pomoč strokovnjakov in če poznamo kulturo medsebojnega sporazumevanja, potem lahko nova tehnologija – tako duhovnikom kot vsem ostalim pastoralnim delavcem – služi kot močno in učinkovito sredstvo za pristno in temeljito evangelizacijo. Nova komunikacijska sredstva so namreč nova oblika evangelizacije, h kateri kliče Kristus, ki pravi: Glej, stojim pred vrati in trkam. Če kdo sliši moj glas in odpre vrata, bom stopil k njemu in večerjal z njim, on pa z menoj.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh