Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako hraniti živali?

Za vas piše:
Patricia Kociper
Objava: 29. 11. 2019 / 11:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.05.2023 / 10:17
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kako hraniti živali?

Monografija Svet vrtnih živali je bila predstavljena na odru Kulinartfesta na 35. Slovenskem knjižnem sejmu.

Po Svetu čebel je založba Družina letos izdala novo knjigo avtorja Ivana Esenka – Svet vrtnih živali. Ivan Esenko je znan bralcem Družine po svojih naravoslovnih člankih, fotografijah, med drugim pa je tudi sodelavec živalskega vrta v Ljubljani.



Monografija Svet vrtnih živali, obogatena z avtorskimi fotografijami in natančnimi opisi, je bila v sredo, 27. novembra, predstavljena na odru Kulinartfesta na 35. Slovenskem knjižnem sejmu v Cankarjevem domu.

V knjigi najdemo poleg fotografij tudi praktične nasvete, kako lahko živalim olajšamo sobivanje z nami. Eno izmed poglavij se dotakne tudi hrane za živali. Ivan Esenko je pokazal, da lahko v kuhinji pripravimo tudi hrano za ptice. Te dni, ko zunaj temperature padajo, je aktualna semenska pogača za ptice, katere izdelava je tako lahka, da jo lahko pripravijo tudi otroci.

Potrebujemo loj ali kokosovo maslo, razna semena in model za strditev. Tekoče maslo vlijemo v model čez semena in čez noč pustimo na okenski polici. Esenko je poudaril, da ko enkrat ptice navadimo na hranjenje, moramo nadaljevati, saj drugače izgubijo preveč energije med iskanjem semen.

Omenil je tudi pogosto nerazumljenih in osovraženih vrtnih obiskovalcev – ptic ujed in manjših žužkov. Mnogokrat so živali, ki morda na videz povzročajo škodo, pravzaprav dobre za ohranjanje pravilnega ravnovesja na vrtu.



Na koncu se je dotaknil še posebej aktualnih vremenskih razmer, kajti trenutne pretople temperature škodujejo zemlji in živalim, saj bi te morale počivati. Posebej zmedene so čebele, katerih brečnanje še vedno lahko zaznamo po vrtovih in gredicah.

Foto: Katja Cingerle

Več v videoposnetkih.

1. del:



2. del.



3. del:



Vikend z Družino na Slovenskem knjižnem sejmu: 

PETEK, 29. NOVEMBRA:

DEBATNA KAVARNA POGUMNO V SVOBODO:
 ob 15. uri


Blessing Okoedion so pod pretvezo, da bo opravljala pošteno delo, pripeljali v Evropo, nato pa jo prisilili v prostitucijo. Kakšne so moderne oblike suženjstva in kako se lahko proti njim borimo? Strokovna sodelavka Karitas Suzana Čajić nam bo dala vpogled v svoj boj proti trgovini z ljudmi. Z njo in drugimi zanimivimi gosti se bo pogovarjala Barbara Kastelec.

Intervju z Blessing Okoedion si boste lahko prebrali tudi v novi številki revije Praznična.


PISATELJSKI ODER SVETLOBNICA:
 ob 19. uri


Založba Družina je že peto leto zapored razpisala nagradni natečaj za literarno nagrado svetlobnica, s katero želi spodbuditi izvirno slovensko leposlovje s področja romanopisja, poezije, dramatike ali literarne esejistike. Založba bo izbrano knjižno delo izdala in ga posebej promovirala v letu izida.

Predstavila bo nagrajenko Karmen Jenič in njen roman Orientiraj se po soncu.

SOBOTA, 30. NOVEMBRA:

 * KULINARFEST 
HILDEGARDINO ZDRAVILSTVO OD A DO Ž:
 ob 13.30


Starodavna sv. Hildegarda, nemška opatinja, imenovana tudi čudo 12. stoletja, je še danes odmevno ime v svetu zdravilstva. Spada med prve nemške naravoslovke in zdravnice ter razbija mit, da so bile srednjeveške ženske zaprte med štiri stene. Hildegardo nam bosta približala urednica Alenka Lobnik in pisec spremne besede, farmacevt Janez Špringer.


FORUM ODER VRATA, OKNO, OBOKI:
 ob 16.30


Sprehodili se bomo skozi verze ene največjih ruskih pesnic Olge Aleksandrovne Sedakove. Njena poezija je v svojem bistvu globoko religiozna, metafizična, prepredena s krščanskim etosom in humanističnim doživljanjem sveta.

V občutenje ruske duše nas bo popeljala solistka Manca Izmajlova, svet ruske poezije pa nam bo odstrl Brane Senegačnik.

 NEDELJA, 1. DECEMBRA:


DEBATNA KAVARNA USODA GENIJA:
 ob 15. uri


Ob knjigi Balada za Georga Henycha Viktorja Paskova bo tekla beseda o usodi (umetniškega) genija v svetu povprečnežev, v katerem je vedno nerazumljen in zaničevan. Zakaj to besedilo 30 let po izdaji postaja prava klasika bolgarske književnosti in v čem je brezčasnost njegovega sporočila? Posebej slovensko kulturno občinstvo bo znalo subtilno občutiti dramatičnost genijevega položaja v usodi majhnih narodov. Odgovore nam bosta poskušala podati prevajalka Namita Subiotto in pisec spremne besede Ljudmil Dimitrov.

Prelistajte tudi Družinin Knjižni katalog.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh