Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež je blagoslovil mlade romarje iz Zavoda A. M. Slomška [VIDEO]

Objava: 19. 04. 2023 / 12:30
Oznake: Mladi, Papež, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.04.2023 / 06:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež je blagoslovil mlade romarje iz Zavoda A. M. Slomška [VIDEO]
Dijaki in profesorji Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška iz Maribora so poromali v Vatikan. FOTO: arhiv ŠGAMŠ

Papež je blagoslovil mlade romarje iz Zavoda A. M. Slomška [VIDEO]

Ob koncu sredine splošne avdience je papež Frančišek pozdravil tudi slovensko govoreče romarje, zlasti še dijake in profesorje Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška Maribor.

»Sveti oče, romarji iz Slovenije vam želijo izraziti svojo sinovsko naklonjenosti in iskreno zvestobo ter molijo po vseh namenih Vaše vesoljne apostolske službe,« je v imenu slovenskih romarjev svetega očeta Frančiška v slovenščini pozdravila Andreja Červek, sodelavka slovenskega uredništva medijske hiše Vatican News.

»Današnjo avdienco bomo zaključili s petjem očenaša v latinskem jeziku. Zatem bo sveti oče podelil svoj apostolski blagoslov, ki ga posebej namenja otrokom, ostarelim, bolnim in vsem trpečim. Obenem bo blagoslovil rožne vence in ostale nabožne predmete, ki ste jih prinesli s seboj. Sledi pozdrav svetega očeta v italijanščini in takoj zatem prevod v slovenščini,« je Červekova napovedala zaključni del avdience.

Mladi slovenski romarji pri današnji splošni avdienci v Vatikanu. FOTO: arhiv ŠGAMŠ

»Prisrčno pozdravljam slovensko govoreče romarje. Še posebej pozdravljam dijake in profesorje Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška iz Maribora. Želim vam, da bi obhajanje velikonočne skrivnosti v vsakem od vas okrepilo krščansko upanje in utrdilo ljubezen do Boga in bližnjega. Vsem vam podeljujem svoj blagoslov,« je papežev pozdrav, preveden v slovenščino, prebrala Andreja Červek.

Papežev pozdrav slovenskim romarjem:


Kateheza med avdienco: mučenci odpuščajo svojim mučiteljem

Med današnjo katehezo je papež Frančišek spregovoril o krščanskem mučeništvu. Poudaril je, da mučenci odpuščajo tistim, ki jih preganjajo, mučijo ali ubijejo.

Mučenci nam kažejo, da je vsak kristjan poklican pričevati o življenju tako, da se daruje Bogu ter svojim bratom in sestram v hoji za Jezusom, četudi ne gre tako daleč, da bi prelil kri.

Štefan, prvi mučenec krščanstva, je umrl v molitvi: »Gospod, odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo.« Po papeževih besedah so vsi verniki poklicani k mučeništvu, predvsem danes, ko so kristjani preganjani po vsem svetu: »Mučenci nam kažejo, da je vsak kristjan poklican pričevati o življenju tako, da se daruje Bogu ter svojim bratom in sestram v hoji za Jezusom, četudi ne gre tako daleč, da bi prelil kri.«

Papež je ob koncu avdience posebej pozdravil tudi slovenske romarje. FOTO: Vatican Media

Papež je spregovoril tudi o preobrazbeni moči mučeništva: tisti, ki trpijo preganjanje zaradi svoje vere, tako kot Jezus na križu nasilje svojih mučiteljev spremenijo »v najvišje mesto ljubezni« - prav tiste ljubezni, ki se razširi na odpuščanje storilcem nasilja. Mučenci so »zreli in odlični sadovi Gospodovega vinograda«, torej Cerkve.

Dijaki in profesorji so si ogledali vatikanske znamenitosti. FOTO: arhiv ŠGAMŠ

Nalaganje
Nazaj na vrh