Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako je pesem S skupno pesmijo postala taizéjski spev

Za vas piše:
P. G.
Objava: 31. 12. 2023 / 05:25
Oznake: Mladi
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.12.2023 / 22:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako je pesem S skupno pesmijo postala taizéjski spev
Taizéjske molitve na Evropskem srečanju mladih v Ljubljani v veliki meri potekajo v slovenskem jeziku. FOTO: Katoliška mladina

Kako je pesem S skupno pesmijo postala taizéjski spev

Nepogrešljiv del taizéjskih molitev so spevi – preproste kratke pesmi, ki s ponavljanjem molitvi dajo meditativno noto. Na letošnjem Evropskem srečanju mladih, ki poteka v Ljubljani, nas je presenetil nov slovenski spev.

Pri taizéjski molitvi so nam v pomoč note. FOTO: Katoliška mladina

Udeleženci Evropskega srečanja mladih, ki te dni poteka v Ljubljani, so ob prihodu prejeli drobno pesmarico z devetimi stranmi not. Med 20 izbranimi pesmimi jih deset prepevajo tudi v slovenščini, eno pa samo v slovenščini.

Pesmarico si lahko ogledate TUKAJ.

In ta ena je zelo posebna in čisto nova za taizéjski svet – ekipa za glasbo je namreč ob pripravi vsakega srečanja pozorna na glasbeno tradicijo države, kjer srečanje poteka. Tako so, kot je povedal br. Kilian, letos v taizéjski spev preobrazili vsem slovenskim katoličanom dobro poznano pesem S skupno pesmijo prosimo. Nastala je že v 19. stoletju, glasbo je napisal skladatelj Gregor Rihar, priredil pa jo je Ivan Florjanc, nekdanji profesor na ljubljanski Akademiji za glasbo.

Kot taizéjski spev je ta pesem naslovljena Pridi, Sveti Duh. Refren naj bi skupaj zapeli vsi molivci, kitice pa zapojejo solisti. Pesem smo že slišali na večerni molitvi v Stožicah:

Kako vam je všeč? :)

Nalaganje
Nazaj na vrh