Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Brat Matthew: Hvala Ljubljani in vsem, ki ste mladim odprli svoja vrata [FOTO, VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 29. 12. 2023 / 13:16
Oznake: Mladi, Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.12.2023 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Brat Matthew: Hvala Ljubljani in vsem, ki ste mladim odprli svoja vrata [FOTO, VIDEO]
Brat Matthew je decembra postal prior Taizéjske skupnosti. FOTO: Tatjana Splichal

Brat Matthew: Hvala Ljubljani in vsem, ki ste mladim odprli svoja vrata [FOTO, VIDEO]

Ljubljano je »preplavil« Taizéjski duh mladih iz vseh koncev Evrope in širše. 46. Evropskega srečanja mladih se udeležuje približno 5000 mladih. Njegov pomen so na novinarski konferenci osvetlili prior Taizéjske skupnosti brat Matthew, generalna tajnica SŠK s. Mojca Šimenc, vodja pripravljalne ekipe v župniji Zadobrova Anamarija Jemec ter direktorica Zavoda za kulturo in turizem Prijetno domače Ivančna Gorica Maja Lampret.

»Z velikim veseljem smo sprejeli povabilo Slovenske škofovske konference v tesnem sodelovanju z ljubljansko nadškofijo, ob podpori Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi v Sloveniji in v povezavi s Srbsko pravoslavno in Makedonsko pravoslavno cerkvijo ter različnimi drugimi krščanskimi skupnostmi v mestu,« je uvodoma povedal brat Matthew in dodal, da je namen tovrstnih srečanj mladim omogočiti, da izkusijo tako življenje Cerkve v mestnem okolju kot gostoljubje lokalnih skupnosti.

Sodelujoči na novinarski konferenci. FOTO: Tatjana Splichal

Pot, ki se začne s poslušanjem in konča s skupno potjo

Pismo 2024, ki ga bodo uporabljali za srečanja v Taizéju in drugod v prihajajočem letu, nosi naslov »Skupaj na poti«. Razmišljanja v njem predstavljajo načrt poti, ki se začne s poslušanjem in konča s skupno potjo v današnjem svetu. »Na tem srečanju v Ljubljani to pismo predstavlja podlago za srečanja v župnijah gostiteljicah ter pri večernih molitvenih bogoslužjih,« je pojasnil brat Matthew.

Brat Matthew je v video sporočilu za spletno Družino dejal, da je zelo vesel, da Ljubljana gosti 46. Evropsko srečanje mladih. »Hvala vsem družinam, ki so odprla svoja vrata romarjem. Sprejeti tujca v svoj dom je srčika tega, kar nam sporoča evangelij. Ko sprejmemo drugega, pomeni, da sprejmemo Boga in se srečamo z Jezusom. Za mnoge mlade bo ta gesta zaupanja nekaj, kar jih bo spremljalo vse življenje. Hvala za to gostoljubje, ko skupaj z vami ˝potujemo˝ skozi te dni.« 

Marija Poklukar s Katoliške mladine. FOTO: Tatjana Splichal

FOTO: Tatjana Splichal

Gostitelji premagali predsodke o tujcih

Generalna tajnica SŠK s. Mojca Šimenc je poudarila, da vsako romanje mladih pomeni vir prenove, ne le za mlade, ampak tudi za kraj, v katerega pridejo in za ljudi, ki jih sprejmejo. »Že se kažejo sadovi krščanske gostoljubnosti. Srca ljudi se v pričakovanju odpirajo za mlade romarje, lokalni viri so se aktivirali za sprejem. Ljudje so premagali strah pred novim, v lastnih srcih in v svoji okolici so premagali predsodke o tujcih. Pogled vere in beseda evangelija sta jim bila pri tem v pomoč.«

S. Mojca Šimenc, generalna tajnica Slovenske škofovske konference. FOTO: Tatjana Splichal

Srečanje, ki je povezalo župnijo

Vodja pripravljalne ekipe v župniji Zadobrova Anamarija Jemec se ob letošnjem srečanju spominja svojih poletnih srečanj v Taizéju, kjer je spoznala svojega moža. »Odkar sva župljana župnije Zadobrova, doživljava gostoljubnost, srčnost, zavzetost in pomirjujočo povezanost župljanov.« Opisala je, kako so njeni družini pomagali sožupljani po avgustovskih poplavah in kako so zdaj številni sprejeli tudi mlade romarje. »Sprva skromen odziv se je kmalu začel širiti in navduševati še ostale. Romarje so tako sprejeli še tisti, ki so svoje prostore že ponudili nam, poplavljencem.«

Anamarija Jemec iz župnije Zadobrova. FOTO: Tatjana Splichal

Čebele nas učijo o pomembnih vrednotah

Na novinarski konferenci je sodelovala tudi Maja Lampret, direktorica Zavoda za kulturo in turizem Prijetno domače Ivančna Gorica. Na Taizéjskem srečanju bodo s sodelavci Hiše kranjske čebele iz Višnje Gore izvedli delavnici, ki bosta sestavljeni iz izobraževalnega in ustvarjalnega dela.

Direktorica Zavoda za kulturo in turizem Prijetno domače Ivančna Gorica Maja Lampret. FOTO: Tatjana Splichal

»Pravila, ki veljajo v čebeljih družinah, so spoštovanje, skrb za druge, pripadnost, predvsem pa odgovornost do lastnih in skupnih nalog. Učijo nas o pomembnih vrednotah in verjamem, da bodo v navdih tudi mladim,« je zaključila Lampretova.

Kupi v trgovini

Razprodano
Brat Roger iz Taizéja
Pričevanja
1,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh