Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropsko srečanje mladih se je začelo zares!

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 28. 12. 2023 / 13:47
Oznake: Mladi
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 28.12.2023 / 15:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evropsko srečanje mladih se je začelo zares!
Mlade udeleženke iz različnih držav. FOTO: Taizé Ljubljana

Evropsko srečanje mladih se je začelo zares!

Potem ko smo o njem napisali že marsikaj, se Evropsko srečanje mladih v Ljubljani danes začenja zares. Mladi prostovoljci že ves dan sprejemajo udeležence in vztrajali bodo vse do poznega večera, ko naj bi se z vseh vetrov zbralo 5000 mladih iz 48 držav.

Romarji nenehno prihajajo na sprejemno točko. FOTO: Patricija Gril

Namesto v hotel k domačinom

Danes mlade že čakata večerja in večerna molitev v Stožicah. Udeleženci morajo s seboj prinesti svojo žlico in plastenko za vodo, saj si organizatorji prizadevajo zmanjšati količino nepotrebnih odpadkov. Po molitvi se bodo udeleženci odpravili proti svojim župnijam, kjer jih bodo pričakali gostitelji. Namesto hotelov jim bodo gostoljubje namreč nudili domačini.

Za prvo večerjo bodo organizatorji razdelili 2000 litrov ričeta in 2400 kg kruha.

Polno parkirišče kombijev priča o tem, kako je gostiteljem mar. Mlada prostovoljka Ana nam je povedala: »Tukaj čakam, ker zbiram prtljago 60 romarjev, ki bodo nastanjeni v naši župniji. Odpeljala jo bom, da jo bodo lahko zvečer prevzeli.«

Ana, današnja prevoznica prtljage. FOTO: Patricija Gril

Podobno kot ona danes čas preživlja še cel kup drugih dobrih ljudi. »Za prostovoljstvo sem se odločila, ker sem se tudi jaz štirikrat ali petkrat udeležila evropskega srečanja in se mi je zdelo fajn sodelovati pri tem. Župnija se pri tem lepem projektu res poveže,« še dodaja Ana.

Večerne molitve v Stožicah lahko v živo spremljate TUKAJ.

Romarji so potrpežljivi

Ob sprejemu smo na kratko zmotili nekaj mladih romarjev, ki so prišli z zelo različnimi izkušnjami in nameni. Najprej nam je nekaj zadev pojasnila slovenska prostovoljka Katarina.

Katarina romarju s pomočjo zemljevida podaja navodila za pot. FOTO: Patricija Gril

»Danes sodelujem na prvem sprejemu. Tukaj sem načeloma za sprejem Slovencev, ampak pomagam sprejemati tudi druge. Ko pridejo, jim tukaj povemo osnovne informacije. Tu prejmejo vso potrebno dokumentacijo, karto za prevoz in vrečo za hrano,« našteje. »Na začetku zgledajo zmedeni, potem pa kar vsi vedo, kam morajo iti. Zelo so potrpežljivi, saj vedo, da gre danes skozi ta proces 5000 ljudi,« je hvaležna.

Aplikacija Taizé Ljubljana je na voljo v več jezikih in vsebuje zemljevid, časovnico dogajanja, nagovore z molitev, prijavnice za delavnice ter druge praktične informacije.

Vesela je aplikacije dogodka, saj si misli, da bodo romarji vsekakor potrebovali zemljevid in vozni redi avtobusov. »Zanima me, kako bo funkcioniral prevoz take množice iz centra v Stožice in nazaj, ampak še zmeraj je povsod uspelo – bo pa tudi tukaj. Romarji so itak dobre volje in med čakanjem pojejo. Nekako bo že šlo,« je optimistična.

Aplikacija deluje v več jezikih. FOTO: Taizé Ljubljana

Prvič v Sloveniji

Amelie, Eileen in Silas iz Nemčije so si nekaj trenutkov za nas vzeli takoj po prihodu: »Ravnokar smo prišli. Z avtom smo šli na pot ob pol treh zjutraj. Vozili smo se dobrih sedem ur. Ne vemo še, v kateri župniji bomo nastanjeni, tu bomo menda izvedeli vse. Glede srečanja nimamo nobenih pričakovanj, tu smo prvič, pobudo je dala Amelie.« Ta pojasnjuje: »Prišla sem, da bi srečala ljudi, ki sem jih spoznala v Taizéju in doživela Taizé še nekje drugje. Tam so namreč vsi govorili o teh srečanjih.«

Amelie, Eileen in Silas so se iz Nemčije pripeljali z avtomobilom. FOTO: Patricija Gril

Celine, tudi iz Nemčije, pa se je udeležila že lanskega srečanja v Rostocku. Ker ji je bilo tam všeč, je pred dvema dnevoma prišla še v Ljubljano. »Prvič sem v Sloveniji, do zdaj pa sem že videla center Ljubljane. Zelo lepo je, všeč so mi predvsem mostovi. Nastanjena sem pri družini z Rakovnika. Zelo so prijazni, vozijo nas naokrog … Ne bi mogla pričakovati takšnega gostoljubja. Pa še psa imajo! Zelo sem vesela, da sem tu,« poudari. »Druge mlade bom spoznala v pogovornih skupinah na župniji, danes pa tu usmerjam udeležence. Upam in pričakujem, da si bom v naslednjih dneh spočila, se zabavala in spoznala veliko ljudi.«

Dobrodošlice je deležen prav vsak. FOTO: Patricija Gril

Nekateri prispejo v poznih večernih urah

Martin s Škotske je v Slovenijo prišel 23. decembra. »Najprej sem bil nastanjen v Zavodu sv. Stanislava, od včeraj dalje pa sem pri gostiteljski družini v centru mesta. Zelo so prijazni! Moja družina so starši, 10-letna hčerka in res očarljiva mačka. (smeh) Lepo je. Danes se veliko dogaja, vsi prihajajo. Edino zjutraj je bilo nekaj trenutkov miru. Prvi romarji so prišli okrog 8.30, zadnji pa bodo verjetno pozno zvečer. Tukaj bom do kakšnih desetih zvečer. Nekateri bodo žal zamudili današnjo molitev,« pojasni.

Martin s Škotske je v Sloveniji že šesti dan. FOTO: Patricija Gril

»Razen branja pri večernih molitvah bom v naslednjih dneh samo udeleženec,« nadaljuje. »Veselim se delavnic, nekatere delujejo res zanimive. In seveda spoznavanja Slovenije: ne vem veliko o državi, je pa zelo zanimiva. Prvič sem tukaj. Ko smo praznovali božič, je nekdo omenil, da obstaja kar nekaj podobnosti med Slovenijo in Škotsko. Veselim se, da izvem kaj več o tem.«

Fantastično vzdušje

Na parkirišču nas pozdravijo Terezija, Ana in Luka, Slovenci, ki so se ponudili za pomoč, kjer bo ta potrebna. »Danes usmerjamo avtobuse na parkirišče,« povedo. Ana bo nato sodelovala v župniji, Terezija še ni prejela navodil za jutri, Luka pa je sprejel prav posebno odgovornost: »Te dni bom skrbel za night welcome. Ljudi, ki se bodo izgubili ali zamudili zadnji avtobus, bomo prenočili 'na SOS'.«

Zelo vesel sem, da lahko spoznavam čudovite Slovence. (Niels, Nemčija)

Danes jim družbo dela Niels, ki je iz Nemčije prispel pred dvema dnevoma. »Zelo vesel sem, da lahko spoznavam čudovite Slovence. To je moj prvi prostovoljski dan tukaj, pomagal pa sem tudi že lani v Rostocku. Pred tem sem se udeležil še dveh srečanj, in sicer v Baslu in Vroclavu. Tako da sem že izkušen. :) Vsakič je čudovito!«

Niels, Luka, Ana in Terezija danes usmerjajo avtobuse. FOTO: Patricija Gril

S še petimi prostovoljci iz Italije je nastanjen pri »zelo prijazni in odprti« družini. »Počutim se, kot da je to moj drugi dom,« je navdušen. Letošnjega srečanja se veseli, ker je prepričan, da bo vzdušje fantastično. »Še posebej sem vesel, da bom lahko preživljal čas z mladimi, s katerimi delim krščansko vero, in spoznal ljudi iz veliko različnih držav.« Ob koncu pogovora nadobudni prostovoljec govori že skoraj slovensko. »Hvala vam!« sklene v slovenščini.

Kaj udeležence čaka jutri?

Jutrišnji dan bodo mladi začeli z jutranjimi molitvami po župnijah. Sledil bo pogovor po jezikovno raznolikih skupinah. Ob 13.00 sledijo opoldanske molitve v središču Ljubljane, nato pa še popoldanske delavnice. Na voljo bo več kot 25 delavnic, ki bodo naslavljale teme s področja kulture, družbe in duhovnosti. Oblikovali jih bodo različni strokovnjaki ter skupnosti in organizacije, ki delujejo v Ljubljani. Večerno dogajanje bo kot vsak dan vezano na Dvorano Stožice, kjer smo dobrodošli vsi.

Vsak romar ob prihodu prejme vrečko s slovenskim napisom. FOTO: Taizé Ljubljana

Nalaganje
Nazaj na vrh