Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako je potekala evakuacija več kot 40.000 tabornikov in skavtov

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 11. 08. 2023 / 09:30
Oznake: Mladi, Slovenija, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.08.2023 / 16:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako je potekala evakuacija več kot 40.000 tabornikov in skavtov
Udeležence svetovnega skavtskega Jamboreeja v Južni Koreji so zaradi tajfuna preventivno preselili na varnejšo lokacijo. FOTO: Zajem zaslona

Kako je potekala evakuacija več kot 40.000 tabornikov in skavtov

V Seulu se s sklepno prireditvijo danes končuje 25. svetovni skavtski Jamboree, mednarodno srečanje mladih tabornikov in skavtov, ki ga tokrat organizira Zveza tabornikov Južne Koreje. Tabora, ki se 1. avgusta začel v Saemangeumu (Severna Jeolla), se udeležuje tudi več kot 300 slovenskih tabornikov in skavtov. Dogodek jim bo ostal v posebnem spominu, saj so dogajanje dodatno popestrile vremenske nevšečnosti, zaradi česar se je sredi tedna več kot 40.000 mladih moralo seliti s prvotne lokacije na nadomestno.

Slovenska odprava Jamboree 2023, ki jo organizira Zveza tabornikov Slovenije (ZTS), je rekordna in šteje skupaj 320 oseb; deset članov vodstva odprave, 24 vodnikov, 70 članov mednarodnega osebja ter 216 udeležencev. Odpravi se je priključilo tudi skoraj 40 skavtinj in skavtov.

Svetovni skavtski Jamboree, ki poteka vsaka štiri leta, letos gosti več kot 43.000 udeležencev z vsega sveta, kar predstavlja pravo malo mesto, postavljeno z namenom, da skavtom z vsega sveta ponudi nepozabno doživetje mednarodnega prijateljstva, spoznavanja drugih kultur, učenja, zabave in širjenja obzorij. Letošnje geslo je »Draw your Dream« (nariši svoje sanje).

Člani slovenske odprave. FOTO: TZS

Od poplav do tajfuna

Poleg vsega tega si bodo letošnji udeleženci tabor zapomnili tudi po izrednih vremenskih dogodkih. Od začetnih težav s poplavami in nato z vročino je sledila še napoved tajfuna Khanaun (ta je včeraj dosegel Južno Korejo) , zaradi česar so morali vse udeležence preseliti na varnejše mesto v Seul.

Skavti so pokazali, da so vedno pripravljeni in selitev tabora pospremili z dobro voljo. FOTO: Facebook

Težko si je predstavljati evakuacijo več tisoč mladih, a kot je povedala vodja odnosov z javnostmi pri slovenski odpravi Neža M. Slosar, je vse potekalo brezhibno. »Najbrž lahko tudi že pregovorni taborniški naravnanosti, da smo vedno pripravljeni, pripišemo, da je preventivna premestitev več kot 40.000 mladih v Seul tekla gladko, ob obilici dobre volje, brez stresa za udeležence. Vodstva odprav smo od WOSM-a in korejskih oblasti dobila vse informacije in natančno časovnico, zatem pa smo še v praksi videli, da je res možno, da več kot 900 avtobusov speljuje en za drugim v intervalu na 30 sekund.«

Evakuacija je potekala z 900 avtobusi. FOTO: zajem zaslona

Slovenski udeleženci so bili drugi del tabora tako nameščeni na dveh lokacijah, sam program je bil prilagojen in tudi sama klima ni bila več ista, saj ni bilo več 40.000 mladih na kupu. A vseeno je bilo vzdušje še vedno odlično, je povedala Neža. »Organizatorji in gostitelji so izjemno prijazni in ustrežljivi, med člani odprave komentiramo, da smo kot kralji – namestitev je vrhunska, hrana prav tako, tudi nadomestni program je pester in zanimiv. Res je, marsikaj nepredvidenega smo tokrat doživeli.«

Slovenski taborniški odpravi se je priključilo tudi nekaj skavtov. FOTO: Facebook Skavtinje in skavti

Slab začetek, dober konec

Povedala je tudi, da so sicer že v začetku tabora naleteli na neprimerne razmere, ki za bivanje niso bile dovolj varne. Slovenska odprava je zato v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Južni Koreji kot edina odprava organizatorjem podala pisno pritožbo z zahtevo po ureditvi razmer, za kar so organizatorji poskrbeli v manj kot 24 urah. »V kolikor do izboljšanja ne bi prišlo, smo imeli pripravljen načrt za odhod z lokacije, pri tem nas je naše veleposlaništvo hitro in učinkovito podprlo,« je povedala in hkrati poudarila, da je bilo v nadaljevanju tabora za vse odlično poskrbljeno.

To so potrdili tudi sami udeleženci. »V odlični organizaciji slovenske odprave smo v super družbi spoznavali nove ljudi in različne kulture. Na jamboreeju so nam zagotovili vse potrebno, da smo vročino preživeli brez hujših težav. Čeprav so nekateri mediji jamboree primerjali s peklom, smo se imeli peklensko fajn!« so povedali udeleženci iz voda E4.

Naslednji svetovni Jamboree bo v Evropi. FOTO: Facebook Skavtinje in skavti

Nasvidenje na Poljskem

Jamboree se bo zaključil danes na stadionu v Seulu. Prvi člani slovenske odprave se bodo v domovino vrnili 12. avgusta, zadnji pa 14. avgusta, kot je bilo načrtovano.

Naslednji svetovni skavtski Jamboree bo čez štiri leta geografsko precej bližje Sloveniji kot letošnji. Gostila ga bo Poljska, potekal pa bo ob Severnem morju v Gdansku.

Kupi v trgovini

Novo
Klic
Za mladino
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh