Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako krščanska je v resnici Rusija?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 03. 2022 / 08:34
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.03.2022 / 08:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako krščanska je v resnici Rusija?
Religija igra pomembno vlogo pri ruski nacionalni istovetnosti. FOTO: Pixabay

Kako krščanska je v resnici Rusija?

Le 6 odstotkov Rusov se ob nedeljah redno udeležuje bogoslužja. Ikone in drugi verski predmeti so bolj pogosti. Poleg tega Rusija ni pozitiven zgled pri vprašanju zaščite življenja.

Nekaj več kot tri desetletja po koncu Sovjetske zveze religija igra pomembno vlogo pri ruski nacionalni istovetnosti. V verski praksi pa stvari izgledajo drugače, kot po navedbah nemškega spletnega portala kath.net kažejo raziskave javnomnenjskega inštituta Pew.

Glede na raziskavo iz leta 2017 se 71 odstotkov Rusov izreka za pripadnike Pravoslavne cerkve.

Glede na raziskavo iz leta 2017 se 71 odstotkov Rusov izreka za pripadnike Pravoslavne cerkve. Leta 1991, ko je Sovjetska zveza razpadla, je bilo takšnih 37 odstotkov. 10 odstotkov državljanov se je označilo za muslimane, 15 odstotkov pa brez verske pripadnosti. Vse druge vere so predstavljale manj kot en odstotek. Sodeč po raziskavi 75 odstotkov Rusov veruje v Boga, toda le 17 odstotkov jih moli vsak dan.

Za 57 odstotkov Rusov pripadnost Pravoslavni cerkvi igra zelo pomembno ali pomembno vlogo pri njihovi nacionalni istovetnosti, vendar je redna udeležba ruskih pravoslavnih vernikov pri bogoslužjih izjemno nizka. Leta 2017 je le 6 odstotkov vernikov redno obiskovalo sveto mašo, 14 odstotkov se je bogoslužja udeležilo od enkrat mesečno do enkrat letno, 79 odstotkov pa še redkeje ali sploh ne. To pomeni, da je obisk cerkva podobno nizek kot v Nemčiji, Avstriji ali Švici in bistveno nižji kot recimo v Združenih državah Amerike.

Rusinje, ki so danes stare okoli 50 let, so v življenju v povprečju opravile od osem do deset splavov.

Ikone in drugi verski predmeti so bolj pogosti. 87 odstotkov pravoslavnih kristjanov je v anketi povedalo, da jih hranijo doma. 79 odstotkov jih zahaja v cerkve, kjer prižigajo sveče, 72 odstotkov jih nosi verske simbole. Zbiranje podatkov o verski pripadnosti v Rusiji je stvar anket,saj uradne statistike ne vodijo.

Tudi pri vprašanju zaščite življenja Rusija ni ravno »krščanska država«. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije so Rusinje, ki so danes stare okoli 50 let, v življenju v povprečju opravile od osem do deset splavov. Te v Rusiji izvajajo tudi v sedmem mesecu nosečnosti. Zelo malo držav v svetu beleži višje število splavov.

Nalaganje
Nazaj na vrh