Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako naj mlad človek v vrtincu sodobnega časa odkrije, kdo je?

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 13. 09. 2023 / 05:01
Oznake: Mladi
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.09.2023 / 08:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako naj mlad človek v vrtincu sodobnega časa odkrije, kdo je?
Mladi na festivalu Stična mladih. FOTO: Tatjana Splichal

Kako naj mlad človek v vrtincu sodobnega časa odkrije, kdo je?

Bliža se festival Stična mladih, ki letos prinaša razmislek o iskanju identitete. »Kdo praviš, da sem?« bodo mladi spraševali Njega, ki jih je ustvaril in jih najbolje pozna.

Mladostniško iskanje identitete je v svetu, kjer mladim mnogi glasovi narekujejo, kdo in kakšni naj bi bili, velik izziv. O pasteh in priložnostih na poti iskanja v novi številki Družine razmišljamo s tremi sogovorniki.

Špela Pucelj: »Mladi ne opazijo svojih talentov«

Špela Pucelj, svetovalna delavka v Jegličevem dijaškem domu. FOTO: Osebni arhiv

Špela Pucelj, svetovalna delavka v Jegličevem dijaškem domu v Zavodu sv. Stanislava, verjame, da »si Bog ves čas izmišlja nove načine, kako nas pripeljati k sebi; četudi kdaj po stranpoti«. Kljub temu pa opozarja, da tradicionalna krščanska vzgoja mlade pri iskanju včasih tudi omejuje. »Naučeni smo bili, da moramo najprej pomagati drugim, sebe postaviti na drugo mesto – vendar je pri iskanju identitete potrebno ravno nasprotno. Najprej moraš imeti rad samega sebe. Se spoštovati, biti iskren s seboj, se poslušati, opazovati v odnosu do drugih, iskati meje,« našteva. »Tolikokrat vidim, kako mladi ne opazijo svojih talentov ali dobrih lastnosti, ker so drugi pač boljši, in žal ne opazijo svoje edinstvenosti.« Nenehno primerjanje z drugimi vidi kot velik problem, kot oviro na poti iskanja samega sebe.

KAJ? Stična mladih
KDAJ? 16. septembra 2023
KJE? Cistercijanska opatija Stična

Br. Luka Modic: »Mladi so danes vztrajno vzgajani k uspehu«

Kapucin br. Luka Modic. FOTO: Tatjana Splichal

Na primerjanje se naveže tudi duhovni spremljevalec Stične mladih Br. Luka Modic. Zakaj potrditev iščemo pri drugih? »Nihče ne more sam postaviti lastne vrednosti. Vrednost človeka se vidi v odnosih oz. naša vrednost je odnos. Jaz sem neprecenljiv, ampak da bi se razumel, moram biti razumljen, potrebujem nekoga, da me razume, da me ljubi (kar je skoraj isto kot to, da me brez pogojev sprejme). To je povezano. Ko se počutimo ljubljeni, se čutimo tudi sprejeti oz. razumljeni.«

Vrednost človeka se vidi v odnosih oz. naša vrednost je odnos.

Na vprašanje, zakaj tako težko sprejmemo, da smo sprejeti in ljubljeni, če pa ves čas hrepenimo po ljubezni in potrditvi, iskreno odgovarja: »Ne vem. To se tudi jaz sprašujem. Verjetno zato, ker so mladi danes vztrajno vzgajani k uspehu, ker jih na gimnazijah že v prvem letniku strašijo z maturo in se bojijo neuspeha. Ker je težko sprejeti, da si falil.« Dodaja, da nam mogoče manjka »izkušnje odpuščanja, ko zavoziš in ti nekdo še enkrat zaupa«. Mlade vabi, naj sprejmejo Božji pogled nanje in ne pozabijo, da so Božji in Ljubljeni.

Živa Dobrovoljc: »Ko spoznamo, kdo je On, spoznamo, kdo smo mi«

Živa Dobrovoljc. FOTO: Osebni arhiv

20-letna Živa Dobrovoljc, katere pričevanje o ovinkastem iskanju lastne identitete lahko preberete v novi številki tednika Družina, poudarja, da v iskanju ni treba biti prepuščen sam sebi: »Pri iskanju naše identitete pomagajo orodja, ki nam jih je dal Gospod. Z razlogom je postavil vidne zakramente, preko katerih nam deli nevidno Božjo milost. Prav tako je pomembna redna molitev, ki krepi odnos z Bogom. Posebno moč ima molitev ob Božji besedi, preko katere Sveti Duh podira laži, ki jim verjamemo, in nas napolni z resnico o tem, kdo je On. In ko spoznamo, kdo je On, spoznamo, kdo smo mi. Svoj smisel bomo spoznali, ko bomo Stvarnika vprašali, zakaj nas je ustvaril. Ključ do spoznavanja naše identitete je vračati se k Viru.«
Več na temo mladostniškega iskanja identitete preberite v aktualni številki tednika Družina.

Kupi v trgovini

Novo
Akcija
Življenjska vprašanja
Za mladino
39,90€ 34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh