Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako naj nameni apostolata molitve zaživijo v našem življenju

Objava: 03. 03. 2015 / 08:04
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako naj nameni apostolata molitve zaživijo v našem življenju

Kako naj nameni apostolata molitve zaživijo v našem življenju

Pogovor s p. Fornosom, odgovornim za apostolat molitve.

V Vatikanu vsak mesec objavijo namene apostolata molitve papeža Frančiška. Sveti oče za posamezne mesece v letu določi splošni molitveni namen in molitveni namen za evangelizacijo. Za pripravo apostolata molitve je pristojen jezuit p. Frédéric Fornos, ki obenem vodi tudi jezuitsko Mladinsko evharistično gibanje (Meg). P. Fornos je o apostolatu molitve spregovoril za vatikanski časnik L'Osservatore Romano.



Kot je dejal, je Apostolat molitve sredi procesa prenove. Odgovorni si prizadevajo za vrnitev k začetnim navdihom, ki že 170 let vodijo združenje z več kot 40 milijoni vernikov po vsem svetu. Potrebna je prilagoditev sodobnim družbam, predvsem z uporabo novih tehnologij, novega načina komunikacije in ustvarjanja skupnosti preko molitve. Pristojni si prizadevajo ustvariti svetovno mrežo, kateri papež vsako leto zaupa molitvene namene, ki so mu pri srcu.

Na vprašanje, kakšen pečat želi dati Apostolatu molitve kot novo imenovani odgovorni, je p. Fornos odgovoril, da je njegovo poslanstvo pomagati pri prenovi združenja. Sveti oče je Apostolat molitve in Mladinsko evharistično gibanje zaupal Družbi Jezusovi. Obe ustanovi sta prisotni v 84 državah, vendar morata po besedah p. Fornosa znova najti začetni misijonarski zagon.

Na predlog jezuitskega generala, p. Adolfa Nicolása, so v zadnjih petih letih začeli pot vnovičnega odkrivanja temeljne vizije apostolata molitve, da bi lahko bolje odgovorili na današnje potrebe. Papež Frančišek je pred nekaj meseci odobril dokument, ki predstavlja njihovo poslanstvo na nov način. Imenuje se Pot z Jezusom, v apostolski razpoložljivosti.

»Ne moremo zapovedati prenove, saj je ta odvisna od Duha, vendar se lahko damo na razpolago«, je povedal p. Fornos ter dodal, da je njegova naloga pomagati lokalnim skupinam najti konkretne načine za spremembe.



V pogovoru je predstavil tudi pomen oz. povezavo med apostolatom molitve in osveščanjem javnega mnenja glede pomembnih vprašanj. Poudaril je, da gre za molitveno verigo svetega očeta, ki za vsak mesec predlaga dva izziva človeštva in poslanstva Cerkve. Namen teh molitev ni zgolj zaseben, brez stika s stvarnostjo, molitve naj bi vodile naše dneve in naše mesece.

Februarja prihodnje leto nas bo denimo papež povabil, naj molimo za to, da bi skrbeli za stvarstvo, ki je zastonjski dar, ki ga je potrebno varovati za prihodnje rodove. Po besedah p. Fornosa to ne pomeni samo moliti za ta namen, ampak se tudi seznaniti s tem izzivom, tako da beremo, poslušamo ali spoznamo združenja, ki delajo na tem področju. Na ta način nameni apostolata molitve zaživijo v našem življenju in naša molitev preoblikuje naše srce.

Ko molimo, osveščamo Kristusove učence o določeni temi, molitev pa odpre naše srce, da prisluhnemo Gospodu ter obenem veselju in trpljenju ljudi. Ne gre za oazo miru za našo tolažbo in osebni počitek. Resnična molitev nas vodi v srce sveta, vsak mesec nas vodi preko papeževih molitvenih namenov, da bi se približali mnogim ljudem po svetu, ki so lačni in žejni miru, pravičnosti in bratstva.

Ob koncu pogovora je p. Fornos še povedal, da je Apostolat molitve vstopil tudi v digitalni svet. Po njegovih besedah gre za pomemben korak, saj družbena omrežja pomagajo, da se bolje poznamo in bolj sodelujemo. »Preko naše prisotnosti na spletu lahko mnogi jasneje zaznajo našo globalno molitveno mrežo in čutijo, da so del nje.«

Vir: Radio Vatikan / M.M.Š.
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh