Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako naj se zaščitimo proti boreliozi, če zanjo ni cepiva?

Za vas piše:
Andreja Mohar Košir
Objava: 29. 05. 2022 / 15:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.05.2022 / 07:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako naj se zaščitimo proti boreliozi, če zanjo ni cepiva?
V naravi je vedno več klopov. FOTO: Andrej Praznik

Kako naj se zaščitimo proti boreliozi, če zanjo ni cepiva?

Vprašanje bralke: Zdi se mi, da je v naravi vedno več klopov. Tudi v naši družini se vsako leto srečamo z njimi, do zdaj brez kakšnih zapletov. Pri sorodnikih pa je letos spomladi otrok zbolel za boreliozo, zaradi katere je potreboval zdravljenje v bolnišnici. V naši družini smo sicer cepljeni proti klopnemu meningoencefalitisu, vendar pa me skrbi okužba z boreliozo, proti kateri pa, kot je meni znano, ni cepiva.

Odgovarja: Andreja Mohar Košir, pediatrinja

Zelo dobro ocenjujete, da je klopov v naravi vedno več. Zaskrbljujoče je predvsem tudi dejstvo, da se povečuje delež okuženih klopov. 

Klopi lahko namreč prenašajo povzročitelje številnih bolezni. Najpogostejši bolezni, ki ju prenašajo klopi, sta lymska borelioza in klopni meningoencefalitis, veliko redkejši sta humana granulocitna anaplazmoza in babezioza.

Lymsko boreliozo povzroča bakterija borelija (Borrelia burgdorferi). Pojavlja se lahko z različnimi kliničnimi slikami in se navadno začne z značilnimi spremembami na koži. 

Na mestu vboda klopa se lahko po nekaj tednih pojavi značilna rdečina, ki se širi navzven, v sredini bledi in dobi obliko obroča. Bolezen se lahko kasneje izrazi s prizadetostjo srca, živčevja ali sklepov.

Letno beležimo od tri do sedem tisoč zbolelih.

V Sloveniji je lymska borelioza najpogostejša infekcijska bolezen, ki jo prenašajo klopi. Letno beležimo od tri do sedem tisoč zbolelih. Obolevajo ljudje vseh starosti. Bolezen se pojavlja sezonsko, največ obolenj je od maja do oktobra. 

Ker cepivo proti boreliozi ni na voljo, je za preprečevanje bolezni najučinkovitejša zaščita pred vbodom klopa z repelenti in primernimi oblačili (svetla oblačila, ki pokrijejo čim več kože, zaprti čevlji), pregledovanje kože in takojšnje odstranjevanje klopov.

Klopa odstranimo s pinceto, primemo ga čim bliže njegovi glavi. Za odstranitev ne uporabljamo olja, krem in drugih mazil. Mesto vboda in tudi kožo celega telesa je treba opazovati vsaj 3 tedne. 

Če se na mestu vboda ali kje drugje na telesu pojavi značilna rdečina oz. kolobar, je treba takoj obiskati zdravnika. Pomembno je pravočasno zdravljenje z ustreznimi antibiotiki v zgodnjem poteku bolezni, da preprečimo razvoj kasnejših zapletov. 

Kljub vsemu vam želim, da vas skrb zaradi klopov ne bo ovirala pri uživanju v lepih trenutkih v naravi.


Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Naša družina (21/2022).

Kupi v trgovini

Danielov post
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh