Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mednarodni dan čaja: »Za vsako bolezen rož'ca raste«

Za vas piše:
Anita Kirbiš
Objava: 24. 05. 2022 / 10:11
Oznake: Kultura, Prosti čas
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.05.2022 / 10:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mednarodni dan čaja: »Za vsako bolezen rož'ca raste«
Skupinska fotografija obiskovalcev. FOTO: Anita Kirbiš

Mednarodni dan čaja: »Za vsako bolezen rož'ca raste«

Ob mednarodnem dnevu čaja, 21. maja letos, je Jožica Šerbinek priredila »Čajanko pod krošnjami«. Obiskovalci so sprva na vodenem ogledu zeliščnega vrta spoznavali zelišča. V zeliščni izbi je bila predstavitev posušenih zelišč in zeliščnih izdelkov, spoznali pa so tudi pripravo čajev.

»Za vsako bolezen rož'ca raste« prisegajo zeliščarji, ki se ukvarjajo s pridelavo in predelavo zelišč ter aromatičnih rastlin. In če kdo, potem prav oni dobro poznajo njihovo zdravilno moč. 

Zgodovina zeliščarstva

O zgodovini zeliščarstva oz. uporabi zdravilnih rastlin pričajo več tisoč let stari klinopisi. Že stari Slovani so poznali ljudske zdravnike ali vrače, ki so zdravili z rastlinami. Znanje o zeliščarstvu in zdravilstvu se je kopičilo za samostanskimi zidovi in bilo skrbno varovano. Pomemben vir znanja o zdravilnih rastlinah so bili tudi ljudsko-medicinski rokopisi ali travarice, ki so bili razširjeni predvsem v srednji Evropi. Z razmahom farmacije je bilo zeliščarstvo nekoliko odrinjeno, vendar v zadnjih letih si vse bolj utira pot nazaj med ljudi in predstavlja tudi poslovno priložnost. Največ popite pijača na svetu, poleg vode, so prav čaji. Zeliščarjev v Sloveniji je iz leta v leto več, povezujejo se v društva ter združujejo v vseslovensko društvo Arnika.

Srečna sem med temi božanskimi rastlinami in cvetjem, ki mi dajejo energijo in vodijo v ustvarjalnost. (Jožica Šerbinek)

Jožica Šerbinek iz Ročice v Jakobskem Dolu, se je po končani osnovni šoli odločila, da bo ostala v stiku z naravo, uspešno zaključila šolanje na tehniški kmetijski šoli - smer vinogradništvo-sadjarstvo in ostala na domačiji. Z zeliščarstvom se je sprva začela ukvarjati ljubiteljsko, resneje pa od leta 1995 dalje, vmes pa za nekaj časa ta hobi opustila. Veliko se je izobraževala in še vedno nabira nova znanja, ki jih z veseljem tudi deli. Od leta 2017 se je začela s to dejavnostjo ukvarjati bolj intenzivno in jo registrirala kot dopolnilno dejavnost na kmetiji pod imenom Zeliščni vrt Pri Jožici. 

Od tam, kjer prihajajo čaji, je delovna sila poceni, Šerbinekova pa opravi vso delo sama, le ob dogodkih ji pomaga družina. Obnovila in zasadila je zeliščni vrt s preko sto zelišči in dišavnicami, ki jih neguje od zgodnje spomladi do pozne jeseni. Na njenih policah jih je najti krepko preko trideset, vsi pa so narejeni na tradicionalni način (čaji, začimbe, sadni siri, žele bonboni, zeliščna mešanica za sirup, odlične mešanice začimb, zeliščna mila in mazila, balzami, zeliščne blazinice, kopeli za razvajanje…). Njeno zeliščno hiško, kjer ob delu izjemno uživa, krasijo stene številna priznanja, prostor pa služi tudi kot priložnostno razstavišče.

Pitje čaja močno povezano s kulturo

V obdobju pred Corono je že organizirala druženja in delavnice, ki so bila izjemno dobro obiskana. Ob mednarodnem dnevu čaja, 21. maja letos, pa je priredila »Čajanko pod krošnjami«. Obiskovalci so sprva na vodenem ogledu zeliščnega vrta spoznavali zelišča. V zeliščni izbi je bila predstavitev posušenih zelišč in zeliščnih izdelkov, spoznali pa so tudi pripravo čajev. Z pitjem čaja pa je povezana tudi kultura, in tudi ta dan je bilo tako. Marjana Cmager je predstavila svoje literarno ustvarjanje, stene pa so krasila njena likovna dela. Vreme jim je bilo naklonjeno, tako da je bila pokušina zeliščnih napitkov in prigrizkov pod krošnjami na vrtu več kot doživetje.

Obiskovalci na vodenem ogledu zeliščnega vrta spoznavali zelišča. FOTO: Anita Kirbiš 

Jožica Šerbinek: »Ljudje se vse premalo družimo ob čaju«

»Četrt stoletja si nabiram izkušnje na tem področju. Zeliščni »ograd« Pri Jožici, kakor pri nas imenujemo vrt, dobiva svojo pravljično podobo neoblikovanih gredic, ponekod s potkami, cvetočimi grmiči, prepleteni z božanskimi vonjavami. Mnoge izmed teh rastlinic dodajam v zeliščne izdelke. Vrt je primeren tudi kot učna pot ali sprehod oz. počitek s sprostitvijo. Srečna sem med temi božanskimi rastlinami in cvetjem, ki mi dajejo energijo in vodijo v ustvarjalnost. In ljudje se vse premalo družimo ob čaju«, je povedala Šerbinekova.

Obiskovalci z različnih koncev

Obisk je bil presenetljiv tako, da so se po zeliščnem vrtu sprehodili v več skupinah, nekateri so prišli še naslednji dan. Za prijetno vzdušje sta ob koncu poskrbela tudi harmonikarja. Obiskovalci iz različnih koncev, tudi priznani zeliščarji so bili med njimi, so lahko ta dan uživali tudi ob zanimivem prikazu žganjekuhe in prostočasni dejavnosti – izdelovanju rož iz krep papirja. V izbi so se lahko oskrbeli za domačo lekarno in kuhinjo z naravnimi, na prijazen način, lokalno pridelanimi in z ljubeznijo pripravljenimi produkti iz Zeliščnega vrta Pri Jožici. Tudi vi si lahko, le obiščite jo na domačiji ali obiščite njeno spletno stran, kjer najdete vse kontakte.

Kupi v trgovini

Kultura šteje
Filozofija in esejistika
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh