Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako ravnati v kriznih situacijah?

Anton Jamnik
Za vas piše:
Anton Jamnik
Objava: 13. 11. 2014 / 10:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:19
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kako ravnati v kriznih situacijah?

Evropski center za komunikacijo in kulturo v Varšavi in Ameriška škofovska konferenca sta organizirali konferenco o krizni situaciji v Cerkvi.

Pomožni škof Jamnik ter škofje iz Ukrajine, Belorusije in Latvije

Evropski center za komunikacijo in kulturo v Varšavi in Ameriška škofovska konferenca sta organizirali konferenco o temi »Krizne situacije v Cerkvi in kako ravnati v takšnih primerih« (Crisis Management). Srečanje se je udeležilo 30 škofov srednje in Vzhodne Evrope, Slovensko škofovsko konferenco je zastopal ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.

Na vsebinsko zanimivi konferenci so predavatelji iz Washintona, Dublina, Bruslja, Varšave, Ukrajine, Vilniusa in drugih dežel iz različnih zornih kotov osvetlili tematiko, kako ravnati v kriznih situacijah, pa naj gre za »ekonomske škandale«, pedofilijo in druga aktualna vprašanja oziroma probleme s katerimi se srečujejo posamezne škofije. Poleg vsebine je bila zanimiva tudi udeležba škofov iz Ukrajine, Belorusije, Gruzije, Armenije, Estonije, Litve, Latvije. Škofje so predstavili položaj Cerkve v teh deželah, še posebej pa je bilo veliko zanimanja za položaj Cerkve v Ukrajini, kjer ne gre samo za politično krizo, kot se to včasih omenja, ampak kot je poudaril nadškof iz Kijeva »za vojno, kjer je Ukrajina samo igračka v rokah svetovnih velesil«.

Kako ravnati v kriznih situacijah, ko pride do nekega »škandala« pa naj bo to na področju pedofilije, različnih konfliktov v Cerkvi, ali ko pride do različnih »ekonomskih škandalov v posamezni škofiji. Največ časa je bilo posvečenega prav zadnji temi, »gospodarskim škandalom«, kako jih reševati in kako komunicirati z mediji v takšnih primerih. Če se zgodi nek škandal moramo biti toliko ponižni in iskreni, da to priznamo, da jasno povemo, da nihče ni popoln, hkrati pa poudariti, da z vso odgovornostjo iščemo rešitve. Kljub težkim dogodkom ali pa tudi zaradi njih spoznavamo človeško nepopolnost toda z vsem dostojanstvom, voljo in zaupanjem je potrebno pokazati pot naprej. Končno je jedro našega pričevanja evangelij, ki prinaša radost, upanje in spoštovanje vsakega človeka v pluralni družbi. Predavanja, pogovori in izmenjava izkušenj v različnih deželah so bila povezana tudi s praktičnimi delavnicami, kjer je moral vsak udeleženec pred kamero odgovarjati na vprašanja, ki so jih postavljali priznani novinarji Poljske televizije in Radia.

Enotedenska konferenca škofov v Varšavi je bila tako iz vsebinskega vidika, kot tudi izjemno zanimivih pogovorih s škofi iz Vzhodne Evrope zelo poučna izkušnja in doživetje Cerkve, ki si prizadeva prinašati odrešenjsko upanje tudi v zelo težkih razmerah. Evangeljske besede »Ne bojte se!«, bodite pogumni, iskreni, pristni in preprosti je bila zaključna misel konference.

msgr. dr. Anton Jamnik
ljubljanski pomožni škof

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh