Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako si v Italiji prizadevajo otroke zavarovati pred zlom mafije

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 04. 2024 / 10:55
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.04.2024 / 12:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako si v Italiji prizadevajo otroke zavarovati pred zlom mafije
Kriminalne združbe v Italiji otroke učijo streljati že pri osmih letih, prav toliko stari na ulici preprodajajo mamila. Kako to preprečiti? FOTO: Pixabay

Kako si v Italiji prizadevajo otroke zavarovati pred zlom mafije

V sosednji Italiji že več kot desetletje izvajajo projekt, s katerim želijo otroke zaščititi pred pogubnim vplivom mafije. Za izvajalce projekta največji izziv predstavlja območje Kalabrije, letos ga širijo še na območje Neaplja in Sicilijo.

Program je bil ustanovljen leta 2012, z namenom, da bi ogrožene otroke rešil pred »kremplji« najmočnejše italijanske mafije 'Ndranghete, preden jih ta zvabi v svoje vrste. Po navedbah britanskega Guardiana so z italijanskega ministrstva za pravosodje konec letošnjega marca sporočili, da projekt reševanja otrok širijo na skupine organiziranega kriminala, dejavne na Siciliji in v Neaplju, to pa poskušajo doseči z odvzemom ogroženih otrok iz njihovih matičnih družin.

Pod projektom za zaščito otrok je podpisana tudi Italijanska škofovska konferenca.

Cilj programa je preprečiti, da bi ogroženi otroci sledili svojim staršem v kriminalno življenje, in prekiniti krog, v katerem se moč prenaša iz roda v rod prek krvnih vezi in zvestobe družini. Po besedah italijanskega ministra za pravosodje Carla Nordia to predstavlja »zgodovinski trenutek v boju proti mafiji«. Poleg petih ministrov italijanske vlade je pod projektom podpisana tudi Italijanska škofovska konferenca.

Osemletni preprodajalci mamil

Program »Svobodna izbira« je leta 2012 ustanovil sodnik za mladoletne Roberto Di Bella v italijanski pokrajini Kalabrija, kjer domuje najmočnejša italijanska kriminalna združba 'Ndrangheta. Zdaj ga torej širijo na dve drugi glavni trdnjavi organiziranega kriminala v državi: Sicilijo, kjer domuje Cosa Nostra, in Kampanijo, s prestolnico Neapelj, kjer domuje Camorra.

Kot pojasnjujejo v komisiji italijanskega parlamenta za boj proti mafiji, kriminalne združbe otroke učijo streljati že pri osmih letih, prav toliko stari na ulici preprodajajo mamila. Bili so že priča primerom, ko so bili otroci prisiljeni umoriti svoje matere, da bi zaščitili čast družine. Kljub temu se najdejo tudi takšni, »ki imajo še vedno svetlobo v očeh in upajo na drugačno življenje«, pojasnjujejo člani omenjene komisije.

Od začetka sheme je bilo okoli 150 otrok nameščenih v rejniške družine ali skupnosti na skrivnih lokacijah po vsej državi, kjer se učijo o življenju onkraj klanov in kriminalnih združb.

Pristojni organi lahko otroka odvzamejo, če lahko sodišču dokažejo, da je otrok telesno ali duševno ogrožen zaradi kriminala v družini. Policija in socialni delavci nato brez opozorila vdrejo v družinski dom in otroka odvzamejo, družine pa pri tem nimajo nobene besede.

Od začetka sheme je bilo okoli 150 otrok nameščenih v rejniške družine ali skupnosti na skrivnih lokacijah po vsej državi, kjer se učijo o življenju onkraj klanov in kriminalnih združb. Po podatkih izvajalcev projekta se je doslej 30 mater odločilo slediti svojim otrokom, od teh jih bo sedem pričalo v prid državnega tožilstva. Celo »pomembni mafijski šefi so začeli sodelovati z državo, da bi zaščitili svoje otroke, vključno z enim, ki je izjavil, da to počne za svoje vnuke«, pojasnjujejo v parlamentarni komisiji.

Zahvale zaprtih mafijcev

Sodniki, ki sodelujejo v pregonu kriminalnih združb, dobivajo pisma zaprtih mafijcev, v katerih se mu zahvaljujejo, da so pomagali rešiti njihove otroke. Mnogi člani mafije, ki kot otroci niso poznali drugačnega življenja, so se pripravljeni spremeniti zaradi svojih otrok, po mnenju vladnih predstavnikov pa morajo pri tem ključno vlogo odigrati ženske in matere.

Te v nasprotju s predstavo, ki jo ponujajo sodobna popularna kultura in mediji, niso tiste, ki imajo moč v ozadju in delijo ukaze, medtem ko so njihovi možje za zapahi, pač pa njihovo mnenje še vedno ni pretirano upoštevano. Zato, menijo poznavalci, je vloga žensk, »da prekinejo verigo kulturnega prenosa z neposlušnostjo«, tako da skupaj z otroki zapustijo svet kriminala.

Nalaganje
Nazaj na vrh