Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zastrupljeni kelih ali kako mafija grozi italijanskemu duhovniku

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 02. 2024 / 10:10
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.02.2024 / 11:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zastrupljeni kelih ali kako mafija grozi italijanskemu duhovniku
Duhovnik Felice Palamara iz kalabrijske župnije San Nicola di Pannaconi. FOTO: Crux/zajem zaslona

Zastrupljeni kelih ali kako mafija grozi italijanskemu duhovniku

Duhovnik na jugu Italije je bil minuli konec tedna žrtev poskusa zastrupitve z belilom: strupena tekočina je bila dodana vodi in vinu v mašnem kelihu, kar je po mnenju mnogih opazovalcev poskus ustrahovanja, povezan s tamkajšnjo mafijo.

Duhovnik Felice Palamara, ki vodi župnijo San Nicola di Pannaconi v mestu Cessaniti v pokrajini Kalabrija na jugu Italije, je policiji povedal, kako je minulo soboto, ko je med večernim bogoslužjem nameraval piti iz keliha, v katerega je vlil posvečeno vodo in vino, zaznal neobičajen vonj, zaradi česar je bogoslužje prekinil, je poročal spletni portal Crux. Po navedbah krajevnih medijev je laboratorijska analiza pozneje potrdila navzočnost belila v kelihu, kar je sprožilo preiskavo karabinjerjev, italijanske vojaške policije.

Palamara je v pogovoru za medije pojasnil, da to ni bila prva grožnja, ki jo je prejel.

Tveganje zaradi poskusa zastrupitve je bilo za župnika Feliceja še toliko bolj resno, glede na to, da duhovnik trpi tako za astmo kot za srčnim obolenjem, poroča Crux. Palamara je v pogovoru za medije pojasnil, da to ni bila prva grožnja, ki jo je prejel. Pred mesecem dni, tako italijanski duhovnik, so mu že drugič vandalizirali avto, ko je bil parkiran v bližini njegove župnije, poleg tega pa je v desetih letih, odkar vodi omenjeno župnijo, prejel več groženj s smrtjo.

Ni osamljen primer

Prav tako ni edini krajevni duhovnik, ki se sooča s tovrstnim ravnanjem. Francesco Pontoriero, župnik bližnje župnije San Basilio Magno, je pred dnevi našel mrtvo mačko na pokrovu svojega avtomobila, ko se je vrnil z večerje v središču Cessanitija.

Duhovnika Felice Palamara in Francesco Pontoriero sta na svojem območju znana po tem, da odločno zagovarjata spoštovanje državnih zakonov in nasprotujeta organiziranemu kriminalu.

Tako Palamara kot Pontoriero sta na svojem območju znana po tem, da odločno zagovarjata spoštovanje državnih zakonov in nasprotujeta organiziranemu kriminalu, katerega najbolj razvpita oblika v južni Italiji je t. i. 'Ndrangheta, piše Crux. Medtem ko se grozilna pisma, ki jih je prejel Palamara, izrecno nanašajo na njegovo domnevno vlogo pri odstranitvi prejšnjega župnika v župniji San Nicola di Pannaconi, mnogi opazovalci menijo, da je pravi motiv nadlegovanja povezan z mafijo.

Območje, na katerem živita duhovnika, trenutno upravlja posebni policijski komisar, potem ko je nekdanji župan v lanskem avgustu odstopil zaradi obtožb, da je tamkajšnja krajevna uprava dejansko pod nadzorom mafije.

Duhovniki s telesnimi stražarji

Po izgredu z belilom je bilo Feliceju Palamari dodeljeno policijsko spremstvo. Kot je izjavil za krajevne medije, je miren, »čeprav poleg odpuščanja in usmiljenja upam, da bo pravosodni sistem uspel razkriti te kriminalne epizode«. Na družbenih omrežjih je zapisal: »Moje maščevanje se imenuje ljubezen, moj ščit odpuščanje, moj oklep usmiljenje … Ne bom se ustavil pri ovirah, ne bo me prestrašila tema …«


Za italijanske duhovnike pravzaprav ni nič nenavadnega, da živijo pod policijskim varstvom. Po navedbah britanskega Guardiana ima Maurizio Patriciello, župnik v Caivanu v bližini Neaplja, ki se že leta bori proti mafijskemu kriminalu, ob sebi dva telesna stražarja.

Podpora krajevnega škofa

Obema duhovnikoma, Palamari in Pontorieru, je svojo podporo izrazil tudi krajevni škof Attilio Nostro iz škofije Mileto-Nicotera-Tropea. V izjavi za javnost je dejal, da »škofija preživlja obdobje bolečine zaradi ustrahovanja, ki nima nobene zveze z običajnim krščanskim življenjem v župnijah«.

Ne smemo sprejeti tega jezika, na sovraštvo se ne smemo odzvati s sovraštvom, saj vemo, da ni zares mogoče vzpostaviti dialoga z nekom, ki si tega ne želi.

57-letni cerkveni dostojanstvenik zato poziva tamkajšnje krščanske skupnosti, »naj jih ta govorica nasilja ne potisne v malodušje. Ne smemo se prepustiti tej logiki in dopustiti, da nas prevzameta nelagodje in jeza. Ne smemo sprejeti tega jezika, na sovraštvo se ne smemo odzvati s sovraštvom, saj vemo, da ni zares mogoče vzpostaviti dialoga z nekom, ki si tega ne želi.«

Župniku Palamari je podporo izrazila tudi območna skupnost: »Nikomur ne bomo dovolili, da bi škodoval našemu župniku … nihče ne bo mogel ustaviti mesta, ki si želi in tudi zasluži pomoč, ki želi rasti.«

Kupi v trgovini

Kar ni pekel
Za mladino
23,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh