Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež napisal predgovor za knjigo o nekdanjem mafijcu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 02. 2022 / 13:36
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.02.2022 / 13:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež napisal predgovor za knjigo o nekdanjem mafijcu
Papež v uvodnih besedah svari, da človeka nikoli ne smemo omejiti zgolj na njegove napake. FOTO: Vatican Media

Papež napisal predgovor za knjigo o nekdanjem mafijcu

Papež Frančišek je znova napisal predgovor h književnemu delu: tokrat gre za knjigo pogovorov župnika italijanskega občestva San Timotea in Termoli, Benita Giorgette, z nekdanjim mafijcem Luigijem Bonaventuro.

Papež v uvodnih besedah svari, da »človeka nikoli ne smemo omejiti zgolj na njegove napake,« kot je včeraj poročal vatikanski časnik L'Osservatore Romano. Papež v zapisu zagotavlja, da je nova knjiga, ki je v italijanskem jeziku izšla v samozaložbi, zelo dragoceno in plodovito pričevanje. Napaka je »epizoda, delček življenja, ne pa edino in dokončno stanje,« sveti oče spominja v uvodu v delo z naslovom »Passiamo all’altra riva« (Odpeljimo se na drugi breg). Nasprotno, »nujno je, da vsakemu človeku z ljubeznijo pomagamo premagati njegove napake.« Usmiljenje je tudi ključna beseda Frančiškovega pontifikata.

Bratsko opozarjanje

Tega »bratskega opozarjanja« ne smemo razumeti kot preračunljivosti ali vzvišenosti, podrobneje opisuje papež: »Popravljati pomeni, da človeku pomagamo: grehov in napak mu ne očitamo, temveč mu stojimo ob strani, ko si prizadeva, da bi jih premagal oz. odpravil.« Naš bližnji bo ozdravljen, »ker je začutil našo ljubezen in ker je po ljubezni hrepenel«. To je krščanska dolžnost, jasno zapiše Frančišek: »Če bližnjega prepuščamo njegovim napakam, ne da bi ga poskusili popraviti, postanemo soodgovorni; če mu ne pomagamo, smo opustili dobro delo.«

Če bližnjega prepuščamo njegovim napakam, ne da bi ga poskusili popraviti, postanemo soodgovorni; če mu ne pomagamo, smo opustili dobro delo.

Avtor knjige, župnik Benito Giorgetta, se je pogovarjal z nekdanjim mafijcem Luigijem Bonaventuro, iz njunih pogovorov pa je nastalo književno delo s 194 stranmi, ki ga je avtor izdal v samozaložbi. Luigi Bonaventura je pred približno 14 leti zapustil mafijski klan in odtlej sodeluje z italijanskim pravosodjem v boju proti kriminalni združbi Ndrangheta.

Dragoceno pričevanje

Pripoved nekdanjega mafijca Bonaventure nam pričujejo, piše papež, da se človek lahko spremeni – tudi takšen, »ki ga je čez in čez indoktrinirala mafija in je v svojem življenju storil veliko kriminalnih dejanj«. Pot spreobrnjenja je naporna in zahtevna, vendar s pomočjo bližnjih vsekakor mogoča, tako Frančišek: »Vedno lahko dosežemo drugi breg, četudi je plovba utrujajoča in polna nevarnosti. Najpomembneje je, da se ne počutimo sami, temveč da imamo spremstvo. Kot je rekel Jezus na morju, ko je vabil učence: 'Prepeljimo se na drugo stran!' Bil je ob njih. Niso bili sami!«

Pot spreobrnjenja je naporna in zahtevna, vendar s pomočjo bližnjih vsekakor mogoča.

Da je iz pripovedovanj nekdanjega mafijca Bonaventure nastala knjiga, se papežu zdi izjemno dragoceno pričevanje o moči preobrazbe. V predgovoru je še zapisal: »Tako kot je zrno, ko nanj pade dež, oplojeno in vzbrsti, lahko pričevanje mafijca v vesti in občutenju ljudi spodbudi rast tistih korenin, ki hrepenijo po družbi, kjer so človekove pravice, pravičnost in dostojanstvo priznani vsakemu posamezniku, še posebej najšibkejšim, izločenim in odrinjenim na rob.«

Spremno besedo h knjigi s polnim naslovom »Passiamo all'altra riva - Switchare la vita? C'e un'altra riva da raggiungere in ciascuno di noi« (Odpeljimo se na drugi breg – Spremeniti življenje? Vsak lahko doseže drugi breg) je napisal Don Luigi Ciotti, ustanovitelj nacionalnega protimafijskega združenja »Libera«.

Nalaganje
Nazaj na vrh