Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež napisal uvod v e-knjigo o Laudato si'

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 03. 11. 2021 / 14:31
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.11.2021 / 14:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež napisal uvod v e-knjigo o Laudato si'
Elektronska knjiga bo od 12. novembra na voljo brezplačno na spletni strani Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju FOTO: Vatican Media

Papež napisal uvod v e-knjigo o Laudato si'

Pri Vatikanski založbi je izšla elektronska knjiga z naslovom »Laudato si' bralec. Zavezništvo pri skrbi za naš skupni dom« (Laudato si' Reader. An Alliance of Care for Our Common House), predgovor zanjo pa je napisal papež Frančišek.

Elektronska knjiga bo od 12. novembra na voljo brezplačno na spletni strani Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju, poroča Radio Vatikan, izdaja besedila pa sovpada s konferenco COP26 in vsebuje razmišljanja in recenzije o okrožnici Hvaljen, moj Gospod.

V e-knjigi so zbrani prispevki vrste okoljskih aktivistov, ambasadorjev, priznanih osebnosti iz Katoliške cerkve in različnih krščanskih verskih skupnosti s predlogi za varovanje našega skupnega doma.

Okrožnica Hvaljen, moj Gospod, ki jo je papež napisal pred šestimi leti, še vedno odmeva. Poziv k varovanju našega skupnega doma v dialogu z vsemi je pustil pozitiven vpliv in sprožil vrsto presenetljivih pobud med različnimi verstvi in cerkvenimi skupnostmi po vsem svetu o medsebojni povezanosti med zemljo, človekom in njegovimi vzgojno-izobraževalnimi dejavnostmi, povezanimi z ekosistemi in biotsko raznovrstnostjo. Nastala pa so tudi razmišljanja tako posameznikov kot skupnosti, ki jih je vatikanski dikasterij zdaj zbral v e-knjigo, ki bo pri Vatikanski založbi izšla tudi v tiskani izdaji. Gre za prispevke vrste okoljskih aktivistov, ambasadorjev, priznanih osebnosti iz Katoliške cerkve in različnih krščanskih verskih skupnosti. Kot je papež Frančišek zapisal v Predgovoru, gre za »primeren zaključek« izrednega leta Laudato si’, ki smo ga obhajali med 24. majem 2020 in 24. majem 2021.

Da bi vsi postali varuhi našega skupnega doma

Papež v predgovoru spominja, da je pred šestimi leti z okrožnico »pozval k novemu skupnemu dialogu o našem skupnem domu – o tem, kako s svojim neodgovornim ravnanjem negativno vplivamo na prihodnost našega planeta«. Izrazi veselje, da je okrožnica »pozitivno vplivala na naša prizadevanja za skrb za naš skupni dom v Cerkvi, v ekumenskih in medverskih skupnostih, v političnih in ekonomskih krogih, v izobraževalnem in kulturnem okolju ter drugod«.

Način, kako človek ravna z okoljem, vpliva na način, kako ravna s seboj, in obratno. (Benedikt XVI.)

Okrožnica je torej »globalni poziv, naj postanemo varuhi našega skupnega doma«: »Krik zemlje in krik revnih, ki sem ga v Laudato si' predstavil kot emblematično posledico naše spodletelosti pri skrbi za naš skupni dom, se je nedavno okrepil zaradi izrednih razmer koronavirusne bolezni, ki se jim človeštvo še vedno poskuša zoperstaviti. Tako sta okoljska kriza, ki jo predstavlja krik zemlje, in socialna kriza, ki jo predstavlja krik revnih, postali smrtonosni zaradi zdravstvene krize: epidemije koronavirusne bolezni.« Papež spomni tudi na besede Benedikta XVI.: »Način, kako človek ravna z okoljem, vpliva na način, kako ravna s seboj, in obratno.«

Priložnost, da se iz napak učimo

Frančišek krizo kljub temu vidi kot priložnost: »Priložnosti, da spoznamo pretekle napake in se iz njih nekaj naučimo. Trenutna kriza bi nas morala spodbuditi, da to, kar se dogaja svetu, spremenimo v osebno trpljenje in tako spoznamo, kakšen je prispevek vsakega od nas.« To je tudi čas, ko moramo »spremeniti slabe navade, da bi lahko sanjali, soustvarjali in delovali skupaj za uresničitev pravične in enakopravne prihodnosti«. »Čas je, da razvijemo novo obliko univerzalne solidarnosti, ki bo temeljila na bratstvu, ljubezni in medsebojnem razumevanju: solidarnost, ki bolj ceni ljudi kot dobiček in išče nove načine razumevanja razvoja in napredka. Zato upam in molim, da iz te krize ne bomo prišli takšni, kot smo vanjo vstopili!« piše sveti oče.

Mladim moramo prisluhniti z odprtim srcem in slediti njihovemu kriku, saj so kljub svoji starosti modri.

Čas je, da sanjamo in ukrepamo

Na koncu še doda, kako nam je nedavna preteklost pokazala, da so predvsem naši otroci tisti, ki so »razumeli domet in velikost izzivov, s katerimi se sooča družba, zlasti podnebne krize«. »Prisluhniti jim moramo z odprtim srcem,« poudarja Frančišek. »Slediti moramo njihovemu kriku, saj so kljub svoji starosti modri. Čas je, da začnemo sanjati na veliko, da znova premislimo o svojih prednostnih nalogah – čemu dajemo vrednost, kaj si želimo, kaj iščemo – in znova načrtujemo svojo prihodnost ter se zavežemo, da bomo v vsakdanjem življenju delovali v skladu s svojimi sanjami. Čas je, da ukrepamo, in to skupaj, čas je!«

Nalaganje
Nazaj na vrh