Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako vidijo novega novomeškega škofa?

Za vas piše:
Jana Podjavoršek
Objava: 10. 07. 2021 / 07:27
Oznake: Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.07.2021 / 06:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako vidijo novega novomeškega škofa?
Msgr. dr. Andrej Saje se je v preteklosti s svojo mehkobo in neposrednostjo dotaknil mnogih ljudi. FOTO: Jože Čuk

Kako vidijo novega novomeškega škofa?

Novoimenovani novomeški škof Andrej Saje se je v preteklosti s svojo mehkobo in neposrednostjo dotaknil mnogih ljudi. V čem jih nagovarja in kako ga vidijo v novi službi? Zbrali smo nekaj vtisov ob njegovem imenovanju.

S. Mira Rožanc, šolska sestra 

FOTO: arhiv Družine 

Gospod Saje je bil tajnik nadškofa Šuštarja od poletja 1994 do spomladi 1997. Nalogo tajnika je sprejel v času, ko se je nadškofu Šuštarju že iztekala služba ljubljanskega ordinarija. Umsko je bil še zelo svež, a njegove telesne moči so pešale, gluhota se je povečala. To je od tajnika zahtevalo veliko mero potrpežljivosti in nesebičnega služenja. In gospod Saje je svojo službo sprejel in opravljal z veliko odgovornostjo.

Do gospoda nadškofa je bil zelo spoštljiv, skrben, mu obzirno kaj svetoval ali ga na kaj spomnil, bil zelo pozoren. Ko je gospod nadškof bival v Zavodu sv. Stanislava, ga je rad obiskoval.

Spominjam se lepega sodelovanja med Sajetom in sodelavci na ordinariatu. Med nami je ustvarjal domače razpoloženje, bil je odprt, preprost in zavzet, pripravljen pomagati. Nekatere sestre, ki smo bile takrat na škofiji, pa se ga spominjamo tudi po tem, da smo kdaj skupaj šli v hribe. Med nami ostajajo prijetni spomini in prijateljska povezanost v molitvi.

Jože Čuk, župnik v Sori

FOTO: osebni arhiv

Andrej je temeljit človek. Ko se česa loti, poskuša priti do konca in najde življenje. Tudi prosti čas je preživljal kvalitetno – ali je bil na duhovnih vajah ali kot spovednik in je bil na razpolago za pogovor. Verjetno je vsakdo čutil, da se mu lahko zaupa. Pri njem cenim, kako se je sposoben dati poučiti in je sočuten do vseh. Skupaj sva preživljala čas dopusta na morju ali v hribih. Ko je začel hoditi v Sele na Koroškem, je bil ta odmik zanj kot transfuzija ali celo transplantacija.

Z dolenjsko mehkobo in neposrednostjo se je spoprijateljil s Korošci, pa tudi narava je lepa. Sin dolenjske zemlje ima znanje in izkušnje z različnih področij. 

Mislim, da bo kot škof lahko ogromno dal, ker je duhoven, njegova duhovnost pa je utemeljena na Svetem pismu. Je dostopen, ima vizijo in bo znal pridobiti dobre sodelavce. Rad ima duhovnike in jih pozna. Je zelo skrben in naredi, kar obljubi, se pripravi, ni nekdo, ki bi improviziral, čeprav je pravnik, pravo temelji v evangeljski modrosti in srčnosti. Govoril bo iz izkušenj, ki jih ima, ker je že nekaj pretrpel.

Več vtisov ob Sajetovem imenovanju za novomeškega škofa najdete v tedniku Družina (28/2021).


Nalaganje
Nazaj na vrh