Zapri
Iskanje

Kako vidijo novega novomeškega škofa?

Za vas piše:
Jana Podjavoršek
Objava: 10. 07. 2021 / 07:27
Oznake: Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.07.2021 / 06:57
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Kako vidijo novega novomeškega škofa?

Kako vidijo novega novomeškega škofa?
Msgr. dr. Andrej Saje se je v preteklosti s svojo mehkobo in neposrednostjo dotaknil mnogih ljudi. FOTO: Jože Čuk
Novoimenovani novomeški škof Andrej Saje se je v preteklosti s svojo mehkobo in neposrednostjo dotaknil mnogih ljudi. V čem jih nagovarja in kako ga vidijo v novi službi? Zbrali smo nekaj vtisov ob njegovem imenovanju.

S. Mira Rožanc, šolska sestra 

FOTO: arhiv Družine 

Gospod Saje je bil tajnik nadškofa Šuštarja od poletja 1994 do spomladi 1997. Nalogo tajnika je sprejel v času, ko se je nadškofu Šuštarju že iztekala služba ljubljanskega ordinarija. Umsko je bil še zelo svež, a njegove telesne moči so pešale, gluhota se je povečala. To je od tajnika zahtevalo veliko mero potrpežljivosti in nesebičnega služenja. In gospod Saje je svojo službo sprejel in opravljal z veliko odgovornostjo.

Do gospoda nadškofa je bil zelo spoštljiv, skrben, mu obzirno kaj svetoval ali ga na kaj spomnil, bil zelo pozoren. Ko je gospod nadškof bival v Zavodu sv. Stanislava, ga je rad obiskoval.

Spominjam se lepega sodelovanja med Sajetom in sodelavci na ordinariatu. Med nami je ustvarjal domače razpoloženje, bil je odprt, preprost in zavzet, pripravljen pomagati. Nekatere sestre, ki smo bile takrat na škofiji, pa se ga spominjamo tudi po tem, da smo kdaj skupaj šli v hribe. Med nami ostajajo prijetni spomini in prijateljska povezanost v molitvi.

Jože Čuk, župnik v Sori

FOTO: osebni arhiv

Andrej je temeljit človek. Ko se česa loti, poskuša priti do konca in najde življenje. Tudi prosti čas je preživljal kvalitetno – ali je bil na duhovnih vajah ali kot spovednik in je bil na razpolago za pogovor. Verjetno je vsakdo čutil, da se mu lahko zaupa. Pri njem cenim, kako se je sposoben dati poučiti in je sočuten do vseh. Skupaj sva preživljala čas dopusta na morju ali v hribih. Ko je začel hoditi v Sele na Koroškem, je bil ta odmik zanj kot transfuzija ali celo transplantacija.

Z dolenjsko mehkobo in neposrednostjo se je spoprijateljil s Korošci, pa tudi narava je lepa. Sin dolenjske zemlje ima znanje in izkušnje z različnih področij. 

Mislim, da bo kot škof lahko ogromno dal, ker je duhoven, njegova duhovnost pa je utemeljena na Svetem pismu. Je dostopen, ima vizijo in bo znal pridobiti dobre sodelavce. Rad ima duhovnike in jih pozna. Je zelo skrben in naredi, kar obljubi, se pripravi, ni nekdo, ki bi improviziral, čeprav je pravnik, pravo temelji v evangeljski modrosti in srčnosti. Govoril bo iz izkušenj, ki jih ima, ker je že nekaj pretrpel.

Več vtisov ob Sajetovem imenovanju za novomeškega škofa najdete v tedniku Družina (28/2021).


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh