Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako vzgojiti otroka za trajna prijateljstva?

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 04. 05. 2020 / 08:44
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2020 / 13:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako vzgojiti otroka za trajna prijateljstva?

Kako vzgojiti otroka za trajna prijateljstva?

Ena največjih želja staršev je, da bi se otroci obdali z dobrimi, zvestimi prijatelji in bi njihova prijateljstva trajala.

Majska tema Mavrice je prijateljstvo.

Ena največjih želja, ki jih imam za svoje otroke, je, da bi se obdali z dobrimi, zvestimi prijatelji in bi njihova prijateljstva trajala skozi različna življenjska obdobja, če ne kar vse življenje.

Prepričana sem, da si to želi vsak starš, tu ni nobene dileme.

Najtežje vprašanje pri tem je: kako naj to dosežem? Seveda izbira prijateljev mojih otrok ni moja naloga, še manj moja dolžnost! Toda ali lahko otroku vendarle pomagam, na poti iskanja, grajenja in ohranjanja prijateljstev – z vzgojo in zgledom?

Vzgoja za prijateljstvo

Vzgoja za prijateljstvo je pravzaprav učenje otroka lepih človeških odnosov. Osnove so zagotovo, da so vljudni: da pozdravijo, se zahvalijo, da se znajo opravičiti in jim je pri tem resnično žal. Da držijo obljubo. Da sočustvujejo. Vse to so namreč lastnosti, ki bi si jih človek želel v prijatelju.

Po drugi strani pa tudi, da so igrivi, domiselni, spontani, sproščeni, zabavni, da imajo smisel za humor, saj so vse to lastnosti, ki bodo pritegnile ljudi k njemu.

Vzgoja za prijateljstvo, skratka, ni nič drugega kot vzgoja za celovitega, samozavestnega človeka. Kar pa naj bi že tako ali tako bil cilj vseh staršev.

Biti zgled

Še pomembneje pa je, da smo otroku dober zgled. Ta je prav tako pomemben kot vzgoja. Morda se nam zdi, da otroci tega sploh ne opazijo, a oni zagotovo vidijo naša prijateljstva in si jih zapomnijo. Zaznajo, če se naši prijatelji ves čas menjavajo ali so skozi leta eni in isti. Zaznajo, če k nekomu že nekam dolgo nismo šli na obisk ali ga gostili. Zaznajo tudi, kako o teh ljudeh govorimo v njihovi odsotnosti.

Skratka, otroci si bodo želeli lepa in trdna prijateljstva, če bodo videli, da jih imajo tudi njihovi starši. Pri nas bodo videli, kako gojiti lepe odnose, kako pogosto se srečati s prijatelji, koliko časa si vzeti za njih in kako se vesti. Če imate torej sami šop dobrih prijateljev, s katerimi se radi in redno družite ter imate z njimi iskrene pogovore in tudi trenutke, ko se predvsem zabavate, ste več kot polovico dela pri vzgoji svojih otrok za prijateljstvo že opravili.

Postavljajte vprašanja

Če vas kljub vsemu skrbi, da je otrok odrinjen, brez prijateljev ali pa da si izbira slabo družbo, naj vas opomnim, da z vmešavanjem v njegovo izbiro prej naredite škodo kot korist.

Veliko pametneje bo, če mu postavite kako tehtno vprašanje o njegovih prijateljih, ki mu bo dalo misliti. Tudi, če vam bo z besedami goreče zagovarjal družbo, za katero se vam zdi, da nanj slabo vpliva, bo morda pri sebi na tihem razmislil o vašem vprašanju in prišel do drugačnega odgovora.

Nasploh bo otroku dragoceno, če boste poznali imena njegovih najtesnejših prijateljev in ga od časa do časa vprašali po njih. Lahko povsem kaj neškodljivega, kot recimo, kaj je danes zabavnega povedal oziroma, ali že ve, kaj bo počel čez počitnice. Prek odgovorov vam bo otrok nehote razkril tudi, v kakšnih odnosih je trenutno z določenim prijateljem in ali sta si še blizu.

Če imate sramežljivčka, mu bo morda pri sklepanju prijateljstev pomagalo, če kdaj z njim družabne okoliščine malo povadite. Mlajšim bo gotovo všeč, starejši se znajo pri tem počutiti nekoliko neumno, vendar vam bodo hvaležni, ko bodo ugotovili, da jim takšne priprave na navezovanje stikov koristijo.

Otroka lahko tudi vprašate, kakšne prijatelje si želi. In ga nato vprašate, če se sam tako vede do svojih prijateljev. Če bo iskren, boste verjetno skupaj našli še kaj prostora za izboljšave.

Ne vmešavajte se, razen če ...

Neizogibno bo med vašim otrokom in njegovimi prijatelji prišlo tudi do prepirov. To je sestavni del odnosov.

Čeprav vas to morda mika, vam svetujem, da se v njihovo kreganje ne vmešavate. Če je otrok zaradi tega žalosten, mu stojte ob strani, vendar se v sam konflikt ne vtikajte, svoje mnenje pa z njim delite le, če vas za to prosi.

Bolj mu bo namreč koristila vaša tiha opora, kot to, da rešujete njegove probleme namesto njega. Z leti, ko bodo prijateljstva postajala vse bolj zapletena, prav tako prepiri, vam bodo otroci hvaležni, če jim boste dali možnost, da se jih naučijo reševati sami.

Predvsem pa vedite, da ni vse le v vaših rokah. Niti v rokah vaših otrok. Za dobre prijatelje se oboji priporočite še Očetu, ki je v nebesih.

Kupi v trgovini

Samo ljubezen ustvarja
Duhovna rast
17,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh