Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako zdrava je kava?

Za vas piše:
Mojca Koman
Objava: 09. 08. 2022 / 06:00
Oznake: Zdravje
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.08.2022 / 23:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako zdrava je kava?
Strastno poželenje po kavi, če gre predvsem za vonj in ritual, pa zlahka uženemo z žitno kavo ali kavo brez kofeina, ljubiteljem čaja so na voljo čaji brez kofeina. FOTO: Shutterstock

Kako zdrava je kava?

Kofein nas poživlja, a žal le za kratek čas, zato utrujenosti s kavo ne bomo premagali.

Prava kava je napitek, ki ga dobimo, če z vrelo vodo prelijemo mleta pražena zrna rastline kavovec. Kavovcev je več vrst, preko 60, najbolj pomembne pa so tri vrste s svojimi podvrstami. Našim krajem je morda najbolj poznan okus praženih zrn kavovca Coffea arabica, vendar poznavalci prisegajo na mešanice različnih podvrsti, ki dajo napitku specifično aromo. Na aromo vpliva tudi postopek priprave prave kave. Vsak izmed njih ima določene prednosti oz. slabosti in svoje privržence. Pravilnega načina ni.

Na aromo vpliva tudi postopek priprave prave kave. Vsak izmed njih ima določene prednosti oz. slabosti in svoje privržence. Pravilnega načina ni. FOTO: Unsplash

Kava ali čaj?

Kava vsebuje antioksidante iz skupine polifenolov (klorogensko kislino, melanoidin), medtem ko pravi čaj vsebuje antioksidante katehine iz skupine polifenolov. Ti antioksidanti v zmernih količinah preventivno delujejo pri preprečevanju rakavih obolenj na debelem črevesu in jetrih, kar so dokazali številnih raziskovalci. V zadnjih letih raziskovalci odkrivajo tudi protivirusne in protibakterijske učinkovine čaja proti številnim škodljivim črevesnim bakterijam. Vse omenjene učinkovine po količini izstopajo v belem in zelenem čaju, kjer so čajevi lističi skoraj povsem neobdelani, v črnem in rdečem čaju jih je manj, v kavi še manj.

Kofein iz kave deluje na srce in krvni obtok, iz čaja na prekrvavitev možganov in spodbuja delovanje centralnega živčnega sistema.

Kava proti poletni utrujenosti?

Prava kava vsebuje naravni alkaloid kofein, ki ga najdemo v kavnih zrnih, listih čajevca in celo v kakavovih zrnih. Je poživilo in vpliva na celotno telo, tako da poveča budnost in zmanjša utrujenost. Kofein ima tudi druga imena, med drugim tein, metilteobromin, saj so nekoč zmotno menili, da je v kavi poživljajoča spojina kofein, v čaju pa tein. Z novejšimi raziskavami so znanstveniki potrdili, da gre za povsem isto spojino, zato se danes uporablja enotna beseda kofein za ta posebni alkaloid v kavi in čaju. Kofeina v skodelici čajevega prevretka je sicer za polovico manj v primerjavi s skodelico kave, razlike pa so še v delovanju kofeina iz čaja ali iz kave zaradi drugačne vezave z ostalimi sestavinami. Kofein iz kave deluje na srce in krvni obtok, iz čaja na prekrvavitev možganov in spodbuja delovanje centralnega živčnega sistema.

Našim krajem je morda najbolj poznan okus praženih zrn kavovca Coffea arabica, vendar poznavalci prisegajo na mešanice različnih podvrsti, ki dajo napitku specifično aromo. FOTO: Unsplash

Kofein je tudi v energijskih pijačah

Kofein nas poživlja, to drži, a žal le za kratek čas, zato utrujenosti s pravo kavo ne bomo premagali, naj si še tako prizadevamo s pitjem kave, čaja ali celo energijskih pijač, v katerih je precej kofeina. Gre le za hipno pomoč, s kratkim učinkom in z mnogimi stranskimi učinki. Kofein je namreč diuretik, zato nam ob skodelici kave v kavarni vedno ponudijo kozarec vode. Ob energijski pijači na vodo pomisli le malokdo, za nameček takšna pijača ob drugih učinkovinah vsebuje krepko mero sladkorja. Več sladkorja ko zaužijemo, več vode potrebuje naš organizem za dobro delovanje in uravnavanje mineralov, bolj si škodimo, če vode ne spijemo, in bolj utrujeni smo. Začaran krog je sklenjen. Svoje naredi tudi količina – z zmernostjo pri pitju je načeloma tako, da si s tremi espressi preko dne odrasli ne bomo škodili.

Prispevek je bil sprva objavljen v Naši družini (29/2022).

Mimogrede, kakšno kavo pa vi pijete?

S sladkorjem ali medom, z mlekom ali smetano, z ovsenim, riževim, mandljevih mlekom, morda po modno z maslom ali po uživaško z likerjem, viskijem, cimetom, čilijem. Od dodatkov je odvisno, kako koristna oziroma škodljiva bo naša skodelica kave. Morda ne bo odveč podatek, da ima skodelica kave le 7,5 kcal, z 0,5 dl mleka si dodamo 24 kalorij, ko žličke sladkorja niti šteli nismo. Koliko potem »tehta« vaša kavica? Koliko takih je preko dne? Ne delajte si utvar glede rjavega sladkorja – razlike v kalorijah med rjavim in belim so zanemarljive.

Iz zapisanega lahko sklenemo, da pitje kave ni primerno za otroke, večje količine so odsvetovane nosečnicam, doječim materam in vsem, ki jih pesti visok krvni tlak. Če kofein poživlja nas, bo gotovo poživil tudi dojenčka, ki ga mama doji, in otroka, ki je še v maternici, glede na nizko telesno težo krepko bolj kakor mamo. Nekaj požirkov kave na dan bi moralo zadoščati vsaki doječi mamici, ne glede na utrujenost in pomanjkanje spanja. Strastno poželenje po kavi, če gre predvsem za vonj in ritual, pa zlahka uženemo z žitno kavo ali kavo brez kofeina, ljubiteljem čaja so na voljo čaji brez kofeina.


Žitna kava

Žitna kava kofeina ne vsebuje, zato jo lahko pijejo vsi, prav tako otroci, in to preko celega dne. Bogata je z mnogimi hranilnimi snovmi; žitna kava iz cikorije, denimo s prebiotikom inulinom. Ta je hrana za koristne probiotične bakterije v črevesju, zato jo priporočajo za lajšanje prebavnih težav. Nedvomno je cikorijina kava primerna za sladkorne bolnike, saj vpliva na uravnavanje krvnega sladkorja. Kavo iz želoda nekateri svetujejo zlasti želodčnim bolnikom.

Kupi v trgovini

Preden se kava ohladi
Proza
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh