Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Kakor« ljubezni

Za vas piše:
Marko Rijavec
Objava: 05. 05. 2021 / 08:57
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.06.2021 / 12:23
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

»Kakor« ljubezni

»Kakor« ljubezni
Kaj je resnična ljubezen? FOTO: Unsplash.
Naše iskanje in učenje ljubezni je vedno zahtevna stvar.

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: »Kakor je Oče mene ljubil, sem tudi jaz vas ljubil. Ostanite v moji ljubezni! Če se boste držali mojih zapovedi, boste ostali v moji ljubezni, kakor sem se tudi jaz držal zapovedi svojega Očeta in ostajam v njegovi ljubezni. To sem vam povedal, da bo moje veselje v vas in da bo vaše veselje dopolnjeno. To je moja zapoved, da se ljubite med seboj, kakor sem vas jaz ljubil.

Nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da dá življenje za svoje prijatelje. Vi ste moji prijatelji, če delate, kar vam naročam. Ne imenujem vas več služabnike, ker služabnik ne ve, kaj dela njegov gospodar; vas sem imenoval prijatelje, ker sem vam razodel vse, kar sem slišal od svojega Očeta. Niste vi mene izvolili, ampak sem jaz vas izvolil in vas postavil, da greste in obrodite sad in da vaš sad ostane; tako vam bo Oče dal, kar koli ga boste prosili v mojem imenu. To vam naročam, da se ljubite med seboj!« (Jn 15,9–17)


Kaj je resnična ljubezen? FOTO: Unsplash. 


Stvari so jasne. V najsvetejšem središču naše vere je ljubezen, največja svetinja in smisel in razlog našega življenja. Zaradi nje smo ali pa nismo kristjani, ta žene naše srce, ki ljubezen prejema zato, da bi jo dalo, kakor srčna mišica kri prejme, da jo pošlje po telesu.

Tako živimo. Tako preživimo, v prejemanju in dajanju ljubezni. »Kakor je Oče mene ljubil, sem tudi jaz vas ljubil« (Jn 15,9).

Odnos z Očetom

Težava vedno nastane v stiku z našim svetom, ta nam je pojem ljubezni popolnoma spridil, zato se ob njem tako redno motimo, kadar si poskušamo razložiti, kaj je ljubezen in kaj to ni.

To besedo je namreč naša sodobnost nekako ugrabila in jo popačila v njeno karikaturo, kot bi rekel G. Rudolf, ljubezen danes večinoma razumemo kot »uresničitev svojega udobja«.

Zato je naše iskanje in učenje ljubezni vedno zahtevna stvar, ki se je tako ali tako učimo vse življenje, danes pa je morda to opravilo še zahtevnejše.

Našemu napornemu iskanju, učenju in razumevanju pride naproti Jezusov evangelij, pravzaprav njegovo celotno življenje. Iz njega moremo razumeti, kaj konkretno je ljubezen: ljubezen je tisti »kakor« (Jn 15,9.10.12.13), ki ga je vsak kakor Jezus že doživel na svoji koži, pa čeprav ga doslej morda ni tako razumel.

In prvi »kakor«, iz katerega naj bi črpali življenjsko tekočino, je naš odnos z Bogom, ki je povsem enak tistemu, ki ga ima On do Jezusa. In Jezus pravi: »Oče me je ljubil« in »v njegovi ljubezni ostajam« (Jn 15,9-10), tako v lepoti poslanstva kot tudi v preizkušnjah, v trenutkih moči in šibkosti, ko so ga slavili zaradi njegovih del in ko je v grozoti oljk in križa trpel samoto. »Ostal je v njegovi ljubezni.« Vedno in ves čas.

Odnos z bratom

Da bi se naučili ljubiti, da bi ljubezen prav razumeli in jo potem tudi prav živeli, moramo torej to, kar se dogaja med nami in Bogom, Bogom kot Očetom, najprej v celoti razumeti kot nekaj, kar je ljubezen.

Študirati moramo ta odnos, ugotoviti, kako se On obnaša do nas, da bi se naučili, kaj je resnična ljubezen, namreč nekaj daleč proč od razvajanja in izpolnjevanja želja, da je ljubezen dajanje potrebnega za življenje.

»Nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da dá življenje za svoje prijatelje« (Jn 15,13). In tega se je Jezus naučil pri svojem Očetu, nikjer drugje.

Potem pride na vrsto drugi »kakor«: »To je moja zapoved, da se ljúbite med seboj, kakor sem vas jaz ljubil« (Jn 15,12). Ljubezen, kar je prav to med mano in Očetom, je to, kar naj bi utemeljevalo vse moje ostale odnose, to, kar daje meni in svetu življenje.

Učenec torej ima (kot Jezus) svojega Očeta, ki ga ljubi, ima pa tudi brate, ki naj jih (kot Jezus) ljubi enako, kakor ga ljubi Oče. Samo tako. Ljubezen torej pomeni narediti bratom to, kar bi meni naredil Oče, to, kar bi meni naredil Jezus. Vse ostalo so samo zgrešeni poskusi in ponaredki ljubezni.


Prispevek je bil najprej objavljen v novi številki tednika Družina (19/2021).

Preberite še:
- Marko Rijavec: Moj »jaz« je najtežji nahrbtnik

Nalaganje
Nazaj na vrh