Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kakšen je odnos Vatikana do joge?

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 10. 08. 2015 / 09:27
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kakšen je odnos Vatikana do joge?

Hindujski državnik Zed prosi papeža, naj pojasni uradno stališče Vatikana glede joge.

Hindujski državnik Rajan Zed spodbuja papeža Frančiška, naj pojasni uradno stališče Vatikana do joge. Zed, predsednik Svetovnega hinduističnega združenja, namreč pravi, da katoliški duhovniki, škofje in drugi pristojni dajejo izredno različne izjave o jogi in predstavljajo zelo različna stališča. Številni katoličani po vsem svetu pa se z jogo še vedno ukvarjajo.



Edino papeževo izjavo v povezavi z jogo najdemo na spletni strani Svetega sedeža v prispevku z naslovom »Otrdela srca« v rubriki »Jutranja razmišljanja v kapeli Doma sv. Marte« z dne 9. januarja 2015. Na vprašanji »Kdo nas uči, kako ljubiti? Kdo nas lahko osvobodi te otrdelosti?« papež odgovarja: »To lahko stori le Sveti Duh. Lahko se udeležite tisočih tečajev iz kateheze, iz duhovnosti, tisočih tečajev iz joge, zena in podobno. Nič od tega vam nikoli ne bo prineslo svobode Sina človekovega.«

Rajan Zed opozarja, da kot odgovorni verski voditelji ne bi smeli biti kritični do duhovnih praks drugih veroizpovedi. Kot pojasnjuje, je jogo sicer uvedel in razvijal hinduizem, kljub temu pa velja za svetovno dediščino in tehniko sproščanja, ki jo lahko uporabljajo vsi. Začetki joge, ki jo imenujejo tudi »živeči fosil«, segajo 2.000 let pred Kristusom, tehnika pa je bila razvita z namenom, da bi se ljudje z njo ukvarjali in da bi jim koristila.

Rajan Zed tudi spominja, da je joga duševna in telesna veda, s pomočjo katere se človekova duša (jivatman) združi z vesoljno dušo (parmatman). Patanjali, avtor temeljnega besedila, Yoga Sutra, jogo označuje kot metodično prizadevanje za dosego popolnosti, s pomočjo nadzora nad različnimi dejavniki človekove narave, tako telesne kot duševne.

Po navedbah ameriškega Narodnega inštituta za zdravje joga človeku pomaga do večje sprostitve, večje prilagodljivosti, izboljšuje držo telesa, omogoča globoko dihanje in pomaga pri zdravljenju stresa. Po doslej znanih ocenah naj bi se z jogo ukvarjalo okoli 21 milijonov Američanov.

Vir: splet
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh