Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaldejska škofovska sinoda v Rimu voli novega patriarha

Objava: 30. 01. 2013 / 08:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kaldejska škofovska sinoda v Rimu voli novega patriarha

Člani sinode bodo določili naslednika 85-letnega kardinala Emmanuela III. Dellyja.

V Rimu se je minuli ponedeljek sestala kaldejska škofovska sinoda, ki bo na tokratnem zasedanju izvolila novega patriarha. Metropoliti in škofje z Rimom združenega babilonskega patriarhata, katerega verniki živijo predvsem na področju Iraka, morajo določiti naslednika kardinala Emmanuela III. Dellyja, ki je v lanskem decembru v starosti 85 let odstopil s svojega položaja. Njegove zadolžitve so bile odtlej začasno v rokah štiriinsedemdesetletnega škofa Jacquesa Ishaqa.

V skladu z vzhodnocerkvenim katoliškim pravom novega patriarha izvoli kaldejska škofovska sinoda. Glasovanje vodi prefekt Kongregacije za vzhodne Cerkve, kardinal Leonardo Sandri. Izvoljenega kandidata mora nato potrditi še papež in celotno cerkveno občestvo. Glasovanje se pričenja danes, doslej pa so se škofje posvetili molitvi in premišljevanju z dvema meditacijama, ki sta ju pripravila Enrico Del Covolo in Rino Fisichella.

Patriarh Delly je Cerkev, ki šteje okoli milijon članov, vodil od leta 2003. Na položaj cerkvenega poglavarja je bil izvoljen kot že upokojeni škof: leto dni pred tem je odstopil s položaja pomožnega škofa v Bagdadu.

Po izročilu ima kaldejska Cerkev svoj sedež v Iraku. Z izseljevanjem pa so nastale velike skupnosti in škofije v diaspori, tako v Ameriki kot tudi v Evropi.

Tudi Dellyja, ki je bil za kardinala imenovan leta 2007, so na položaj patriarha izvolili na zasedanju kaldejske sinode oktobra 2003, ki jo je v Rimu sklical tedanji papež Janez Pavel II. Zaradi političnih napetosti v Bagdadu neposredno po bojnih spopadih je bilo škofe, ki so delovali v diaspori, lažje povabiti v italijansko prestolnico, kot pa da bi sinodo sklicali na sedežu patriarhata v Bagdadu.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh