Zapri
Iskanje

Kaldejski patriarh Sako s 75 leti odstopa s položaja

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 08. 2022 / 16:42
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.08.2022 / 17:19
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Kaldejski patriarh Sako s 75 leti odstopa s položaja

Kaldejski patriarh Sako s 75 leti odstopa s položaja
Kaldejski katoliški patriarh kardinal Louis Raphael I. Sako. FOTO: Wikipedia
Kaldejski katoliški patriarh kardinal Louis Sako je znova potrdil, da bo ob dopolnjenih 75 letih starosti papežu ponudil svoj odstop s položaja patriarha.

Tovrstne patriarhove izjave so pred kratkim sprožile ognjevito razpravo znotraj Cerkve, pa tudi na družbenih omrežjih, zato je patriarh čutil potrebo, da prek uradnih medijskih kanalov kaldejskega patriarhata pojasni svoje ravnanje, poroča avstrijski Kathpress.

Škoda, da med Vzhodnjaki - v politiki in v cerkvah - ni ustrezne kulture slovesa.

Kot spominja v izjavi, morajo v skladu z veljavnimi kanonskimi predpisi vsi katoliški škofje papežu ponuditi odstop, ko dopolnijo 75 let. To pravilo sicer ne velja za patriarhe Vzhodnih katoliških cerkva, vendar je »škoda«, tako patriarh, da med Vzhodnjaki - v politiki in v cerkvah - ni ustrezne »kulture slovesa«.

Vloga patriarha je »vloga služenja, ki ni odvisna zgolj od posameznika, ki jo opravlja, pa naj bo ta še tako karizmatičen«. V izjavi je zapisano, da je patriarh Sako »odgovorno in vestno služil Cerkvi v težkih okoliščinah« in da »ne pričakuje zahvale ali pohvale za opravljeno službo«. Patriarh Sako bo 75 let dopolnil 4. julija 2023.

Kardinal Sako je opravil doktorata iz vzhodne patristike in zgodovine.

Sako se je rodil 4. julija 1948 v mestu Zakho na severu Iraka, na meji s Turčijo. Med študijem teologije je bival v bogoslovnem semenišču dominikanskega reda v Mosulu, mašniško posvečenje je prejel leta 1974. Leta 1979 je nadaljeval študij na Papeškem vzhodnem inštitutu v Rimu, kjer je doktoriral iz vzhodne patristike. Pozneje je doktoriral še iz zgodovine na pariški Sorboni.

Od leta 1986 je Sako deloval kot župnik v Mosulu. V letih med 1997 in 2002 je bil rektor v semenišču v Bagdadu, nato pa se je vrnil v svojo nekdanjo župnijo. Leta 2002 je bil izvoljen za nadškofa v Kirkuku, naslednje leto je prejel škofovsko posvečenje. Po odstopu kaldejskega patriarha in kardinala Emanuela III. Dellyja ga je kaldejska škofovska sinoda v začetku leta 2013 izvolila za babilonskega patriarha; izbral si je ime Louis Raphael I. 28. junija 2018 ga je papež Frančišek imenoval za kardinala.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh