Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bližnjevzhodni patriarh upa na opravičilo muslimanov kristjanom

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 07. 2022 / 17:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2022 / 11:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bližnjevzhodni patriarh upa na opravičilo muslimanov kristjanom
Kaldejski patriarh kardinal Louis Raphael I. Sako. FOTO: Vatican Media

Bližnjevzhodni patriarh upa na opravičilo muslimanov kristjanom

Po zgledu papeževega obiska v Kanadi kaldejski patriarh kardinal Louis Raphael I. Sako iz Bagdada upa, da bodo muslimanski voditelji na podoben način prosili za odpuščanje krščanske manjšine na Bližnjem vzhodu.

»Upam, da bo ta zgled služil tudi muslimanskim oblastem, da bodo razumele in prosile odpuščanja za vse trpljenje kristjanov,« je kaldejski patriarh dejal v pogovoru za italijansko katoliško agencijo SIR. Kot primer je navedel pripadnike islamistične teroristične milice Islamska država, ki so »ubili toliko kristjanov in mnoge prisilili, da so se spreobrnili v islam«.

V naši vzhodni družbi, ki temelji na avtoriteti vodstva in šejka, kultura odpuščanja skorajda ne obstaja.

Žal, je priznal iraški kardinal, v drugih političnih institucijah ne najdemo kulture opravičevanja: »V naši vzhodni družbi, ki temelji na avtoriteti vodstva in šejka, kultura odpuščanja skorajda ne obstaja.« Opravičila, je nadaljeval Sako, v islamu veljajo kot nasprotje dostojanstva, usode in ponosa.

Priznati napako in se opravičiti pa ni slabost, temveč prednost, ki krepi ugled posameznika. Zato patriarh upa, da se bodo muslimanske oblasti lahko »opravičile za nasilje nad staroselskimi kristjani v državi in jih tako pomirile«.

Nalaganje
Nazaj na vrh