Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kam je izginilo okoli dvesto mladoletnih albanskih azilantov?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 01. 2023 / 09:35
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.01.2023 / 11:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kam je izginilo okoli dvesto mladoletnih albanskih azilantov?
Tudi mladoletni migranti brez spremstva so se na neki točki ločili od svojih staršev ali sorodnikov. FOTO: arhiv Družine (fotografija je ilustrativna)

Kam je izginilo okoli dvesto mladoletnih albanskih azilantov?

V Združenem kraljestvu se v teh dneh ukvarjajo z izjemno perečim vprašanjem: kam je izginilo okoli dvesto mladoletnikov, ki so se na Otok zatekli kot begunci in prosilci za azil?

Po besedah britanskega ministra za priseljevanje Roberta Jenricka pogrešajo okoli 200 mladoletnih migrantov brez spremstva, večinoma albanskih najstnikov, ki so v zadnjih 18 mesecih prispeli v Združeno kraljestvo in zaprosili za azil. Mladoletniki so bili nastanjeni v hotelih na južni obali Velike Britanije, kot je poročal britanski BBC.

Po mnenju nekaterih britanskih politikov je v izginotje otrok iz njihovih nastanitev vpletena kriminalna mreža, ki je vlada ni uspela ustaviti.

Po navedbah Roberta Jenricka je od 4.600 mladoletnih prosilcev za azil, ki so od leta 2021 prispeli v Združeno kraljestvo, 440 otrok izginilo, vrnila pa se jih je le polovica. Minister je to označil kot »izjemno zaskrbljujoče«, vendar po njegovih besedah ni videti dokazov, da bi bili otroci oz. najstniki ugrabljeni. Po mnenju nekaterih britanskih politikov je v izginotje otrok iz njihovih nastanitev »vpletena kriminalna mreža«, ki je vlada »ni uspela ustaviti«, zato vlado pozivajo, naj tolpe zatre in prekine pogodbe s hoteli, iz katerih so izginili mladoletni prosilci za azil.

Brezbrižnost vlade?

Opozicija vladi med drugim očita, da ne ukrepa dovolj hitro. Eden od opozicijskih poslancev z območja, kjer je nastanjenih največ pogrešanih mladoletnikov, je v čustveni izjavi dejal: »Neprijetna resnica za nas je, da bi se svet ustavil, če bi izginil en sam otrok, ki bi bil v sorodu z nekom od nas v tej sobi. Toda v skupnosti, ki jo zastopam, je izginil otrok, potem jih je izginilo pet, potem jih je izginilo ducat, potem jih je izginilo 50, nato več kot 70, in nič se ne zgodi.«

Kriminalne združbe načrtno spremljajo mladoletne begunce in jih nato pred hoteli, kjer so nastanjeni, ugrabijo ali prisilijo v kriminalno dejavnost.

Zaskrbljenost vlada tudi zaradi nejasnosti glede tega, ali je za otroke pravno odgovorno ministrstvo za notranje zadeve ali krajevni sveti. Po navedbah ministra Jenricka je 88 odstotkov pogrešanih otrok albanske narodnosti, 13 otrok je mlajših od 16 let, med njimi je le ena deklica. Vlada sicer nima pristojnosti za pridržanje mladoletnih prosilcev za azil brez spremstva, vendar sta bila policija in krajevna oblast »mobilizirani«, da bi našli pogrešane otroke in zagotovili njihovo varnost. Mladoletne begunce v hotelih nadzirajo varnostno osebje, medicinske sestre in socialni delavci, ki krajevno policijo redno obveščajo o kakršni koli sumljivi dejavnosti glede varovancev.

Kriminalne združbe načrtno spremljajo mladoletne begunce in jih nato pred hoteli, kjer so nastanjeni, ugrabijo ali prisilijo v kriminalno dejavnost. Britanska vlada se je zato v zadnjem času znašla pod hudimi pritiski, naj zmanjša število prosilcev za azil, ki bivajo v hotelih, medtem ko notranje ministrstvo odloča, ali lahko ostanejo v državi. Ta postopek je zelo dolgotrajen, zaradi nedavnih zamud pri odločanju in velikega povečanja števila prihodov v Združeno kraljestvo pa se je povečalo tudi število nastanjenih v hotelih.

Nalaganje
Nazaj na vrh