Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kam po Luč miru iz Betlehema?

Za vas piše:
P. G.
Objava: 16. 12. 2023 / 19:35
Oznake: Mladi, Akcija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.12.2023 / 19:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kam po Luč miru iz Betlehema?
Pomagajmo razširiti toplino Luči, podelimo jo z bližnjimi. FOTO: Tatjana Splichal

Kam po Luč miru iz Betlehema?

Jutri, na tretjo adventno nedeljo, bodo skavti v naše župnije kot že 33 let prinesli Luč miru iz Betlehema. Že veste, kakšno je letošnje sporočilo, kaj je dobrodelni namen in kje lahko dobite plamen?

»Premostimo in razsvetlimo« 

Geslo letošnje akcije je »Premostimo in razsvetlimo«. Skavti se tokrat želijo s pomirjujočim tonom ozreti nazaj, se med drugim spomniti poplav, ki so prizadele državo, pa tudi grozot, ki se odvijajo po svetu. Obenem bi radi spomnili »na srečo, ki jo imamo, da živimo na tako mirnem koncu sveta«. Poslanica pravi:

Nasprotje med mrazom in toploto, žalostjo in veseljem, grozotami in mirom, temo in svetlobo. Ko doživimo prvo, šele zares spoznamo dragoceno vrednost drugega.
Ko vidiš nekoga, ki ga zebe, ki je žalosten, ki beži pred neurjem, ki se boji teme, stopi k njemu. Podaj mu roko, pomagaj mu na poti k toploti, veselju, miru, razsvetli njegovo temo. Podaj mu roko, med vama postavi most.
Most, ki zraste, ko se človek človeku nasmehne. Most, ki zraste, ko te roke povabijo v objem. Most, po katerem hitiš v odgovor klicu na pomoč.
Drug drugemu lahko v še tako hudi preizkušnji prinašamo Luč upanja.
Postavimo most, kjer ga ni. Prižgimo luč, kjer še ne gori.

Vizualna podoba letošnje akcije. FOTO: lmb.skavt.net

Dobrodelni namen

Plamen je brezplačen, poudarjajo skavti. Drži pa, da Luč miru iz Betlehema kot vedno tudi letos spremlja dobrodelni namen. Z zbranimi sredstvi bodo skavti neposredno pomagali najbolj prizadetim otrokom v poletnih ujmah. Zanje bodo organizirali dve zimovanji. Med 10 in 20 odstotki zbranih sredstev pa bodo namenili v Sklad sv. Lucije, namenjen pomoči ob zdravstvenih težavah in socialnih stiskah članov skavtske organizacije. Prostovoljni prispevek lahko oddate ob prejemu plamena, pomagate pa lahko tudi z donacijami preko SMS-sporočil.

S ključnima besedama LUC1 ali LUC5, poslanima na 1919, je mogoče prispevati en ali pet evrov.

Kako plamen pride do nas?

Luč miru vsako leto v votlini Jezusovega rojstva v Betlehemu prižge avstrijski skavt, ki se je v tistem letu še posebej izkazal, in jo prinese v Avstrijo. Zaradi vojne je letos luč v Betlehemu prižgala izraelska deklica, 12 let stara Pillar Jarayseh in jo na letališču predala avstrijskim skavtom. Predstavniki slovenskih skavtov so prejšnjo soboto v avstrijskem Linzu plamen prevzeli in ga prinesli v Slovenijo.

Zaradi vojne je letos luč v Betlehemu prižgala izraelska deklica.

V nedeljo so jo z ognjiščnih (regijskih) sprejemov ponesli po vseh svojih lokalnih enotah, od koder jo bodo nato v teh dneh prinesli v župnije in mnoge ustanove, pa tudi najvišjim predstavnikom države ter na nekatere gorske vrhove. Plamen torej najpreprosteje prejmete jutri po svetih mašah. Ne pozabite prinesti sveče ali ohišja (če ga imate že iz prejšnjih let), po želji pa tudi prostovoljni dar za dobrodelni namen. Še namig za zamudnike: plamen bo v marsikateri župnijski cerkvi in župnišču gorel tudi v prihodnjih dneh.


Nalaganje
Nazaj na vrh