Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kambodža: vedno več dragocenih predmetov se vrača v domovino

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 23. 02. 2023 / 12:02
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.02.2023 / 12:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kambodža: vedno več dragocenih predmetov se vrača v domovino
Med vrnjenimi predmeti so krone, ogrlice, amuleti in drugi zakladi iz angkorskega obdobja. FOTO: Twitter

Kambodža: vedno več dragocenih predmetov se vrača v domovino

Velika Britanija je Kambodži vrnila več deset dragocenih predmetov iz angkorskega obdobja, ki so bili ukradeni pred več desetletji.

Kot so po navedbah STA sporočili s kamboškega ministrstva za kulturo, so med vrnjenimi predmeti krone, ogrlice, amuleti in drugi zakladi iz angkorskega obdobja. To je trajalo od 9. do 14. stoletja, ko je bilo Kmersko cesarstvo prevladujoča sila v jugovzhodni Aziji.

Vatikan je številne artefakte, danes večinoma na ogled v Vatikanskih muzejih, prejel v dar ob obiskih različnih državnikov.

Razprava o vračanju umetnin in drugih artefaktov, ki so jih kolonialne sile zaplenile staroselskim prebivalcem posameznih držav, se je v svetu znova razvnela med lanskoletnim obiskom papeža Frančiška v Kanadi. Med drugim se je pojavilo vprašanje, ali bi moral tovrstne predmete vrniti tudi Vatikan, ki pa je številne artefakte, danes večinoma na ogled v Vatikanskih muzejih, prejel v dar ob obiskih različnih državnikov.

Nekateri muzeji po svetu so se ob omenjeni razpravi odločili za vračanje umetnin: avgusta lani so iz londonskega Muzeja in vrtov Horniman sporočili, da nameravajo Nigeriji vrniti več deset bronastih artefaktov, med njimi tudi dvanajst slavnih bronastih umetnih, ki jih je britanska vojska zaplenila konec 19. stoletja.

V zbirki, ki je v Kambodžo prispela minuli teden, so dragocenosti iz zlata in drugih plemenitih kovin iz predangkorskega in angkorskega obdobja.

Kambodža pa je v teh dneh prejela 77 dragocenih predmetov od družine britanskega trgovca s starinami Douglasa Latchforda. Kot spominjajo pri STA, je Latchford umrl leta 2020, ko je v Združenih državah Amerike čakal na sojenje zaradi trgovine z umetninami, njegova družina pa je istega leta s Kambodžo dosegla dogovor o vrnitvi njegove zbirke kmerskih dragocenosti.

V zbirki, ki je v Kambodžo prispela minuli teden, so po navedbah tamkajšnjega ministrstva za kulturo dragocenosti iz zlata in drugih plemenitih kovin iz predangkorskega in angkorskega obdobja, vključno s kronami, ogrlicami, zapestnicami, pasovi, uhani in amuleti.

ZDA so Kambodži lansko leto vrnile trideset ukradenih dragocenosti.

V 70. letih preteklega stoletja, ko je Kambodžo pustošila državljanska vojna in se je zgodil genocid v času režima Rdečih Kmerov, je bilo na tisoče dragocenosti ukradenih in prek trgovcev na Tajskem in v Hongkongu prodanih bogatim kupcem ter muzejem v Evropi in ZDA. V zadnjih letih so si ameriški tožilci prizadevali za vrnitev številnih del.

Lani so ZDA Kambodži vrnile trideset ukradenih dragocenosti, vključno z bronastimi in kamnitimi kipi budističnih in hindujskih božanstev, ki so nastali pred več kot tisoč leti.

Kupi v trgovini

Razprodano
Kipi govorijo
Poezija
15,86€
Nalaganje
Nazaj na vrh