Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Londonski muzej bo Nigeriji vrnil zaplenjene umetnine

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 10. 08. 2022 / 19:22
Oznake: Družba, Kultura, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.08.2022 / 19:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Londonski muzej bo Nigeriji vrnil zaplenjene umetnine
Bronaste umetnine iz Benina, ki jih hrani Britanski muzej v Londonu. FOTO: Wikimedia Commons

Londonski muzej bo Nigeriji vrnil zaplenjene umetnine

Ob papeževem obisku v Kanadi konec letošnjega julija se je v svetu znova razvnela razprava o vračanju umetnin in drugih artefaktov, ki so jih kolonialne sile zaplenile staroselskim prebivalcem posameznih držav.

Med drugim se je pojavilo vprašanje, ali bi moral tovrstne predmete vrniti tudi Vatikan, ki pa je številne artefakte, danes večinoma na ogled v Vatikanskih muzejih, prejel v dar ob obiskih različnih državnikov.

Nekateri muzeji po svetu se vendarle odločajo za vračanje umetnin: kot so pred dnevi sporočili iz londonskega Muzeja in vrtov Horniman, nameravajo Nigeriji vrniti več deset bronastih artefaktov, med katerimi je tudi 12 slavnih bronastih umetnih, ki jih je britanska vojska zaplenila konec 19. stoletja. Iz muzeja so sporočili, da bo »lastništvo 72 predmetov, ki so jih na silo odstranili iz mesta Benin med britanskim vojaškim vdorom februarja 1897, preneseno na nigerijsko vlado,« je poročala STA. To velja tudi za 12 medeninastih plošč, ki so v javnosti znane kot bronaste umetnine iz Benina.

Na tisoče bronastih umetnin iz Benina iz 16. do 18. stoletja so izropali iz palače starodavnega beninskega kraljestva.

Prenos lastništva bo opravljen še za oltarnega medeninastega petelina, obredne predmete iz slonovine in medenine, medeninaste zvonove, nekatere vsakdanje predmete, kot so pahljače in košare, ter ključ tako imenovane kraljeve palače. Na tisoče bronastih umetnin iz Benina iz 16. do 18. stoletja so izropali iz palače starodavnega beninskega kraljestva, danes pa jih hranijo v muzejih po Združenih državah Amerike in Evropi.

Nigerija se z različnimi državami pogaja o njihovi vrnitvi, saj v državi načrtujejo gradnjo muzeja v mestu Benin v južni zvezni državi Edo. Tam naj bi hranili tudi vrnjene bronaste predmete, med katere sodi nekaj najbolj cenjenih del afriške umetnosti.

Poleg Velike Britanije so iz afriških držav zahteve za vrnitev izgubljenih zakladov prejele tudi Francija, Belgija, Nizozemska in Nemčija.

Iz londonskega Muzeja in vrtov Horniman so še sporočili, da so dokazi o na silo pridobljenih predmetih zelo jasni, zato se jim zdi moralno in primerno, da jih vrnejo Nigeriji. V Nigeriji odločitev londonskega muzeja pozdravljajo in se veselijo produktivnega sodelovanja.

Poleg Velike Britanije so iz afriških držav zahteve za vrnitev izgubljenih zakladov prejele tudi Francija, Belgija, Nizozemska in Nemčija. Po ocenah strokovnjakov je bilo v preteklosti z afriške celine odpeljanih od 85 do 90 odstotkov kulturnih artefaktov.

Nalaganje
Nazaj na vrh