Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Napad v Nigeriji: razočaranje nad vlado, papeževa molitev za žrtve

Za vas pišejo:
Marjan Pogačnik, M.M.Š.
Objava: 07. 06. 2022 / 12:06
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 07.06.2022 / 12:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Napad v Nigeriji: razočaranje nad vlado, papeževa molitev za žrtve
Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, v Nigeriji pa najbolj sumijo muslimanske Fulane, kar naj bi potrdili tudi očividci. FOTO: Vatican Media

Napad v Nigeriji: razočaranje nad vlado, papeževa molitev za žrtve

Na binkoštno nedeljo je v Nigeriji prišlo do morilskega napada: ob koncu maše je v polno cerkev sv. Frančiška v mestu Owo na jugovzhodu države vdrla skupina oboroženih neznancev in pobila najmanj 50 vernikov.

Iz posnetkov je razvidno, da se je v cerkvi razleglo kričanje, navzoči so se razbežali. Mediji poročajo o vsaj petdesetih mrtvih in najmanj toliko ranjenih. O posledicah napada pričajo strašljive fotografije: trupla v mlakah krvi, med njimi tudi otroci.

»To je preveč. Tukaj še nikoli nismo videli česa tako pretresljivega,« je dejal lokalni poslanec Ogunmolasuyi Oluwole. Tragedija pa bi bila lahko še hujša, saj je do napada po besedah duhovnika Andrewa Abayomija prišlo ob koncu maše. »Ljudem sem rekel, naj odidejo. Zatem smo slišali strele, ki so prihajali iz različnih strani,« je povedal za BBC. »Dvajset minut smo se skrivali. Ko smo videli, da so napadalci odšli, smo šli ven in žrtve odpeljali v bolnišnico.« Po besedah prič je bilo v cerkvi opaziti vsaj pet oboroženih ljudi; po navedbah policije so napad izvedli s strelnim orožjem in eksplozivom. »Ta sprevržen in satanski napad je natančno načrtovan napad na tiste, ki ljubijo mir in so ga v preteklih letih tudi uživali,« je dejal Rotimi Akeredolu, guverner zvezne države Ondo, kjer leži mesto Owo.

Dogodek na binkoštno nedeljo je bil posebej pretresljiv. FOTO: Vatican Media

Spor med pastirji in kmeti dobiva verski značaj

Večji del Nigerije se že dlje spoprijema z varnostnimi težavami: na severovzhodu so priča številnim napadom islamskih skrajnežev, na severozahodu in v osrednjem delu države pa varnost ogrožajo roparske in ugrabiteljske tolpe. Pokrajina Ondo je doslej veljala za manj nevaren del Nigerije, a se v zadnjem času množijo spori med nomadsko-gozdnimi pastirji Fulani, ki so bolj islamistično usmerjeni, in pretežno sedentarnimi kmeti večinsko krščanskega plemena Yoruba. Čeprav doslej nihče ni prevzel odgovornosti za napad, najbolj sumijo prav Fulane, ki zaradi širjenja puščave v iskanju novih ozemelj prodirajo čedalje bolj na jug. Spor glede virov, ozemelj in paše, ki je značilen tudi za druge dele podsaharske Afrike, od Malija do Sudana, se v Nigeriji čedalje bolj spreminja v etnično-verski spopad, ki najbolj razvnema osrednji del države. Tam so v enem letu zabeležili 43-odstotno povečanje množičnih napadov, kar je več kot pri terorističnih napadih. Alessandro Monteduro, direktor organizacije Pomoč Cerkvi v stiski, je za italijanski dnevnik Corriere della Sera dejal, da »pastirji Fulani sicer v ospredje postavljajo zavzemanje zemljišč za živinorejo, vendar obenem čedalje bolj napadajo vasi, v katerih pretežno živijo kristjani. V zadnjih letih so se oborožili s puškami Ak47.«

Napad je zadnji v dolgi vrsti nasilnih epizod, v katerih so bili ubiti nedolžni ljudje.

Kardinal Onaiyekan: kristjani in muslimani združeni proti nasilju v Nigeriji

Nigerijski kardinal John Onaiyekan je v odzivu na nedeljski napad opozoril na sistemsko nekaznovanost in pomanjkanje zmogljivosti vlade pri zagotavljanju varnosti, ob tem pa znova izpostavil vlogo medverskega dialoga pri utiranju poti do mirnega sobivanja. Dejal je, da policija, vojska in organi reda niso sposobni ustaviti skupin oboroženih pastirjev, ki se v iskanju paše poskušajo nasilno polastiti ozemelj, ter spomnil, da je napad le zadnji v dolgi vrsti nasilnih epizod, v katerih so bili ubiti nedolžni ljudje.

Oltar cerkve v Owu, kjer je na binkoštno nedeljo prišlo do krvavega napada. FOTO: Vatican Media

Dogodek na binkoštno nedeljo je bil po kardinalovih besedah posebej pretresljiv, doslej pa še nobena skupina v Nigeriji ni podprla ali zagovarjala krvavega napada. Kot je dejal, bi bilo preveč poenostavljeno tragični dogodek enačiti z odnosi med kristjani in muslimani, saj kriminalne skupine vsaj na severu včasih ubijajo tudi v mošejah med molitvijo. Nedejavnost oblasti nekateri povezujejo z dejstvom, da odhajajoči predsednik Buhari izvira iz vrst Fulanov: »Med kristjani prevladuje občutek negotovosti, bolečina in jeza. Ljudje se pred njimi počutijo nemočne.«

Istovetnost napadalcev še ni znana, očividci pa naj bi povedali, da gre za muslimanske pastirje.

Prizadevanja za dobre medverske odnose so temeljnega pomena

Ne glede na razloge za napad upokojeni nadškof Abuje dodaja, da takšni dogodki »ne pomagajo pri prizadevanjih za dobre odnose med kristjani in muslimani v Nigeriji«, čeprav to ne bo ustavilo njihovih prizadevanj, ki se nadaljujejo.

Kardinal je potrdil, da istovetnost napadalcev še ni znana, očividci pa naj bi povedali, da gre za muslimanske pastirje.

Papež Frančišek v molitvi prosi za moč za vse vernike škofije, da bi še naprej zvesto in pogumno živeli evangeljsko sporočilo.

Papeževo sožalje vsem prizadetim

Na napad v Nigeriji se je odzval tudi papež Frančišek. Po besedah vatikanskega tiskovnega predstavnika sveti oče moli »za žrtve in za vso državo, močno prizadeto prav ob praznovanju, ter jih izroča Gospodu, da bi jim poslal svojega Duha in jih potolažil«. Vsem prizadetim zagotavlja svojo bližino, je še zapisano v telegramu škofu nigerijske škofije Ondo, Judu Arogundadeju.

Voditelj Katoliške cerkve moli za ozdravitev in tolažbo ranjenih in žalujočih ter za spreobrnjenje tistih, ki jih zaslepljujeta sovraštvo in nasilje ter obenem prosi za moč za vse vernike škofije, da bi še naprej zvesto in pogumno živeli evangeljsko sporočilo.

Nalaganje
Nazaj na vrh