Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Med binkoštno mašo pokol v katoliški cerkvi v Nigeriji

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 06. 06. 2022 / 06:53
Oznake: Družba, Maša, Nemiri
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.06.2022 / 07:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Med binkoštno mašo pokol v katoliški cerkvi v Nigeriji
Razdejanje po strelskem napadu v cerkvi sv. Frančiška v Owu. FOTO: splet

Med binkoštno mašo pokol v katoliški cerkvi v Nigeriji

Nigerijo je včeraj pretresel teroristični napad v katoliški cerkvi sv. Frančiška v Owu, mestu približno 350 kilometrov vzhodno od Lagosa.

Po podatkih lokalnih medijev so v času binkoštne maše v cerkev vdrli oboroženi neznanci, ki so se pripeljali na motorjih, in začeli streljati po vernikih, prav tako je bilo slišati eksplozijo. Poročajo o več kot 50 mrtvih, tudi ženskah in otrocih. Napadalci naj bi prav tako ugrabili glavnega maševalca in še nekaj drugih vernikov. Odgovornosti za napad še ni prevzel nihče.

Črna nedelja v Owu

»Globoko sem prizadet zaradi neizzvanega napada in pobijanja nedolžnih ljudi med bogoslužjem v cerkvi sv. Frančiška,« se je po napadu, ki ga je označil za »črno nedeljo v Owu«, odzval guverner države Ondo Rotimi Akeredolu: »Naša srca so strta. To je bil premišljen napad na miroljubne ljudi, ki so dolga leta živeli relativno mirno. Napadalce bomo ulovili in plačali bodo za svoje zločine.«

Papež pozval k molitvi za žrtve in državo

»Ne glede na vse se Nigerija ne bo vdala hudobnim ljudem in tema ne bo nikoli premagala svetlobe. Nigerija bo sčasoma zmagala,« pa je poudaril predsednik države Muhammadu Buhari, ki je bil izvoljen z obljubo, da bo končal dolgotrajno nigerijsko varnostno krizo, a pri tem ni bil uspešen. Po pokolu se je oglasil tudi papež Frančišek in pozval k molitvi za žrtve in državo, »boleče prizadete v času slavja«.

Nasilje se kopiči

V Nigeriji se v zadnjem obdobju nasilje kopiči. Pred tednom dni so na jugovzhodu države ugrabili vodjo Metodistične cerkve in še dva duhovnika, ki so bili nato – po plačilu skoraj četrt milijona dolarjev – izpuščeni na prostost. Že teden prej sta bila v Katsini, od koder prihaja tudi predsednik Buhari, ugrabljena dva katoliška duhovnika, ki še vedno nista na prostosti.

Kamenjanje in zažig študentke

Še posebej pa je sredi maja Nigerijo pretresla smrt študentke ekonomije, kristjanke Deborah Samuel, ki jo je nek študent javno obtožil žalitve preroka Mohameda med spletnim klepetom, kar je razburilo muslimanske študente, da so jo odvlekli iz šole, jo kamenjali in nato zažgali. Krščanski in muslimanski verski voditelji so tedaj barbarsko dejanje obsodili kot neupravičeno in zločinsko.

Nalaganje
Nazaj na vrh