Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nigerija: ogorčenje po kamenjanju in uboju študentke

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 05. 2022 / 09:02
Oznake: Cerkev, Dogodek, Nemiri, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.05.2022 / 09:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nigerija: ogorčenje po kamenjanju in uboju študentke
Škof Sokota, Matthew Kukah, je odločno obsodil strašljivi umor krščanske študentke. FOTO: Vatican Media

Nigerija: ogorčenje po kamenjanju in uboju študentke

Tako muslimani kot kristjani v Nigeriji so enoglasno obsodili kamenjanje in uboj študentke Deborah Samuel v nigerijski zvezni državi Sokoto, iz vse države pa prihajajo pozivi, naj oblasti temeljito raziščejo dogodke in poskrbijo za ohranitev miru v državi.

Muslimanski in krščanski verski voditelji so nasilno dejanje obsodili kot neupravičeno in zločinsko, vključno z najvišjo islamsko avtoriteto v državi, sultanom Saadom Abubakarjem, poroča spletni portal Vatican News. Škof Sokota, kjer se je zločin zgodil, Mathew Hassan Kukah, vztrajno poziva k umiritvi razmer in poudarja, da je treba zadostiti pravici zaradi »zločinskega in nečloveškega dejanja, ki nikakor ni povezano z vero«. Škof Kukah poudarja, da so kristjani in muslimani v Nigeriji vedno mirno sobivali, obenem pa je pozval k molitvi za pokoj duše umorjene študentke in tolažbo njenim svojcem.

Muslimanski študentje so Deborah, kristjanko, odvlekli iz šole, jo kamenjali in jo nato zažgali.

Skupinsko nasilje

Po poročanju krajevnih medijev je nek študent javno obsodil mlado Deborah Yakubu, študentko ekonomije na državnem kolegiju ShehuShagari, da je med spletnim klepetom študentske skupine žalila preroka Mohameda. To naj bi razburilo muslimanske študente, ki so Deborah, kristjanko, odvlekli iz šole, jo kamenjali in jo nato zažgali. Deborah se je nasilnežem neuspešno upirala. Storilce so že identificirali na podlagi videoposnetka, s katerim so zabeležili strašljivi zločin, oblasti pa so kolegij za nedoločen čas zaprle.

»Barbarsko dejanje, ki nas pušča brez besed«

Papeški sklad Pomoč Cerkvi, ki trpi, ki deluje v Nigeriji, je nasilje nemudoma obsodila in izrazila pretresenost nad »grozljivim umorom«. »Ravni skrajništva in nasilja v državi sta v zadnjih letih povsem nepredstavljiva in srhljiva. Skoraj vsak teden pride do ugrabitev in več smrtnih žrtev, toda to barbarsko dejanje nas pušča brez besed,« so zapisali v izjavi. Obenem pozivajo k enoglasni obsodbi vseh oblik skrajništva.

Nalaganje
Nazaj na vrh