Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kanada: sprava med staroselci in Cerkvijo napreduje

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 07. 2023 / 12:18
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.07.2023 / 13:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kanada: sprava med staroselci in Cerkvijo napreduje
Papež Frančišek se je med lanskim obiskom v Kanadi srečal s številnimi voditelji staroselskih ljudstev. FOTO: Vatican Media

Kanada: sprava med staroselci in Cerkvijo napreduje

Leto dni po obisku papeža Frančiška v Kanadi napreduje spravni proces staroselskega prebivalstva s tamkajšnjo Katoliško cerkvijo.

Sveti oče se je med »spokornim romanjem«, kot ga je sam poimenoval, opravičil staroselcem za vse krivice, ki so jim bile povzročene v imenu Cerkve: ob tem gre predvsem za neprimerno ravnanje in zlorabe v internatskih šolah za staroselske otroke, ki so večinoma delovale v cerkvenem okviru.

Kanadski staroselci so dolga desetletja trpeli zaradi razlastitve, prevzgoje in uničevanja svoje kulturne dediščine. Otroci in mladostniki so bili v internatskih šolah, ki jih je ustanovila takratna kanadska vlada, vodile pa so jih katoliške organizacije, čustveno in telesno hudo zlorabljeni, mnogi so v domovih umrli.

Papeževo potovanje [v Kanado] pred letom dni je dalo velik zagon pobudam za spravo.

Papež je s svojim potovanjem »pokazal izjemen korak ponižnosti, ki ga zelo cenijo tudi staroselski bratje in sestre«, je dejal Raymond Poisson, predsednik Kanadske škofovske konference. »Prijateljska, bratska drža svetega očeta in njegov pomirjujoč, odprt in nepristranski pogled sta na vse naredila trajen vtis,« je pojasnil škof v Saint-Jérôme-Mont-Laurierju.

Tudi kanadski veleposlanik pri Svetem sedežu Paul Gibbard je v pogovoru za spletni portal Vatican News potrdil, da je papeževo potovanje pred letom dni dalo velik zagon pobudam za spravo. Med drugim je bil vzpostavljen sklad v skupni vrednosti 30 milijonov dolarjev za podporo projektom za staroselske prebivalce, o katerih odločajo sami in v njih tudi sodelujejo.

FOTO: Vatican Media

Izjava o doktrini odkritja

Sveti sedež je marca letos objavil t. i. »Izjavo o doktrini odkritja«, v kateri se je Vatikan umaknil od doktrine, ki se je dolgo uporabljala kot dovoljenje za izkoriščanje nekdanjih kolonij in staroselskih ljudstev. Ta namreč ni v skladu s stališči Katoliške cerkve, so pristojni v Vatikanu sporočili v letošnjem marcu.

V tem kontekstu je papež Frančišek med drugim poudaril, da krščanska skupnost nikoli več ne bo dopustila, da bi bila ena kultura cenjena nad drugo. Nikoli več se ne bo zgodilo, da bi se bili ljudje v imenu Cerkve prisiljeni odreči svoji kulturi, je zatrdil voditelj Katoliške cerkve.

Papež Frančišek je Kanado obiskal med 24. in 30. julijem 2022.

Papež Frančišek je Kanado obiskal med 24. in 30. julijem 2022. Sprejeli so ga v naseljih staroselskih prebivalcev, cerkveni voditelj pa je opravil številne pogovore z voditelji staroselskih ljudstev.

Med skupno slovesnostjo jim je papež vrnil dva para mokasinov, ki so mu jih staroselci nekaj mesecev prej podarili v Rimu s prošnjo, naj jih prinese s seboj v Kanado. Čevlji simbolno predstavljajo trpljenje staroselskih otrok in pomenijo bolečino, ki so jo otroci, mladi in njihovi starši morali prestati, obenem pa tudi skupno pot, ki jo morajo sedaj prehoditi Katoliška Cerkev in kanadski staroselci, je takrat dejal papež.

FOTO: Vatican Media

Smrt najmanj 3.200 otrok

Od leta 1831 so staroselske otroke poučevali in vzgajali v internatskih domovih v Kanadi, kjer so jih poskušali prilagoditi tedanji družbi in kulturi evropskih priseljencev. Pravila v internatskih šolah so bila izjemno stroga in gojenci, ki so tam bivali več let, so se smeli v tem času le redko srečevati s svojimi družinskimi člani.

Preživeli poročajo, da so bili v internatskih šolah izpostavljeni nasilju, poniževanju in spolni zlorabi.

V domovih je živelo okoli 150.000 otrok, ustanove so večinoma upravljale Cerkve, denar pa je prispevala država. Zadnji tovrstni objekt je zaprl svoja vrata v mestu Punnichy v kanadski pokrajini Saskatchewan leta 1996.

V preteklih letih so radarske preiskave tal odkrile več krajev na območju nekdanjih internatskih šol, kjer naj bi bili neoznačeni grobovi otrok. Posmrtni ostanki otrok pričajo o slabih življenjskih razmerah v številnih domovih, mnogi gojenci so umrli zaradi bolezni, kot so tuberkuloza, ošpice in gripa. Doslej je v domovih potrjeno umrlo najmanj 3.200 otrok, izvedenci pa predvidevajo, da je število v resnici še veliko višje. Preživeli poročajo, da so bili v internatskih šolah izpostavljeni nasilju, poniževanju in spolni zlorabi.

Nalaganje
Nazaj na vrh