Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kanadski premier zadovoljen z opravičilom, staroselcem zgolj besede ne zadoščajo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 26. 07. 2022 / 18:37
Oznake: Cerkev, Papež, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.07.2022 / 07:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kanadski premier zadovoljen z opravičilom, staroselcem zgolj besede ne zadoščajo
Predsednik kanadske vlade Justin Trudeau je papeža Frančiška ob prihodu v Kanado pozdravil na letališču v Edmontonu. FOTO: Vatican Media

Kanadski premier zadovoljen z opravičilom, staroselcem zgolj besede ne zadoščajo

Kanadski premier Justin Trudeau je pohvalno ocenil opravičilo papeža Frančiška in njegovo prošnjo za odpuščanje tamkajšnjih staroselcem: s tem se je voditelj Katoliške cerkve odzval na zahtevo kanadske Komisije za resnico in spravo iz leta 2015, kot je zapisano v sinoči objavljeni uradni izjavi predsednika kanadske vlade.

Za predelavo zgodovinske krivice v tako imenovanih internatskih šolah, kjer so otroke staroselcev ločili od družin, jim odrekli njihovo kulturo in jih tudi zlorabljali, je omenjena komisija opredelila 95 ukrepov. Poziv št. 58 papeža spodbuja, naj se »opraviči preživelim, njihovim družinam in celotnim skupnostim za vlogo Katoliške cerkve pri duhovni, kulturni, čustveni, telesni in spolni zlorabi ... v internatskih šolah, ki so jih upravljale katoliške ustanove,« tako premier Trudeau po navedbah avstrijskega Kathpressa.

Današnjega srečanja v Maskwacisu ne bi bilo brez poguma, zagovorništva in vztrajnosti preživelih pripadnikov Prvih narodov, Inuitov in Metisov, ki so delili svoje boleče spomine in izkušnje.

Predstavniki Prvih narodov, Inuitov in Metisov so si nenehno prizadevali, da bi Katoliško cerkev spodbudili k popolnemu opravičilu, je še pojasnil premier in spomnil, da je delegacija preživelih, sorodnikov in predstavnikov kanadskih staroselcev spomladi v ta namen odpotovala v Rim. To je dokaz njihovega poguma in odločnosti, tako premier Trudeau: »Današnjega srečanja v Maskwacisu ne bi bilo brez poguma, zagovorništva in vztrajnosti preživelih pripadnikov Prvih narodov, Inuitov in Metisov, ki so delili svoje boleče spomine in izkušnje.«

Kanadski staroselci po papeževem opravičilu: zgolj besede ne zadoščajo

Vodilni predstavniki kanadskih staroselcev pa so po papeževem opravičilu za prisilno asimilacijo približno 150.000 otrok postavili nove zahteve Katoliški cerkvi. Plemenski starešine in žrtve kanadskega šolskega sistema menijo, da so Frančiškove besede obžalovanja iskrene, zdaj pa se postavlja vprašanje, kaj bo iz tega nastalo, kot danes poročajo kanadski mediji.

Frančišek se je »jasno in glasno« opravičil, je dejal veliki poglavar Prvih narodov George Arcand, vendar konkretne zaveze iz njegovih besed niso razvidne. Cerkev se doslej še ni zavezala, da bo vrnila staroselske artefakte. Prav tako še vedno ni dostopa do cerkvenih arhivov, da bi lahko identificirali storilce in žrtve.

Kanadski staroselci se strinjajo s papeževo obljubo, da bo izvedel preiskavo o zgodovinski vlogi Cerkve pri upravljanju internatskih šol.

Kanadski staroselci se strinjajo s papeževo obljubo, da bo izvedel preiskavo o zgodovinski vlogi Cerkve pri upravljanju internatskih šol, vendar bi morala po njihovem mnenju to storiti neodvisna komisija, je dejal poglavar Tony Alexis iz Prvega naroda Nakota Sioux.

Zahteve staroselcev do Rima temeljijo tudi na papeških bulah iz 15. stoletja, ki so Evropejcem utrle pot do kolonizacije Amerike in zatiranja staroselskih ljudstev. Soglasno mnenje staroselcev je, da se mora papež od tega distancirati.

Nalaganje
Nazaj na vrh