Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potepuh: Kanjon Krupe [FOTO]

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 24. 08. 2022 / 13:41
Oznake: Razvedrilo
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.08.2022 / 11:07
Potepuh: Kanjon Krupe [FOTO]
Krupa je dolga približno enajst kilometrov in je najdaljši pritok Zrmanje. FOTO: Andrej Praznik

Potepuh: Kanjon Krupe [FOTO]

Med počitnicami v Dalmaciji se mnogi ustavijo ob Zrmanji, ki teče ob jugovzhodnem vznožju Velebita in spada med najlepše hrvaške reke (fotografije z lanskega potepanja ob njej si še vedno lahko ogledate na Družinini spletni strani). Za pohodniški izlet pa je še bolj zanimiv njen najdaljši pritok, enajst kilometrov dolga reka Krupa, ob kateri gre označena planinska pot.

Tudi Krupa ima med počitnicami veliko občudovalcev, vendar si večina ogleda le njen srednji del s Kudinim mostom. Parkirišče na koncu asfaltne ceste južno od vasi Golubić je majhno. Med grmovjem na desni in malo nižje ob robu kanjona je prostora le za kakšnih petnajst avtomobilov, zato je poleti včasih težko dobiti prostor. A prav poletje je poleg pozne pomladi in zgodnje jeseni najbolj primeren čas za pohajkovanje ob Krupi. Takrat je vode najmanj, zato je kanjon prehoden brez težav.

Na prvem ovinku pod parkiriščem stoji samotna hiša, od katere se po široki poševni poti hitro spustimo do razpotja. Pot navkreber pelje v vas in nas tokrat ne zanima. Pot naravnost, na katero nas vabi napis Ušće, gre proti sotočju Krupe in Zrmanje. Kratek čas hodimo ob robu kanjona, nato se spustimo do reke, ki jo v tem delu prekinjajo številne kaskade. Ob zeleni vodi, v kateri vidimo ribe, žabe in celo kakšno kačo, je včasih manj, drugič več prostora, pot pa je ves čas lahka in samot...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh