Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Kapitalizem in vera hodita ‘z roko v roki’’

Objava: 08. 06. 2009 / 09:31
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Kapitalizem in vera hodita ‘z roko v roki’’

Pogovor z urednikom mednarodne gospodarske revije v italijanskem tedniku ‘Famiglia Cristiana’

Po mnenju Johna Micklethwaita, glavnega urednika mednarodne gospodarske revije ‘Economist’, doživlja vera v svetovnem gospodarstvu pravi preporod. ‘Kapitalizem in vera hodita z roko v roki in drug drugega krepita’, je prepričano izjavil Micklethwait v pogovoru za italijanski tednik ‘Famiglia Cristiana’. Micklethwait je prvi katoličan na čelu 1843. leta ustanovljene britanske revije.

Kot pojasnjuje, Bog ni alternativa za moderno, pač pa odgovor nanjo. Vse moči, vložene v odpravo vere – demokracija, prosti trg, tehnologija in razum – so vero v resnici okrepile. Širom po svetu nove svoboščine niso prispevale k zmanjšanju, pač pa k večji vrednosti vloge vere v družbi. Na Kitajskem, denimo, pomeni spreobrnitev v katoliško ali binkoštno vero pomoč pri vzponu na družbeni lestvici. Urednik ‘Ekonomista’ meni, da bi naraščajoča demokratizacija Kitajske lahko pripomogla k velikanskemu valu novega pokristjanjevanja.

Vzor s krščanstvom prežetega gospodarstva tako prvič v zgodovini ne bo več izhajal iz Evrope, pač pa iz Amerike in njenih binkoštnih Cerkva. V teh evangeličanskih skupnostih verniki namreč prejmejo ustrezne psihološke napotke za uspešno kapitalistično gospodarstvo.

Micklethwait pojasnjuje, da v knjigarni vsake ameriške evangeličanske Cerkve najdemo na ducate priročnikov o poslovanju in upravljanju in kdor pristop k tem Cerkvam, običajno ni razočaran in obupan, temveč išče rešitve in stremi po vzponu na družbeni lestvici.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh