Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kapljica Aja, Mali vitez in Medvedka s knjigo

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 02. 08. 2023 / 15:10
Oznake: Družba, Knjiga, Kultura
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 02.08.2023 / 16:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kapljica Aja, Mali vitez in Medvedka s knjigo

Kapljica Aja, Mali vitez in Medvedka s knjigo

Celjska Mohorjeva družba je objavila tri slikanice za otroke: Kapljica Aja, Mali vitez in Medvedka s knjigo.

Celjska Mohorjeva družba je objavila slikanico Kapljica Aja češke avtorice Alene Mornštajnove. Kapljica Aja s svojo družino in prijatelji živi v Nebeškem ribniku, tako velikem, da mora krap Vladimir stopetdesetkrat zamahniti s plavutmi, preden priplava na drugo stran. Ločje in rogoz ob ribniku mrgolita od življenja. Zanj nosijo kapljice veliko odgovornost. Zato mora tudi kapljica Aja, ko nastopi pravi čas, v šolo, kjer se bo naučila vsega, kar mora prava kapljica vedeti in znati. A to ni kakršna koli šola. Na urniku šole za vodne kapljice se znajdejo predmeti, ki jih na običajnem šolskem urniku ne najdemo: vodopis, skakanje v vodo, odrivanje, plavanje, polzenje z jeza, izhlapevanje in spreminjanje v snežinko, paro ali košček ledu. Kapljica Aja z zanimanjem sledi razlagi svoje učiteljice gospodične Valčice, v šoli pa spozna tudi nove prijateljice kapljice. A vse sošolke niso tako prijetne kot Ajine nove prijateljice – zoprna Daja denimo je prav nesramna in Ajo že prvi dan zasmehuje. Mala kapljica se v družbi drugih kapljic nauči marsičesa o odnosih, s svojo veselo naravo in dobrim srcem pa uspe omehčati celo Dajo. V veliki pustolovščini, v katero se po spletu naključij podata Aja in Daja, kapljici spoznata šibkosti druga druge in ob vzajemni pomoči spleteta prijateljstvo.

Zabavno slikanico odlikuje razlaga pojmov

Zabavno slikanico odlikuje razlaga pojmov, ki jih srečamo v besedilu in bodo otroku v pomoč pri razumevanju. Skozi zgodbo se bo tako med drugim naučil, kakšno je ledeniško jezero, katere živali živijo v ribniku in kako dragocena je za naš planet voda.

Alena Mornštajnová (1963) je ena najbolj priljubljenih sodobnih čeških pisateljic romanov za odrasle. Med najbolj znane sodijo Hana (2017), Tiha leta (2019) in November (2021), ki so izšle tudi v slovenskem jeziku. Kapljica Aja je njena druga knjiga za otroke, pri kateri je sodelovala z ilustratorko Galino Miklínovo.

Juan E. Juvančič: Mali vitez

Celjska Mohorjeva družba je izdala slikanico Mali vitez avtorja Juana E. Juvančiča. Nadobudni deček Vinko sanjari, da bi postal vitez, a je rojen v preprosti družini in za viteštvo nima veliko možnosti. Sreča se mu nasmehne, ko njegova starša dobita delo na ljubljanskem gradu in malemu dečku se odpre povsem nov svet: njegovo obzorje zapolnijo grajski zidovi, viteški oklepi in nova prijateljstva. Pišejo se srednjeveška leta in na gradu kar mrgoli od življenja. Mali Vinko se zaplete v razburljive dogodivščine, skozi katere ga vodita pogum in plemenito srce. Izkaže se, da sta ti vrlini pomembnejši od žlahtne krvi.

Vinku se najbolj priljubi nerodni, a srčni vitez, ki si zada nalogo, da bo prišleka naučil osnov viteštva. Toda še preden prideta do poglavja o pogumu in srčnosti, Vinko že dobi priložnost za piljenje svojih viteških vrednot: v gozdu naleti na zmajčka in mu pomaga iz zagate, kmalu zatem pa se hrabro požene v vodo in tako priskoči na pomoč starki. Njegova neustrašnost in dobrota se mu prav kmalu povrneta z dobro mero, saj v vrtiljaku nenavadnih dogodivščin spozna prave prijatelje, ugotovi pa tudi, da vitez ne potrebuje nujno gradu in oklepa.

Plemenito srce je pomembnejše od viteškega oklepa

Prikupen strip male bralce očara z otroško razigranostjo in iskrenostjo. Skozi razburljivo zgodbo in ob spremstvu igrivih sličic jim posreduje vrednote, ki niso nujno vezane le na viteštvo, temveč so občečloveške in aktualne še danes.

Juan E. Juvančič, v Argentini rojeni grafični oblikovalec, je diplomiral na grafični fakulteti v Buenos Airesu, danes pa živi in ustvarja v Sloveniji, deželi svojih staršev. Je avtor ter soustvarjalec številnih stripov, slikanic in risank. Pri Celjski Mohorjevi družbi je 2017 izšla slikanica o Leopoldini Brandis, ki sta jo ustvarila skupaj s pisateljico Berto Golob, leta 2019 pa njegov samostojni strip Friderik in Veronika. Ljubezen celjskega grofa.

Frances Tosdevin: Medvedka s knjigo

Celjska Mohorjeva družba je izdala slikanico Medvedka s knjigo avtorice Frances Tosdevin. Neke noči medvedka postane nemirna in začuti željo po odkrivanju novih krajev. Na pot po svetu se odpravi s knjigo Za bistre medvede, ki ji na poti pride še kako prav. V njej se namreč skrivajo modrosti, s katerimi medvedka pomaga reševati težave prijateljem, ki jih spozna na poti. Knjiga se tako izkaže tudi kot ključ do novih prijateljstev.

Na vznemirljivi poti naleti na poškodovanega raka, prehlajenega krokodila in kuščarja z vnetimi očmi. Za vsakega se v njeni knjigi najde dober nasvet, ki bolehnim živalim pomaga iz zagate. Medvedka se na poti okoli sveta počuti izpolnjeno in uživa v družbi novih prijateljev, a šele na koncu spozna, kje je zares doma.

Knjiga je neprecenljiv vir znanja in povezuje ljudi

Prikupna slikanica na zabaven način vabi otroka k raziskovanju sveta in živali, obenem pa mu predstavi čarobne moči branja: knjiga je neprecenljiv vir znanja in povezuje ljudi. Mali bralec spozna, da je tudi knjiga lahko prijateljica in da z njo pod roko nisi nikoli zares sam.

Frances Tosdevin je arheologinja, antropologinja in pisateljica otroških slikanic.

Vedno je bila velika ljubiteljica otroškega leposlovja, leta 2021 pa je tudi sama izdala prvo slikanico z naslovom Medvedka s knjigo, ki sta ji leto kasneje sledili še dve. Delala je na področju novinarstva in poučevala angleščino kot drugi tuji jezik. Poleg otroške literature jo zanimajo tudi gledališče in rastline.

Nalaganje
Nazaj na vrh