Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Kar je sonce za telesne oči, da vidimo, je za oči srca Kristus'

Objava: 04. 03. 2012 / 14:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Kar je sonce za telesne oči, da vidimo, je za oči srca Kristus'

Benedikt XVI. je pomen včerajšnje nedelje izrazil z besedami sv. Avguština.

Papež Benedikt XVI. je po vrnitvi z župnije sv. Janeza Krstnika de La Salle, kjer je včeraj daroval nedeljsko sveto mašo, na trgu sv. Petra vodil molitev angelovega češčenja. Kot poroča Radio Vatikan, je v nagovoru pred molitvijo vernikom pojasnil, kako je včerajšnja druga postna nedelja znana kot nedelja Kristusovega spremenjenja. Bogoslužje na poti postnega časa, potem ko nas je povabilo hoditi za Jezusom v puščavo, da bi se skupaj z Njim soočili s skušnjavami in jih premagali, nam namreč predlaga, naj se z Njim povzpnemo na 'goro' molitve, da bi na njegovem človeškem obličju zrli veličastno Božjo svetlobo.

Dogodek Kristusovega spremenjenja soglasno potrjujejo trije evangelisti: Matej, Marko in Luka. Pri tem sta bistvena dva elementa. Jezus se je povzpel z učenci Petrom, Jakobom in Janezom na visoko goro in se tam 'vpričo njih spremenil' (Mr 9,2), njegovo obličje ter njegova oblačila so se svetila, medtem pa sta se ob njem pojavila Mojzes in Elija. Nato je vrh gore zasenčil oblak, iz katerega se je zaslišal glas, ki je rekel: 'Ta je moj ljubljeni Sin, njega poslušajte!' (Mr 9,7). Bistvena elementa sta torej luč in glas: Božja luč, ki je zasvetila na Jezusovem obličju ter glas nebeškega Očeta, ki je pričeval zanj in jim ukazal, naj ga poslušajo.

Skrivnosti spremenjenja pa ne smemo ločiti od Jezusove poti, po kateri je hodil, je pojasnil sveti oče. On se je namreč odločno namenil hoditi v smeri izpolnitve svojega poslanstva, čeprav je dobro vedel, da bo do vstajenja moral iti preko trpljenja in smrti na križu, o čemer je učencem odkrito govoril. Ti pa ga niso razumeli, še več, zavrgli so takšen pogled, saj niso mislili po Božje, temveč po človeško (prim. Mt 16,23). Zaradi tega je Jezus vzel s seboj na goro tri izmed njih ter jim razodel božansko slavo, veličastvo Resnice in Ljubezni. Jezus je namreč hotel, da bi ta luč razsvetljevala njihova srca v neprehodni temini njegovega trpljenja in smrti, ko bo za njih pohujšanje križa neznosno. Bog je luč in Jezus želi podariti svojim najožjim prijateljem izkušnjo te luči, ki v njem prebiva. Tako bo On po tem dogodku v njih notranja luč, ki jih bo sposobna varovati pred napadi teme. Tudi v najtemnejši noči je Jezus svetilka, ki nikoli ne ugasne. Sv. Avguštin je povzel to skrivnost s čudovitim izrazom: 'To kar je sonce za telesne oči, da vidimo, je za oči srca Kristus.'

Po papeževih besedah mi vsi potrebujemo notranjo luč, da bomo lahko premagali preizkušnje življenja. Ta luč prihaja od Boga, Kristus pa nam jo je prišel podarit, On, v katerem prebiva vsa polnost božanstva (prim Kol 2,9). Povzpnimo se z Jezusom na goro molitve ter zrimo njegovo obličje, ki je polno ljubezni in resnice, nas vabi Benedikt XVI., in dovolimo, da nas njegova luč notranje napolni. Devico Marijo, našo voditeljico na poti vere pa prosimo, naj nam pomaga živeti v tem postnem času to izkušnjo, da bomo vsak dan našli nekaj trenutkov za tiho molitev ter poslušanje Božje Besede.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh