Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Karadžiću 40 let zapora za genocid

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 25. 03. 2016 / 11:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje

Karadžiću 40 let zapora za genocid

Haaško sodišče je izreklo sodbo nekdanjemu voditelju bosanskih Srbov.

Haaško sodišče je izreklo sodbo nekdanjemu političnemu voditelju bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću, ki je obtožen genocida, bremeni pa ga še devet drugih obtožnic iz obdobja vojne v Bosni in Hercegovini. Karadžić naj bi za svoje zločine v zaporu preživel 40 let.



Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je Karadžića kot predsednika Republike srbske in vrhovnega poveljnika vojske bosanskih Srbov med vojno v Bosni in Hercegovini med letoma 1992 in 1995 spoznalo za krivega v 10 od 11 točk obtožnice, med drugim za genocid več kot 8.000 Bošnjakov v Srebrenici julija 1995 in 44-mesečno obleganje Sarajeva, kjer je bilo v skoraj vsakodnevnem obstreljevanju ubitih več kot 10.000 ljudi.

Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice je sodbo sprejel s pohvalo, saj naj bi po njegovem mnenju dokazovala, kako se morajo tudi največji krivci za tako nizkotne zločine »zavedati, da se ne morejo izogniti pravici«.

Zeid Ra'ad Al-Hussein je v izjavi še povedal, da bi moralo sojenje Karadžiću »ustaviti voditelje po vsej Evropi in drugod, ki poskušajo zlorabljati nacionalistična čustva in grešne kozle v podobi manjšin«.

Vir: Vatican Radio / RO
Foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh